Senátor Ron Paul prohlásil, že sankce proti Rusku povedou ke krachu dolaru

12. 8. 2014    zdroj
Podle jeho názoru by se měla americká administrativa zřeknout politiky sankcí a “biče bez marcipánu”. Americký politik, republikán, trojnásobný senátor Ron Paul prohlásil, že sankce Spojených států amerických proti Rusku urychlí pád dolaru jako rezervní měny.


“Rozhodnutí americké vlády zavést nové sankce proti Rusku je vážná chyba, která povede jen k další eskalaci již tak napjaté situace, a nakonec poškodí samotné USA,” – píše Paul ve svém článku zveřejněném na jeho oficiálních internetových stránkách.

Podle jeho slov tlak, který USA vyvíjejí na evropské banky s cílem přinutit je, aby se připojily k protiruským sankcím, s cílem udeřit po jejich finančních ukazatelích, s přihlédnutím k mnoha vyšetřováním, která jsou vedena proti bankám EU v USA, povede k tomu, že se finanční sektor v Evropě unaví rolí “neplaceného policajta”, kterou mu vnucuje Washington.

Evropské banky již redukují operace s americkými občany a právnickými osobami s přihlédnutím k zákonu FATCA, jenž jim ukládá povinnost zveřejňovat údaje o svých zákaznících daňovým orgánům USA, připomíná Paul. “Je třeba očekávat, že banky v EU sníží své podnikání v USA a své operace s dolarem, a nakonec zanechají USA v izolaci. Takže ve snaze izolovat Rusko, ve skutečnosti USA izolují sami sebe, “- píše politik.

Dalším efektem sankcí bude posilování vztahů mezi Ruskem a zeměmi BRICS. “Už nyní Rusko a Čína podepisují dohody o vzájemném obchodu v národních měnách místo dolaru. Pokud se tento trend rozšíří, mohlo by to ohrozit postavení dolaru ve světovém obchodu “- varuje politik.

“Svět je unavený z nutnosti dotovat obrovské dluhy americké vlády, svět je unavený výrobou a vývozem zboží do USA v řádu trilionů dolarů výměnou za měnu, která se znehodnocuje každým dnem” – říká Paul.

Podle jeho názoru by se měla americká administrativa zřeknout politiky sankcí a “biče bez marcipánu”, která se používá na každého, kdo udělá něco, co se nehodí Washingtonu, neboť takový přístup povede k tomu, že “stále více zemí bude opouštět dolar, což urychlí jeho pád do nebytí. “

Ron Paul získal popularitu v USA díky otevřeným a často radikálním názorům. Nedávno vystoupil s otevřenou výzvou k prezidentovi Baracku Obamovi, ve kterém mu navrhl “nechat Ukrajinu v klidu”, a obvinil administrativu Bílého domu v ohlupování veřejného mínění v souvislosti s pádem Boeingu na Ukrajině.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová