USA: O POVOLENÍ NÁLETŮ SYRSKOU VLÁDU ŽÁDAT NEBUDEME

28. 08. 2014 / zdroj
Po průzkumných letech a vzdušných útocích na cíle Islámského státu v Iráku oznámily Spojené státy plán na útok na pozice extrémistů v Sýrii. Prezident Obama již dříve schválil průzkumné lety – které se čas od času uskutečnily i dříve – a americká administrativa pokračuje v přípravě leteckých úderů. To vše ale bez souhlasu syrské vlády.

Americká mluvčí Jen Psaki řekla, že vláda ani nemá v úmyslu s prezidentem Assadem postup koordinovat. “Nebudeme žádat o žádné povolení”, řekla Psaki, kterou cituje server Washington Post.

Ruská televizní stanice RT přišla s odkazem na anonymního představitele americké administrativy, který tvrdí, že průzkumné lety nad Sýrií již začaly. Se stejným tvrzením přicházejí i aktivisté ze Sýrie. Zprávy se však zatím s jistotou ověřit nepodařilo.

Barack Obama řekl, že “vypořádat se s rakovinou, kterou Islámský stát představuje, nebude rychlé a snadné”. Mluvčí Bílého domu doplnila, že americká vláda nemá zájem s Damaškem jakkoliv spolupracovat.

Veškeré operace nad Sýrií se – zdá se – uskuteční bez souhlasu tamní vlády, představitelů země. Syrský ministr zahraniční dříve oznámil, že uvítá akci proti teroristům, musí však být se syrskou vládou koordinovaná a Damašek musí každou jednotlivou operaci schválit.

Syrská armáda mezitím pokračuje v leteckých úderech na pozice Islámského státu po celé Sýrii.