BLESKovka – Příměří, jen občas přiletí taktická raketa “Točka-U”

20. 9. 2014, zdroj:   Vesti24

V Minsku pokračují mírová jednání. Na východě Ukrajiny probíhá výměna zajatců a rozváží se humanitární pomoc z RF. Obecně by se dalo říci, že je příměří dodržováno. O to podlejší je dnešní překvapivý útok (ukrajinské armády) taktickými raketami “Točka-U”, které zasáhly vojenské sklady munice v Doněcku.
Vesti24:

Ukrajinské bezpečnostní síly provedly několik dělostřeleckých úderů do Doněcku. Taktické rakety Točka-U” zasáhly vojenské sklady, ve kterých byla shromážděna munice, kterou zanechali poražení ukrajinští vojáci v obklíčených kotlích. Munice explodovala. Bylo vidět hustý kouř a slyšet výbuchy munice. V domech do kilometru od skladů jsou rozbitá okna.

Intenzivní ostřelování Doněcku začali vojáci v sobotu ráno z děl a raketometů Grad. Podle zpráv očitých svědků již zničili několik domů. A útoky přicházejí přesně v okamžiku, kdy začalo rozvážení ruské humanitární pomoci. Dvě rakety spadly také v obytných oblastech: dvě silné exploze zazněly v oblasti náměstí Svobody. Milice DNR hlásí několik mrtvých a přes 20 zraněných.
V předvečer 19. září bylo podepsáno memorandum, které by mělo zajistit mír. Jednání trvala více než 7 hodin a skončila odsouhlasením 9 bodů, které maximálně upřesňují a konkretizují protokol, podepsaný v Minsku dne 5. září.