Stahující se válečná a daňová smyčka kolem Kyjeva


8. 8. 2014 zdroj

Vládní orgány uvalují dodatečné daně v zemi, kde podle hodnocení odborníků 60% obyvatel se nachází pod hranicí relativní chudoby. Válka to je pro stát velmi drahá aktivita, píše Viktor Pastušenko. Sotva uschnul inkoust nechvalně známého zákona o zavedení válečné daně na občany ve výši 1,5 % ze mzdy, došlo ke zvýšení renty z dobývání užitkových nerostů a ke zrušení daňových prázdnin, tak poslanci znovu přicházejí s novými způsoby, jak vybírat peníze na bratrovražednou válku.

Zákonodárce Jurij Děrevjanko zaregistroval u Nejvyšší rady Ukrajiny návrhy zákonů č. 4418 a 4419, které jednoznačně navrhují zavedení měsíční daně z hrubého příjmu právnických osob a podnikatelů, jako prostředku, který má směřovat na speciální fond pro zajištění obranyschopnosti země.

Sazba má být 0,25 % v případě, že výše příjmu bude nižší než 50 milionů hřiven a 0,5% – bude-li vyšší.

Zdá se, že sazby jsou malé, ale při desetimilionovém měsíčním vkladu do podnikání musí „odevzdat“ vládní moci 25 000 hřiven. To je výše mzdy pro 10 až 20 zaměstnanců. To znamená, že zaměstnavatel musí tyto lidi propustit, pokud chce minimalizovat své náklady.

Ti, kteří spadají pod další omezení, to budou mít velmi těžké: od října se ukrajinské vedení rozhodlo ukončit vyplácení dávek v nezaměstnanosti. To prozradil známý ukrajinský politik Viktor Medvedčuk během internetové diskuse na dotaz jednoho z poslanců. Tak tedy, podle Medvedčuka, chce vláda ušetřit 1,5 mld hřiven, aby je mohla odevzdat pro potřeby nenasytné války.

A to v zemi, kde podle odborníků 60% populace je pod hranicí relativní chudoby a 30% populace je na pokraji absolutní bídy. Dnešní životní minimum na Ukrajině dělá 1218 hřiven (cca 2 055Kč) u práceschopných a 949 hřiven (cca 1602 Kč) u všech ostatních!

Zbývá jen zrušit důchody – a věc je hotova. Soudě podle vývoje událostí, i na důchodce v brzké době dopadne rána a před blížícími se novoročními svátky budou „obšťastněni“ i oni.

A podnikatel – skutečný podnikatel? Zvláště ukrajinská zvláštnost: nemilosrdný život je naučil skrývat si peníze před zdaněním, vést dvojité účetnictví a vyplácet mzdy v obálkách.

To vše znamená jen jednu věc – prudký pád ekonomiky do „pekel“. A kde prosperují „stínové“ systémy – tam je volná cesta ke korupci, úplatkářství a zpronevěře.

V důsledku toho pak obchodní podniky kvůli ztrátám tradičních ruských trhů chudnou. V takové situaci zvýšení daňové zátěže a „stínování“ kapitálu znamenají pro nemocnou ukrajinskou ekonomiku jen jednu věc – jistou a bolestivou smrt.

Válka pro stát? To je velmi drahá lekce. Stačí připomenout, že Krymská válka v letech 1853-1856 zcela zničila Vysokou portu (pův. rezidence sultána Osmanské říše v Istanbulu, posléze přeneseně vláda, popř. jen ministerstvo zahraničí Osmanské říše nebo tato říše vůbec), kvůli tomu Istanbul není, čím býval. V této válce se angažovala i Velká Británie. Tato válka skončila pro Británii neúspěchem. Poté, co byly zveřejněny podrobnosti o chybách ve vedení tohoto válečného konfliktu, vláda byla nucena rezignovat.

Existují však i příklady z doby nám bližší: 1.světovou válku nepřežily po ekonomických otřesech 4 velmoci té doby – carské Rusko, císařské Německo, Rakousko-Uhersko a Osmanská říše.

Bohužel ukrajinské úřady nechtějí brát v úvahu poučení z historie. Pokud to tak půjde dál, znamená to konečný strach státu a to může být otázka nastávajících měsíců.

Autor: Viktor Pastušenko