Začarovaný kruh českých novin


26. 8. 2014 / Václav Umlauf / zdroj Nefalšovaná hrůza mne pojala při čtení zahraničních zpráv bývalých komunistických novin, z nichž zbyly podnikatelské trosky zvané „Právo“. Titulek hlásal, že „Dvě školačky ubily kladivem dva psy, jejich rodina přihlížela“. Nevěděl jsem totiž, co se stalo tomu kladivu. O něm v jinak výborně dokumentované zprávě včetně videa nebyla další zmínka. Snad to dopadlo i pro ně dobře, většinou to tak bývá.

Zmíněná zpráva z ciziny dokumentuje začarovaný kruh českých celostátních novin. Západní společnosti je prodaly Babišovi proto, že je potřeboval, aby mu nenadávaly, když z dopuštění lidu v této zemi vládne. A chce tak činit více, lépe a radostněji. Jinak mohou psát, o čem chtějí, tento oligarcha je stejně nečte. Aspoň v to doufám, když už je platí. Místní plátky regionálního tisku si západní majitelé nechali, protože tato větev slušně vydělává, na rozdíl od celostátního braku. A proč je tento brak brakem? Vezměte si zprávu o ubití psa (pardon, dvou psů) tím kladivem. Jistěže je důležitá, jinak by ji celostátní noviny v Česku nepublikovaly. Jistě je mnohem důležitější než všechny zcenzurované zprávy z Ukrajiny a z jiných částí světa, o kterých se čtenáři nemají nic dozvědět. Jenže tito čtenáři už jsou po deseti letech podobného výběru sice zásadně neinformovaní, ale vůbec nejsou hloupí. Dobře vědí (jako třeba já), že zprávu o tom kladivu si přečtu na webu a za podobné sračky nemusím platit ani korunu.

A o to jde. Lidé vědí, že noviny se vlastní vinou staly úplně zbytečným luxusem, za který je v dnešní krizi korporátního kapitalismu zbytečné vyhazovat jakékoliv peníze, byť i haléřového rázu. Jistě, mediální korporátky si to nějak vyberou na internetové reklamě či na jiném obohacení podobnému Jánošíkovi naruby. Jenže nikdy si to už nevyberou na novinách typu, který jsme my, starší generace, pořád ještě občas kupovali, dokonce i za komunistů. Kvůli dvěma školačkám, dvěma psům a předpokládám i dvěma kladivům, už to opravdu nestojí za to. Takže noviny, jako původně slušné Právo, které sami novináři vytunelovali na KSČ, cíleně zničily čtenáře svou pokleslou úrovní. Čtenáři novinám tuto dojemnou starost o jejich blbost oplatili tím, že hltají svinstvo. Jenže toto mediální svinstvo (jako každé jiné svinstvo) je už k mání úplně zdarma, je toho na webu celé tuny. Tak k čemu kupovat celostátní noviny, které s tímto brakem začaly jako první?

– – –

a ohlasy článku v internetové diskusi:

Naprosto souhlasím s Vaším pohledem na tisk a novináře obecně. Jen nevím kde berete ten optimismus ale vůbec nejsou hloupí (čtenáři).
Nestačí snad podívat se na výsledky voleb, sledovanost televizí, prodej bulváru, spotřebitelské zvyklosti … Kdo se asi dopouští všech těch pošetilostí a nechá sebou manipulovat. Všichni ti korporátní zločinci si dovolí právě to co sami připustíme a potažmo většinově vyžadujeme. Pod vidinou delegování odpovědnosti vstupují masy do dobrovolného otroctví a ještě si v něm libují. Takto si nehloupost nepředstavuji.
– – –
Jsem demokrat a věřím na jeden abstraktní volební hlas pro každého, od Deža až po Nováka. Kdybych uznal, že občané jsou hloupí, pak bych musel věřit někomu jinému než voličům. To jest Klausům, oligarchům, zlodějům a demagogům všeho druhu, technokratům, vynálezcům spiknutí, zhrzeným čecháčkům a podobným týpkům. A těmto lidem já z principu nevěřím, protože věřím ve zdravý lidský rozum, který může mít každý. Ale musí být objektivně, věcně a pravdivě informován, a to dokonce každý na své úrovni, tj. Deža nebo Nováka. A to není. Proto tady už nemáme demokracii (tj. skutečnou vládu lidu), ale oligarchii. Vládne nám skrze mediální a politické manipulace několik vyvolených.

A co na to vy, naši milý čtenáři?