Ruské sankce mohou na Evropu dopadnout velice tvrdě

9. 8. 2014  / Viktor Horký/ zdroj

Ruský předseda vlády Dmitry Medveděv včera (7.8.2014) podepsal dokument, který zakazuje úplný vývoz hovězího, vepřového a drůbežího masa, stejně jako ryb, sýru, mléka, zeleniny a ovoce do Ruska z Austrálie, Kanady, zemí Evropské unie, Spojených států a Norska. Zákaz nabyl platnosti včerejším dnem a a má trvat jeden rok.
Finští odborníci před případnou ruskou odvetou varovali již před časem, upozorňovali hlavně na to, že Finsko exportuje do Ruska 25% veškerých zemědělských produktů. Můžou tak přijít až o 400 milionů euro. O nepříznivém dopadu sankcí na agrární průmysl jde slyšet i z Itálie a Francie. Obrovské ztráty můžou potkat rybolov v Británii. Němečtí podnikatelé žádají, aby se Evropská unie i Rusko vzdali sankcí a začali jednat. Německo může skrze ukrajinskou krizi přijít o miliardy eur. Švédsko se vyjádřilo ve smyslu, že doufá, že ruské sankce nepotrvají dlouho. Miliony euro mohou ztratit i irští výrobci sýrů.

Polsko již dříve ohlásilo ztrátu 500 milionů euro kvůli dřívějšímu ruskému embargu uvaleném na dovoz polské zeleniny a ovoce. Polsko požaduje náhradu škody po Evropské unii. Pokud by se polská zelenina měla dovést k nám, mělo by to velice nepříznivý dopad na naše zemědělce, kteří by nebyli schopni konkurovat nízkým cenám. I proto český ministr zemědělství Jurečka vyzval lidi, aby naše zemědělce podpořili a kupovali právě jejich produkty.

Evropská unie podle serveru RT může přijít až o 12 miliard euro.

Norsko hledá po zavedení sankcí odbyt pro mořské plody, zatímco Spojené státy hlásí, že minulý rok nevyvezly do Ruska ani 1% zemědělských produktů. Jiná situace než v USA je ale v Belgii, ta podle agentury ITAR-TASS může přijít až o 500 milionů euro.

Moskva hledá zdroje zemědělských produktů jinde, její zrak se upírá na Venezuelu, Čile, Ekvádor, Bělorusko nebo například Kazachstán. Rusové posílí také spolupráci v rámci Euroasijské unie a zemí BRICS, nebo-li Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky. Dále se mluví o Uruguayi a Srbsku. Moskva také otevře obchody pouze s ruským zbožím.

Ruské ministerstvo zahraničí již hledá cestu, jak zvýšit produkci hovězího masa a rovněž hledá možnost, jak vytvořit nové pracovní příležitosti. Rusko prý sankce dovedou k samostatnosti, zní z vysokých míst.

Rusko se sankcemi podle všeho neskončilo, po zákazu přeletu nad ruským územím pro ukrajinské aerolinky se hovoří i o zákazu využití Sibiřské trasy pro evropské a americké letecké společnosti. To by mohlo být zničující pro finskou společnost Finnar. Cesta z Evropy do Asie by se značně prodražila.

Rusko čelí sankcím Západních zemí kvůli obviněním, že podněcuje nepokoje na Ukrajině, vyzbrojuje tamní separatisty a nese vinu na sestřelení malajsijského letadla, které si vyžádalo na tři stovky mrtvých.

„Politický nátlak ovlivňující ekonomiku je nepřijatelný a porušuje všechna pravidla”, řekl Vladimír Putin. Rusko se prý bude rozhodně a aktivně bránit. Dodal, že protiopatření budou velice přesně zacílená, protože je třeba vzít do úvahy zájem ruských firem i spotřebitelů. Těch se prý sankce nijak nedotknou.

– – –

Zdroj: ITAR-TASS, Ria Novosti, Interfax, RT, Bloomberg, The Economist, Wiki, Informace bez hranic