Ruská invaze na Ukrajinu – „Operace boeing č. 2“: Má zakrýt blížící se porážku kyjevských pučistů? Američané: O Ukrajinu nejde, pomozte nám zachránit dolar!

29. 8. 2014 / zdroj
PETR HÁJEK komentuje další díl neúspěšného seriálu propagandistické války Západu proti Rusku a vysvětluje, že to, co sledujeme, je pouhý cynismus, protože „život je jinde“

Tak jak je to, soudruzi propagandisté z České televize a spol.? Měsíce nás krmíte zprávami o ruské agresi proti Ukrajině, o účasti ruských vojáků na straně povstalců, kteří se brání vyhlazovací válce Kyjeva na východě země. A teď vidíme na obrazovce titulky se speciální znělkou Ruská agrese proti Ukrajině, jako by šlo o něco zbrusu nového. Nechcete si v tom udělat trochu pořádek?

Jsou tři možnosti: Buď tam předtím Rusové nebyli a teď jsou – potom jste nám dříve lhali. Nebo tam ruská armáda byla již od počátku a je tam stále – potom se nic nezměnilo a lžete nám o domnělé ruské invazi nyní. Je ale tu ještě třetí možnost: Ruská armáda na Ukrajině nebyla ani dříve, ani teď – a vy nám lžete kontinuálně. Každý, komu jste ještě svou amatérskou goebelsovštinou nevymlátili mozek z hlavy, má dávno jasno: C je správně.

Motivace: Boj o život a domov

Kyjevská nelegitimní vláda je ve stále prekérnější situaci: Přestože má regulérní armádu, těžkou techniku, rakety a bombardéry, které již napůl srovnaly velká města se zemí, na bojišti prohrává. Je to téměř neuvěřitelné a běžný občan, který chtě nechtě sleduje především české zpravodajství z ukrajinské občanské války, musí maně přemýšlet o biblickém souboji Davida s Goliášem. Ale ono je vše srozumitelné dokonce i bez biblického kontextu: Po zvěrstvech fašistických kyjevských band (Národní garda, Pravý sektor atd.), která začala vražděním a upalováním civilistů v Oděse, a pak se stala běžnou součástí života v celé oblasti týrané pro to, že se zdejší lidé odmítli podřídit zájmům pučistů z „Majdanu“, už není cesty zpět.

Muži a ženy na východě země bojují o své domovy, o své životy, o možnost spravovat svobodně své „věci veřejné“. To je úplně jiná motivace, než mají opakovanými „mobilizacemi“ kyjevských vládců násilím odvedení nešťastníci, kteří mají za úkol vraždit své nedávné spoluobčany – a nevědí proč. K nim neproudí miliardy dolarů, eur či liber. Ty si „rozeberou“ vůdci „protiteroristické operace“. Země je ekonomicky na kolenou či možná ještě níž – a prezident Porošenko při vojenské přehlídce bájí o dalších miliardách, které jeho zkorumpovaná armáda s neschopným velením ze Západu brzy dostane. Výsměch na druhou.

Tisíce kyjevských vojáků jsou v obklíčení bojovníky domobrany, kterou podporují dobrovolníci přicházející na východní frontu z mnoha zemí – a také pochopitelně z Ruska. Jednak proto, že mezi bombardovanými a vražděnými mají své příbuzné, jednak z idealistických důvodů, jako mají mnozí Srbové, Turci, Italové, ale i někteří Slováci a Češi – a mnozí další, kteří přišli povstalcům na pomoc. Také na straně Kyjeva samozřejmě bojují zahraniční vojáci. Profesionálové, jejichž úkolem je alespoň částečně vnést do pučistické „armády“ řád. Příliš se jim to nedaří – a není divu.

Boeing číslo dvě

Katastrofální situace na frontě donutila Kyjev k dalšímu zoufalému kroku. Je velmi podobný tomu, který jsme viděli při „Operaci Boeing, let MH 17“. Prohrávanou válku je třeba okamžitě „zmezinárodnit“. Proč? Ze stejných důvodů, kvůli nimž bylo sestřeleno civilní letadlo, jehož „pachatele“ stále neznáme. Znovu a znovu – narozdíl od našich bolševických propagandistů z Kavčích hor i „svazáků“ z řady soukromých médií hlavního proudu – opakujeme stejné otázky:

Kde jsou výsledky „nezávislého vyšetřování“ sestřeleného stroje malajských aerolinií? Kde jsou záznamy komunikace mezi piloty a řídící věží, které kyjevská vláda zabavila? Co je na záznamech z „černých skříněk“? K jakým závěrům dospěli vyšetřovatelé na místě? Proč šéf mise OBSE hovoří o zjevně rozstříleném kokpitu boeingu leteckým kulometem? A proč se o poznatcích mise OBSE a dalších vyšetřovatelů z našich médií nic nedozvídáme? Čí bylo letadlo, na jehož palubě tento kulomet byl? Z jakého důvodu zavládlo kolem vyšetřování hrobové ticho?

Jistě, Evropě to vytvoří hromadu ekonomických a sociálních problémů, ale kdo řekl, že Evropa nemá platit za roky své prosperity, kdy se nacházela pod ochranou amerického jaderného deštníku? Nechť se tedy nyní Evropané také podílejí na záchraně prosperity svobodného světa.

Připomeňme, že to byla právě tato událost, co rozpoutalo novou studenou válku mezi Západem a Východem: Americké a evropské „sankce“ a protisankce Ruska na nějaký čas odvedly pozornost od jádra problému – ukrajinské krize. Tu Západ – Spojené státy na místě prvním – státním převratem počínaje, dlouhodobě připravovaly, investovaly do ní (jak samy přiznaly) miliardy dolarů a stále ji platí. Nyní i z peněženky svých evropských rukojmí. Tak jak to bylo s „akcí boeing“, která eskalovala napětí na hranu zničujícího vojenského konfliktu?

Právě to ticho je nejpřesnější odpovědí na příčinu aktuální kampaně, která se tentokrát nejmenuje „MH 17“, ale „otevřená ruská agrese proti Ukrajině“. Její podstata je absolutně stejná. Česká televize zpočátku dokonce po Kyjevu opakovala termín „invaze“, ale brzy jej – na pokyn – s lítostí opustila. V partituře je totiž momentálně jiný termín – jako přes kopírák z „úspěšné“ protiruské kampaně kolem sestřeleného letadla: POKUD.

V „operaci boeing“ jsme nejprve slyšeli: „Separatisté podporovaní Ruskem sestřelili…“ atd. O něco později, když už tato „pravda“ byla pevně mediálně zafixovaná, se objevilo POKUD. A dnes je ticho i o tom podmiňovacím způsobu. Úplně stejné je to s nejnovější domnělou „ruskou invazí“ několika tisíc vojáků. POKUD, říká předseda vlády Sobotka i prezident Zeman. POKUD zní z Bílého domu, který je mimochodem nezvykle mírný. Pobledlý Obama má totiž momentálně hlavní problém v Iráku – a bez pomoci Ruska si s ním neporadí.

Pokud řízený chaos na Ukrajině umožní nakonec ukončit dodávky ropy a plynu z Ruska, pak (…) se my s břidličným plynem opět ocitneme v roli zachránců Evropy.

Kdyby se Evropa zřekla ruských dodávek, zachovala by si tvář ochránkyně evropských hodnot práv člověka a zároveň by pomohla Spojeným státům řešit jinak neřešitelný problém finančního zadlužení – a pádu dolaru. (…)

Litva (!), nestálý člen Rady bezpečnosti, vyvolala její zasedání (nikoli tedy Američané – i to je pozoruhodné), které je kulisami primitivní propagandistické kampaně. Ruský zástupce na něm konstatoval totéž, co dnes ministr zahraničí Lavrov: Ruští dobrovolníci – stejně jako dobrovolníci z ostatních zemí přicházející na pomoc vražděným obyvatelům Donbasu – nejsou ruská armáda. A přidávají, co je rovněž každému myslícímu zjevné: Jediným důvodem současné kampaně jsou dramatické vojenské úspěchy povstalců.

Kdyby to nebylo tak vážné, jeden by se už za břicho popadal: Vladimír Putin vyzval představitele domobrany, aby vytvořili koridor, který by umožnil odchod tisíců obklíčených kyjevských vojáků. Aby je prostě nepovraždili, jako to činí druhá strana. „Povstalci“ na humanitární gesto kývli. Odpověď Kyjeva (a tedy okamžitě také ČT)? Hle, důkaz, že to všechno Putin řídí!

Život je jinde 

V Moskvě mezitím jedná EU o „zimních“ dodávkách ruského plynu. Existuje totiž vážné nebezpečí, že Kyjev začne odebírat tranzitní plyn pro svou potřebu – aniž by zaplatil „uznaných“ pět a půl miliardy dolarů za již odebraný plyn – a ruské firmy zavřou kohoutky. Je to mimochodem zhruba právě ta částka, kterou Američané rovněž „přiznali“ jako investici do státního převratu v Kyjevě. Jeden by si řekl – proč to za Kyjev nyní nezaplatí? Jenže ono to prostě už není tak jednoduché. Amerika (a s ní EU) je v problémech a skoro není kde brát – i když tiskárny ničím nepodložených dolarů a eur jedou naplno.

Profesor Paul Christie, šéf Institutu globálních studií Columbijské univerzity, poskytl nedávno rozhovor, který se samozřejmě u nás neobjevil. Kromě jiných pozoruhodností v něm zcela otevřeně říká, o co ve skutečnosti jde: Amerika stojí před krachem dolaru – a z této pasti ji může vyvést jediné: POKUD země EU zcela přeruší hospodářské kontakty s Ruskem a „věnují“ pět miliard dolarů Spojeným státům – přestože to pro ně bude absolutně nevýhodné a hospodářsky možná zničující. Evropa je prý ale „morálně“ povinná splatit Spojeným státům svůj historický dluh:

„Jestli zůstane na mapě světa jednotná Ukrajina, nebo se rozpadne, to nemá pro řešení základního problému absolutně žádný význam. Hlavní smyslem nyní je rozdělit Evropu a Rusko natolik, aby se Evropané pokud možno zcela zřekli spolupráce s Ruskem a přeorientovali svou ekonomiku kompletně na Spojené státy. (…)

Je nutno pevně připoutat ekonomiku Evropy k ekonomice USA, a co se přitom bude dít na Ukrajině, ve skutečnosti nikoho nezajímá. Ukrajina je jen prostředek, s jehož pomocí je možné řešit fatální americké hospodářské problémy, aniž by se vtáhl svět do další světové války. Ukrajině je určena role záminky, která přetrhne ekonomickou spolupráci Evropy a Ruska. A jaký tam bude systém, forma vlády – to jsou naprosto vedlejší otázky. (…)

Pokud řízený chaos na Ukrajině umožní nakonec ukončit dodávky ropy a plynu z Ruska, pak (…) se my s břidličným plynem opět ocitneme v roli zachránců Evropy.

Kdyby se Evropa zřekla ruských dodávek, zachovala by si tvář ochránkyně evropských hodnot práv člověka a zároveň by pomohla Spojeným státům řešit jinak neřešitelný problém finančního zadlužení – a pádu dolaru. (…)

Jistě, Evropě to vytvoří hromadu ekonomických a sociálních problémů, ale kdo řekl, že Evropa nemá platit za roky své prosperity, kdy se nacházela pod ochranou amerického jaderného deštníku? Nechť se tedy nyní Evropané také podílejí na záchraně prosperity svobodného světa. Ve skutečnosti je bezpodmínečně potřeba, aby se oněch 500 miliard dolarů, což je obchodní obrat Evropy s Ruskem, stalo obratem obchodní výměny mezi Evropou a Amerikou. Jenom tehdy budeme mít reálnou šanci zachovat dolar jako světovou rezervní měnu. Všechno ostatní bude směřovat k další světové válce. A tu snad nikdo nechceme.“

Děkujeme, pane profesore. Ano: Jen a pouze z tohoto pohledu je nyní třeba číst novou protiruskou kampaň, kterou bude následovat další jednání o „sankcích“. Snad jen jediná otázka je však stále ještě otevřená: Opravdu strčí evropské elity hlavu do tohoto zničujícího chomoutu a za zády občanů zmanipulovaných protiruskou propagandou z ní učiní peněženku Ameriky? Potlačí pud sebezáchovy? Na to odpoví blízká budoucnost.