Ernestova ukrajinská svodka z 22. 9. 2014

Ernest
23. 9. 2014 zdrojzdroj
Zpráva dobrovolníka Jana (22. 9. 2014).
“Kolem 10:00 (HP) z Marjinky kyjevští nacisté zahájili palbu na Petrovku (důl Trudovskaja).
U Kirovska nacisté zapálili les, kouř je vidět z Krasnogo Limana, v samotném Krasnom Limanu a Kramatorsku jsou problémy s mobilním spojením operátora MTS
.

V Talokovce ve 12:00 (HP) se bojuje ručními a těžkými zbraněmi.
V blízkosti letiště je neklidno, černý kouř stoupá už dvě hodiny.
O Mariupolu (včera): Nacisté zastřelili dva dětské cyklisty v mikrorajonu Vostočnyj; Podle předběžných údajů jeden teenager zemřel na místě na následky zranění, druhý byl převezen do páté městské nemocnice, a je na jednotce intenzivní péče ve vážném stavu (video níže).
15:00 (MSK) V blízkosti letiště, v Pěskach se opět bojuje, přes hodinu jsou slyšet těžké výbuchy. V Doněcku je obecně klid.
19:35 (MSK) V blízkosti letiště se bojuje, jsou slyšet ruční palné zbraně, “Utěsy”, AGS a těžké zbraně. Boje pokračovaly i u Avdějevky. V současné době u Olchovatky (Jenakievo) probíhá tvrdý boj mezi ukrajinskou armádou, která se snaží ustoupit z pozic a Národní gardou. V této oblasti pracují raketomety. Při pokusu ukrajinské armády o odchod z pozice nacisté zahájili prudkou palbu na demoralizované jednotky, které nechtěly bojovat.
19:50 (MSK) V blízkosti letiště stoupá hustý, černý kouř, boj pokračuje.
20:00 (MSK) v bakuském rajonu je neklidno. V oblasti Gorlovky, na kraji obce, jsou slyšet těžké výbuchy.

22/09/14. 20:22. Přidala domobrana.

“Ve Ždanovce domobrana našla masový hrob lidských ostatků na území, které včera opustila ukrajinská armáda. Zítra budou ke zkoumání přizváni specialisté”.
(zdroj)

Mobilní výcvikové týmy USA začnou cvičit bojovníky praporu Donbass do 10 dnů.
Velitel dobrovolnického praporu územní obrany Donbass, parlamentní kandidát Simon Semenčenko uvedl, že uzavřel smlouvu na poskytování školení bojovníků a důstojníků praporu mobilními týmy instruktorů z USA, kteří v současné době nejsou vojáky v činné službě. O to napsal na své stránce na Facebooku.
“Budou pracovat v tradičním výcviku, výcvikovým systémem ” lachtanů” a Delta Force”, – napsal Semenčenko na sociálních sítích.
Podle něj jsou již dobře vyvinuté standardy pro každé oddělení (zpravodajské služby, speciální síly, bezpečnostní služby) a každé funkce od seržanta pro velitele praporu, včetně.
“Zvláštní pozornost je věnována individuální přípravě a součinnosti ve skupině. Budou mít maximální množství praktického výcviku,” – napsal Semenčenko.
Instruktoři se budou také podílet na přípravě ukrajinské vojenské organizace a podle Semenčenka je toto školení formou nepřímé pomoci Ukrajině. Podle velitele praporu příprava začíná za 10 dní.

22/09/14. Dopis od očitého svědka z Mariupolu.
“Moje sousedka pracuje v obchodě v blízkosti kontrolního stanoviště. Nedávno přišli vojáci na jídlo a otevřeně řekli, že shánějí civilní oblečení a chtějí v těchto dnech utéct stepí. Je to asi 30 lidí ze stejné vesnice. Přirozeně neřekli, kam chtějí jít, ale ne do své vesnice. S jedním z vojáků, mluvila několikrát. On už utekl. Viděla, jak mu dívka přinesla přinesl balíček s občanským oblečením. Obchod je malý a na předměstí. Může se tam bez problémů převléct celý regiment .
A další. V přístavu na nábřeží stojí samochodné dělo, ale obsluha ochotně beseduje s dělníky a říkají, že nechtějí bojovat, jsou unaveni. Jsou ochotni opustit svou techniku a utéct. Ale zřejmě nemají žádného organizátora a dosud není vhodná doba. Nejbrutálnější – nacisté a Azovci. Mimochodem, v přístavu Azovci dohlíží na vojáky”.

22.09.14 Zpráva výboru DNR pro výměnu zajatců.
Další výměna zajatců se nejspíše uskuteční ve středu tento týden. Domobrana DLR a představitelé Kyjeva vedou rozhovory o výměně zajatců ve formátu 60 za 60.

22/09/14 Zpráva štábu domobrany DNR:
Štáb domobrany DNR informuje o tom, jak v tomto víkendu ukrajinská armáda plnila “Minské memorandum” o příměří.
Během víkendu dělostřelectvo ukrajinské armády i nadále útočilo nejen na pozice domobrany, ale také na obytné oblasti obcí.
Nejednou byl vystaven minometné a dělostřelecké palbě okres Trudovskoj v Petrovské čtvrti města Doněck. Palba je vedena z okolí obcí Marjinka, Alexandrovka, Krasnogorovka. Bohudík oběti mezi civilními obyvateli a mezi obránci města nejsou.
Sever – seskupení obklíčených okupantů, které je ve velmi obtížné situaci, pokračovalo v ostřelování okolních osad. Tak byly vystaveny ostřelování osady Zujevka, Chanženkovo, Charcyzsk, Makejevka, Petropavlovka, Jenakievo. Při ostřelování ukrajinská armáda užívala raketomety “Grad”, “Uragan” a “Směrč”, minomety, samohybná děla. Byl zjištěn jeden případ použití fosforové munice. Palba je vedena z pozic, které se nacházejí ve středu tzv “kotle”, a to ze Ždanovky, kurganu “Mogila Ostraja”, Stěpanovky.
Stejná situace je u obklíčené skupiny v oblasti letiště Doněck. Chaotickou palbou dělostřelectva a těžké techniky ukrajinská armáda ostřeluje předměstí Doněcka, Avdejevku, Spartak. Ze stran obce Pěsky je vedena palba odstřelovačů na pozice domobrany i proti civilnímu obyvatelstvu, které se objeví v dostřelu odstřelovače.
Během uplynulého víkendu, při “dodržování mírového plánu” ukrajinskými bezpečnostními sílami byl zabit jeden civilista, 5 bojovníků domobrany DLR, poraněni byli dva civilisté a 10 domobranců.
(Tiskové středisko © DNR)

Zpráva praporu “Vostok” za 22. září:
“Během víkendu, září 20.-21., v Donbasu, Novorossia – armáda obsadila osady Ždanovka, Široká a Gorlovka. V těchto lokalitách vztyčili své vlajky. Vojska chunty ustupují nebo se přeskupují “.

Ukrajinská armáda pokračuje ostřelování pozic domobrnay, a to navzdory dohodě o příměří.
Silné útoky probíhají na území doněckého letiště. V obci Pesci boje pokračovaly. V sobotu 20.září, ukrajinští ozbrojenci trefili Doněck raketou “Točka-U”. Zničil sklad pro likvidaci munice. Exploze byla slyšet ve všech částech Doněcka. Je zraněno hodně lidí mezi domobranci. 7 zraněných a jeden zabitý.

Prapor “Vostok” – žádná ztráta nebyla.
Prapor vyjednává o kapitulaci obklíčených vojáků ukrajinské armády. S jednotlivými jednotkami ukrajinské armády, které jsou v “kotlích” nebo “polokotlích” jednáme o jejich kapitulaci. Dosud nemohu jmenovat místa “kotlů”. Za zády má ukrajinská armáda Národní gardu, takže nemohou ustoupit a bojovat nechtějí. Tak brečí, že se chtějí vzdát. Naším prostřednictvím v současné době jednají o kapitulaci”.
(zdroj)

O problému odchodu ukrajinských bezpečnostních složek na 15 kilometrů od linie kontaktu na východě Ukrajiny nemůže být řeč, řekl, předseda Rady národní bezpečnosti Ukrajiny Andrej Lysenko na tiskové konferenci v Kyjevě.”Jedním z hlavních bodů je ustanovení o přerušení palby, a pak dojde na další položky. Zatím první bod (přerušení palby) není plněno, o dalším nebudeme mluvit“- řekl.

Lysenko uvedl, že pokud budou stahována vojska, mělo by to být současně. Jak víte, představitelé kyjevské junty a vedení DLR a LLR se dohodli na vytvoření bezpečnostní zóny 30 kilometrů, odsunout těžké zbraně na 15 kilometrů od linie kontaktu na každé straně a z obcí, a velké zbraně odvézt do bezpečné vzdálenosti a odstranit výbušná zařízení. V současné době na obou stranách frontové linie uznávají, že dohody nejsou splněny, ve skutečnosti jsou pouhou formalitou, zachycenou na papíru.

09/21/14 Porošenko – při ATO (viz tzv. “antiteroristická operace”) bylo zničeno 65% vojenské techniky Ukrajiny

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko řekl, že při ATO na východě bylo zničeno 65% ukrajinské vojenské techniky.
“Mohu říci, kolik techniky jsme ztratili … V 60-65% vojenské techniky bylo zničeno” – řekl prezident v rozhovoru pro ukrajinské televizní kanály v neděli večer.
(zdroj)

“Konflikt na Donbasu lze vyřešit pouze mírovými prostředky, řekl Porošenko. Řešit konflikt na Donbasu vojenskými prostředky nám Rusko neumožní,” řekl prezident Ukrajiny Petr Porošenko.
Řekl to v rozhovoru v ukrajinském televizním kanále v neděli 21 září.

Tolik Ernest.

Je čas na mapy:.

Kyjev zase vydal tu svou:

Zde je opolčenská (viz domobrany):

A ještě komentovaná interaktivní:

ZDE

Také vás zaráží opět obrovský nesoulad mezi Kyjevem a opolčenci? Mně nikoli. Kyjev prostě vítězí a vítězí až…. až uzavřel příměří.

Kdyby někdo z vás měl pochybnosti o tom, proč to vlastně Porošenko a spol. udělali, pak snadno nalezne odpověď v jeho TV interview ze včerejška:

Ukrajina přišla v bojích na jihovýchodě o 65% vojenské techniky, sdělil prezident Petro Porošenko v interview pro kyjevskou televizi.

Podle jeho slov stáhli vojáci za dobu příměří jednotky, jež byly dlouho na frontě. Přitom sdělil, že v jedné z nich byl jeho syn.

Dříve informoval, že Ukrajina dostala od USA všechnu potřebnou munici. Dodal, že se na hranici s Donbasem buduje obranná čára.
Číst všechno zde.

Známá, nechvalně, kyjevská hlásná trouba Tymčuk, s prezidentem nesouhlasí zcela, podle něj UK Army ztratila jen 60% techniky. Ale jde dál než on, už je nebojeschopná…

viz  zdroj ZDE

Čistil jsem dnes počítač od starých fotek a pracovních souborů a narazil na screen shoot, který jsem si udělal z novin 18. dubna 2014, tedy před půl rokem a před trestnou expedicí Kyjeva proti svým občanům na východě země. Tehdy právě skončila schůzka mezi Ruskem, USA a Ukrajinou v Ženevě, kde byl dohodnut jakýsi velmi vágní mírový plán, jak vyřešit ukrajinské záležitosti smírnou cestou. Už jste ho viděli před 6-ti měsíci. Dám ho sem znova:


(Zdroj Lidové noviny)

Moc pěkný je ten tučně vyznačený závěr – do 1. října musí proběhnout celoukrajinská diskuse. Rozhodl tenkrát Porošenko a Jaceňuk. Tak tu diskusi nechali proběhnout. Ztratili při ní těch 65% (nebo jen 60%) bojové techniky, tisíce lidí a zničili na východě, co se zničit dalo!!!

Ovšem Porošenko jít na nějakou hloupou dohodu s malými cíli zjevně dříve nemohl, protože jeho slavná UK Army má vznešené poslání – zachránit civilizaci, viz další jeho prohlášení :

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil armádu své země za ochránkyni západního světa.

Ukrajinský prezident to napsal na své stránce na Facebooku.

Podle jeho slov je Ukrajina připravena „rvát se do posledních vzdechu“. „Nebojujeme přece proto, abychom zničili nepřítele. Bojujeme proto, abychom ubránili mír. Mír je nejvyšší hodnotou“, píše Porošenko.

Svůj post na Facebooku věnoval ukrajinský prezident Mezinárodnímu dni míru, který si připomínáme 21. září.
Číst všechno zde. 

Jak si tak nějak tu záchranu západní civilizace asi jeho herojové představují, ukazuje tohle video z Mariupolu, který je pod jejich kontrolou:

Dva pubertáci si vyrazili poguljat na bicyklech a to se z nějakého důvodu nelíbilo nacgardě. Tak po nich začala střílet a jednoho z nich dostala.

Pro Kyjev samozřejmě těžký průšvih, proto s časovým zpožděním vydal svou verzi příběhu. Prý na ty kluky zaútočilo pět teroristů. Jak jinak. V Mariupolu, v hlubokém zázemí UKRů, kde to mají pod kontrolou. Nebudou vědět, jako diverzanti a zločinci, tam kde lidé klidně jezdí na kole, než střílet po -náctiletých. Tohle všechno, Kyjev chce, abychom věřili. Viz zde.

Na sítích se objevil tenhle link: http://lostivan.com/page/1

Přitom – rozpoznat teroristu , který chce škodit Ukrajině, poslední hrázi proti ničiteli demokracie z východu je tak snadné! Alespoň podle vyhlášky, kterou rozšířili a vyvěšovali v Pavlovgradě:

Pro nerusisty:

Teroristu poznáte takto:

1 – Nenávidí Ukrajinu, její jazyk, její kulturu a symboly
2 – rozšiřuje zvěsti, že “naši” už brzo vstoupí do Dněpropetrovsku, Pavlogradu, Ternovky a Peršotravensku
3 – rozšiřuje pomluvy, že ukrajinští soldáti střílejí ženy a děti
4 – rozšiřuje pomluvy o ztrátách ukrajinské armády, mrtvých a protiútocích povstalců
5 – nazývá Ukrajince Banderovci, fašistickými hordami atd.
6 – přezírá krymské Tatary a šíří názor, že Krym byl vždycky ruský
7 – zbožnuje Putinovské Rusko a při spatření ruských tanků padá na kolena

No a když na někoho takového řádný pavlogradských úřadů dbalý občan narazí, tak má neprodleně uvědoměle zavolat na uvedené linky ukrajinské tajné policie SBU. Ta už si s ním poradí.

Nebyl by někdo tak laskav a nevyhrabal na internetu fotku vyhlášky z heydrichiády? Rád bych ji pověsil vedle té ukrajinské.

Rozdíl asi bude jen v tom, že na té válečné je rovnou řeč o trestu smrti a o odměně pro udavače. Smysl ostatního bude stejný.

Ale třeba kyjevským křivdím. Takové štráfkomando Ajdar, podle článku MfD, který jsem tu před pár dny prezentoval, je samý intelektuál, který ve volném čase jen čte a recituje básně. Když to píše MfD…

Na Strelkovově blogu se objevil zajímavý screen shot z videa, co všechno opolčenci objevili, když zabrali bývalou základnu Ajdarů. Poslal mi to Kosíř s nickem vrk. O to vás nesmím připravit.

To zíráte! Asi jako já. Takže intelektuálové z Ajdaru, vedle básní, po večerech evidentně studují i češtinou. Alespoň ti, co umí anglicky. Asi proto, že také chodí na Kosu. Nejspíš proto, aby se odvěděli, jak to s nimi vypadá. Fakt je, že v poslední době mám dvojciferné množství přístupů z Ukrajiny. To je jedno z možných vysvětlení.

Nabídnu vám ještě dvě další:

a)  mezi Ajdary je nějaký český nácek, který už neměl ruštinu a není moc kovaný v angličtině:

b) Ajdarové zajali a vyslýchali nějakého Čecha. A ten slovník u něj našli a použili při jeho výslechu.

Žádné jiné trochu reálné vysvětlení mne nenapadá. A také se neumím rozhodnout, kterou z variant a nebo b pokládám za horší.

A dám sem video, z kterého to bylo sejmuto. Nechám na vás, kterou variantu, po jeho případném shlédnutí, budete preferovat. Upozorňuji, že zejména první tři minuty jsou jen pro opravdu silné povahy:

Teď něco z ekonomiky.

Pro angličtináře -Wall Street Journal odhaduje budoucí kroky Ruska na finančních trzích…. A zjevně z nich nemá radost: zde

Proti zákazu Bruselu

Řecká loď Ocean Majesty s 500 turisty z SRN zavítala na Krym.

Zakotvila v jaltském přístavu, čímž porušila sankce EU, která zakázala svým lodím kotvení v přístavech poloostrova.

Turisté strávili v Jaltě celý den.

Krym a Sevastopol se podle výsledků březnových referend oddělily od Ukrajiny a připojily se k Rusku. Řada západních zemí zavedla pak sankce proti RF a rovněž zvláštní sankce proti Krymu a Sevastopolu.
Číst všechno zde. 

No nevím nevím co nyní Brusel s lodí a turisty provede! Sankce jsou sankce na Krym se přece nesmí!

Na internetu se objevila fotogalerie. Nese příznačný název – Ztracený Ivan.

Jde celkem o 108 jmen a fotografií ruských občanů, kteří se měli “ztratit” na Ukrajině během bojů. Mezi nimi jsem objevil zjevně fotografie zdravotnických záchranářů , ale třeba také i Kitajce neboli Číňana…

Galerii jsme opravdu procházel. A značná část fotografií jsou prostě tatíci od rodin nebo jasní dobrodruzi, co si prostě šli zaválčit, třeba z vlasteneckých pohnutek. Část, která by ukazovala na současné příslušníky armády je docela malá. Až marginální bych řekl. Vzhledem k tomu, že Kyjev i NATO křičí cosi o nasazení tisíců a tisíců příslušníků ruské pravidelné armády. To nemluvím o tom, že není vůbec žádný náznak toho, kdo galerii vytvořil a kdo za ní stojí. Čímž pádem není naprosto jasná její věrohodnost. Nicméně cítím potřebu ji uvést.

Zajímavou informaci přineslo Aktualne.cz. ocituji ji:

Stoupenci ruské expanze na jihovýchodě Ukrajiny si postěžovali na “sabotáž” ze strany moskevské radnice, která opakovaně odmítla vydat povolení k pochodu příznivců “Nového Ruska” v centru Moskvy. Na akci, kterou chtějí stoupenci separatistů uspořádat příští neděli, byla ohlášena předpokládaná účast 5000 lidí. Povstalecká tisková agentura Novorossija dnes zveřejnila prohlášení organizátorů pochodu “Bitva o Donbas”, kteří prý podali na moskevskou radnici oznámení o své akci už několikrát a vždy se setkali se zákazem.

Zvláštní věc – v neděli mohla proběhnout v Putinově diktatuře prokyjevská demonstrace, Rusko posílá armádu na Ukrajinu a podporuje povstalce, ale jejich sympatizanti nesmí uspořádat v Moskvě demonstraci? Škoda, že se nemohu zeptat třeba Libora Dvořáka z ČRo nebo takového Štětiny, co to znamená?!

Aktuálne. cz přineslo i tuhle zprávu:

Pokud západní společnosti kvůli protiruským sankcím upustí od energetických projektů v Rusku, nahradí je asijské společnosti. Uvedl to ruský ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj. Asijské firmy už podle něj daly najevo svůj zájem.

Nejsem překvapen. Přesně to jsem psal už před 3/4 rokem. Jakpak se tohle líbí Exxonu, BP, Totalu, ENI a dalším podobným? A chci vidět, jak čínským, jihokorejským, japonským a singapurským společnostem bude EU a USA bránit k přístupu k vyspělé technice nutné pro arktické projekty..

A do třetice Aktualne.cz

Ruských turistů se týkaly dva případy. Provozovatelé ubytovacích zařízení je kvůli situaci na Ukrajině odmítli ubytovat.
(zdroj zde)
Když už jsem se zmínil o tom, co v dnešním Rusku, znásilňovaném Putlerem (ukrovský terminus technikus ze jmen Putin a Hitler), tak sem dám ještě tenhle link z Parlamentních listů.

Známý ruský komentátor, podotýkám, že nežijící v emigraci, ale v Rusku a nesedící ve vězení – Alexandr Plamenjev je názoru, že Putin je vůdce teroristů, Rusko jejich základnou. A basta! A sděluje to veřejně!