Video ruského “humanitárního konvoje” vyrážejícího na Ukrajinu


12.8.2014 / zdroj
12. srpna ráno vyrazilo na východní Ukrajinu 280 vozů s humanitární pomocí ruského ministerstva mimořádných situací. Náklad byl odeslán z moskevského Narofominska. Celková hmotnost nákladu je 2000 tun. Jde o nejnezbytnější věci pro civilní obyvatelstvo postižené vedením vojenských operací na jihovýchodní Ukrajině, jmenovitě 400 tun obilovin, 100 tun cukru, 62 tun dětské výživy, 54 tun zdravotního vybavení a léků stejně jako 12 tisíc spacích pytlů a 69 elektrocentrál.

Operace vyslání těchto základních nezbytností byla odsouhlasena Mezinárodní komisí Červeného kříže. Toto ohlásila tisková agentura ITAR-TASS.

Jak bylo uvedeno už dříve, Kreml dnes oznámil, že přes varování Západu, aby se do toho nevměšoval, je Rusko odhodláno vyslat konvoj humanitární pomoci pro východní Ukrajinu pod záštitou mise Červeného kříže, která bude znamenat první oficiální vstup Ruska na východ Ukrajiny (samozřejmě kromě Krymu), i když všechny strany souhlasily, že u toho nebude žádná ruská vojenská eskorta.

„Z ruské strany bylo uvedeno, že ve spolupráci se zástupci Mezinárodní komise Červeného kříže vysílá konvoj s pomocí Ukrajině,“ uvedl Kreml v prohlášení, aniž by odhalil, kam konvoj směřuje.

Krátce nato uniklo video toho, jak by údajně ten konvoj mohl vypadat: něco přes 300 vojenských vozidel, všechna přelakovaná „Humanitární bělobou.“

Dále, jak je vidět na viditelných poznávacích značkách zobrazených na klipu (přinejmenším u těch vozidel, jejichž značky se ukázaly), to jsou vojenské poznávací značky s černým pozadím, na nichž značky „76“ a „50“ znamenají, že byly vydány v Jaroslavském a v Moskevském regionu. Přehled různých regionálních kódů lze nalézt zde.

Jak jsme uvedli před tím, očekává se, že vozidla budou neozbrojená, což znamená, že kdyby snad k něčemu špatnému došlo, až budou na ukrajinském území, tak by se určitě začalo vybavovat slovo provokace.

videa zde a zde: