Ernestova ukrajinská svodka z 23. 9. 2014



Ernest
24. 9. 2014 zdroj (není-li označen jiný)
Peter Porošenko oznámil rozpuštění 51. samostatné mechanizované brigády, praporní taktické skupiny (BTG), která byla kompletně zničena domobranou DLR u Ilovajska.

Hlavním důvodem pro zrušení je podle odborníků neochota přeživších vojáků bojovat po velkých ztrátách lidí a techniky. Během bojů docházelo v vysokému počtu ke kapitulaci a po bojích k četným případům dezerce. Před týdnem v brigádě začala vojenská vzpoura a vojáci požadovali demobilizaci.
51. brigáda byla vytvořena na základě stejnojmenné motostřelecké divize, kterou Ukrajina zdědila po rozpadu SSSR. Status samostatné brigády dostala při likvidaci divizní struktury ukrajinské armády. Název gardová dostala 51. divize za obranu Stalingradu. Umístěna byla na Volyni.
Zdroje uvádějí, že se uvažuje o rozpuštění 30. mechanizované brigády, která také měla v bojích s domobranou těžké ztráty, které vedly k prudkému poklesu morálky mužstva.
(zdroj)

23/09/14 Zpráva domobrany:
Během noci se situace výrazně nezměnila. Sloučené síly domobrany Novorossii v souladu s dohodami, odvedly dělostřelecké jednotky z linie střetu s nepřítelem. Vyskytly se 4 případy porušení příměří ukrajinskými nacisty.
V 19,10 – z palebných pozic v oblasti kurganu Ostraja Mogyla byly nepřátelským dělostřelectvem zasaženy pozice domobrany v Passypnom. Byl zabit jeden domobranec a dva zraněni.
V 20,05  – ze strany Granitnovo nacisté ostřelovali raketomety „Grad“  Novuju Marjevku. Byl poškozen obytný dům. Střepiny granátu zabily civilistu a zranily jeho ženu.
V 20,35 – od Marjinky raketomety “Grad” ostřeloval nepřítel obydlí v leninské čtvrti v Doněcku. Byli zraněni čtyři civilisté (z toho jedno dítě). Střelba způsobila poškození komunální infrastruktury města.
Od 20,40 do 21,00 – z území Maloorlovki nacisté vedli intenzivní dělostřeleckou a minometnou palbou na pozice domobrany v Kirovskom. Jeden domobranec byl zraněn.
V doněckém směru kyjevská junta pokračovala v pohybu a přeskupení jednotek a v posilování svých pozic.
Podle informací získaných od vojáka 74. samostatného průzkumného praporu, který v okresu Elenovka přešel na stranu domobrany, v Maloorlovce bojovníci 24. praporu územní obrany “Ajdar” pro podezření ze spojení s domobranou zatkli dva ukrajinské vojáky z průzkumné jednotky. Důvodem k zatčení byla slovní hádka, během níž vojáci 74. praporu vyjádřili nespokojenost se špatným zásobováním potravinami. Zadržené osoby byly velením předány členům Národní gardy. Ze slov zběha, v nejlepším případě mohou očekávat vězení, v horším případě budou zastřeleni.
Na luganském úseku fronty nepřítel začal částečně odsouvat vojenskou techniku a dělostřelectvo z již obsazených pozic ve směru Starobělsk a Novoajdar.
Na marijupolském úseku se situace nezměnila. Nacisté pokračovali v přeskupování a opevňování zaujatých pozic. Podle zpravodajských informací, došlo k přesunu nepřátelských jednotek z Melitopolu do osady Rovnoje.
Podle místních obyvatel, při nakládání vozidel 30. mechanizované brigády na nádraží v Melitopolu mezi vojáky došlo k hádce, která se vyvinula v přestřelku. Příčinou incidentu, při kterém byl jeden voják těžce zraněn, bylo odmítnutí jednoho z vojáků podřídit se požadavku důstojníka, aby vyhodil z výsadkového prostoru BTR nakradenou bytovou elektroniku a cennosti. Jednotka odejela ve směru Záporoží.

23/09/14. Poznámka politického analytika “colonelcassad”.
“Jak už jsem řekl dříve, Achmetov již dosáhl dohody s Moskvou na téma své budoucnosti v novém Rusku a připravuje svůj vstup na scénu. Skutečnost, že “oblast ovládajícího oligarchu” ne každý má rád, dokazuje nedávná historka s odhalením skladu humanitární pomoci v “Donbass-Areně“, ze které Achmetov dopravoval náklady i Národní gardě do Krasnoarmejska, Borodajovi a Pušilinovi a když se zmínili o zestátnění majetku Achmetova (a on pak otevřeně vystoupil proti Doněcké lidové republice (DLR), velmi rychle a podrobně vysvětlili, aby tento účet zavřeli a následoval dobře známý rozhovor Borodaje, kde řekl, že “nejsme komunisti,” a majetku nejbohatších oligarchů na Ukrajině se nikdo nedotkne. Chodakovskij, který představoval a dále představuje zájmy Achmetova, který od konce 90. let ekonomicky ovládl Donbas pro sebe. Je zcelaa pozoruhodné, jak protesty proti oligarchii na Ukrajině, skončily korunovací miliardáře Porošenka a protest na Donbase pod rouškou “budování státu” podstrčením téhož upíra pod záminkou “nalezení dialogu” … Jak pravdivě řekl Mozgovoj,  “to není samotnými oligarchy, ale systémem oligarchické moci, která musí být vyvrácena z kořenů, jinak se nic nezmění.” Chodakovskij představoval a nadále představuje zájmy Achmetova v DLR. S čím počítá je jasné – v případě úspěšného zavedení Achmetova v DLR, může počítat s návratem k moci, odkud ho svrhli v červenci. “

23/09/14. 12:13. Přidal Lifenews.
“V DLR vojáci ukrajinské armády zastřelili své vlastní spolubojovníky.
Malá skupina ukrajinské armády se snažila vzdát se zástupcům domobrany DLR, ale byla zastřelena ostatními bojovníky Ukrajinské armády. Proto se pokus nezdařil. V současnosti není známo, v jakém stavu jsou ukrajinská vojska.
Podle korespondenta, v noci a ráno probíhala minometná a dělostřelecká palba na zátarasy blízko doněckého letiště. Nejvíce neklidné místo nyní je na letišti“.

23/09/14. Přidali novináři.
“Do domobrany Novorossii v příštích měsících vstoupí až 12000 donských kozáků. Členové speciální monitorovací mise OBSE v Lugansku po setkání s hlavou donských kozáků, kteří přišli z ukrajinského Stachanova, řekli, že domobrana LLR má silné doplnění. Podle vůdce donských kozáků bylo toto rozhodnutí přijato dne 14. září v průběhu masového shromáždění na hlavním náměstí ve Stachanovu, ze kterého přijeli do Luganska. Partner členů mise uvedl, že informace o vyhlášení “nezávislé republiky Stachanov” je novinářskou kachnou.

23/09/14. Komentář vojenského analytika “colonelcassad”. “Parita není, přesila je v poměru 2 ku 1 ve prospěch chunty. Vzpamatovávání se ze ztrát je velmi pomalé, technika ve skladech je velmi zchátralá, dodávky z Evropy neumožňují zalepit velkou díru po ztrátách. Takže teď strany stejně pomalu zvyšují počet obrněných vozidel – Junta hledá rezervy kde může, domobrana pomalu uvádí do provozu řadu trofejí. Obě strany jsou velmi špatně připraveny na totální válku. A čím dál více budou záviset na svých vojenských dodavatelích. Novorossia bude částečně dotovaná země, minimálně do fázi obnovy. Úroveň ekonomiky Novorossi bude určovat to, jaké oblasti se k ní připojí, tato otázka není jasná, je těžké mluvit o tom, jak budou platit obnovu a rozvoj. Většina podniků je nyní zničena nebo poškozena. Jsou podniky, které dosud přežily, v Mariupolu je to “Azovstal“, ale jsou v nebezpečí. Opět platí, že se neví, co bude na konci, je to obtížné předpovědět. Kdo bude stát v čele republik se rozhodne v Moskvě, protože humanitární dodávky umožňují takový vliv. Achmetov se domluvil s Moskvou o předmětu své účasti na projektu Novorossii. Jeho lidé jsou ve strukturách DLR. Rozumí se, vztahy s Kyjevem si nerozhází. Pro všechny případy“.

23/09/14. Zpráva Alexeje Mozgového.
“Na naše opevnění v oblasti obce Lomovatka byla zahájena střelba dělostřelectva. Reagovali jsme na nepřátelskou palbu úderem z raketometů “Grad”, houfnic D-30 a jednohlavňových gradů “Partizan“ Vystřelili jsme:.. ze systému Grad – 40 ks, Partizan – 20 ks a z houfnic D-30 60 ks.
Nepříteli byla způsobena vážná rána do jeho pozic. Údaje o zničené technice a ztrátách v mužstvu nepřítele: technika – 9 ks, mužstvo asi 40 osob. “

23/09/14. Poznámka politického analytika “colonelcassad”. 
1/  Úplně Novorossii neopustili, jinak už by hranice dávno uzavřeli (hranice s RF – poz.překl.).
2/  Nemám ponětí, kdy “oficiálně” skončí příměří. Neformálně, jak válka pokračovala, i pokračuje. Šanci na vojenské vítězství nyní chunta nemá.
3/  “Vojentorg” funguje.
4/  To, zda bude aktivní pomoc domobraně ze strany Ruské federace, závisí na politickém vyjednávání a kšeftu se Západem.
5/  Domobrana se nezabývá Zacharčenkem a Plotnickým za podepsání zrádného příměří jen proto, že nikdo nechce boje v Doněcku a Lugansku mezi silami Nového Ruska.
6/  Nyní některé síly vedou situaci v Novorossii ke scénáři BP (Bolšoje Pridněstrovie).
7/  Domobrana již reagovala negativně na “příměří”. Mozgovoj na toto téma všechno perfektně vysvětlil.
8/  Novorossia bude, ale podle mého názoru se jí budou snažit zradit.

Tolik pro dnešek Ernest.

Dáme, jako vždy mapy.

Ukrajinská:

Opolčenská

Interaktivní komentovaná:

Na mapách nic zvláštního. Kyjevská i  opolčenská beze změny a Kyjev opět, ani po dvou dnech neráčil přiznat pravý stav věci západně od Gorlivky.

Jinak je vidět, že příměří jakž takž funguje. Zatím. Kyjev si líže rány a opolčenci začali vést zcela evidentně válku mezi sebou. Tedy hlavně někteří jejich velitelé. A  jsou mezi nimi jedinci, co mají opravdu zajímavé názory. Třeba takový Chodjakovskij, velitel batalionu Vostok, který už figuroval v několika podivných kauzách. V tomhle rozhovoru se například nechává slyšet, že není člověkem oligarchy Achmetova, ale je proti znárodnění jeho majetku a byznysu. Ale četli jste výše, co o něm říkají jiní z opolčenců.

A přidám ještě rozhovor se slovenským dobrovolníkem (Richard Bronický), který bojuje na straně povstalců. Jeho ruštině lze velmi dobře rozumět. A jeho slovní zásoba asi odpovídá té, kterou ještě jakž takž disponují mnozí z nás. Do vlasti už asi návrat neplánuje. Tvrdí, že by v lepším případě nafasoval třicet let natvrdo v horším doživotí.

https://www.youtube.com/watch?v=GAONqwOlur4

No vlastně – ruštinu ani zkoušet nemusíte, těsně před vydáním jsme objevil slovenskou verzi.

http://aktualne.atlas.sk/prorusky-dobrovolnik-zo-slovenska-nechaj-som-job-za-2000-eur-a-siel-som-bojovat-uz-sa-nevratim/zahranicie/europa/

No Kyjev je pro změnu rozčarován…
Ukrajina je rozčarována rozhodnutím Ruska zavést dovozní cla na ukrajinské zboží pro případ, že by Ukrajina implementovala asociační dohodu s EU.
Číst vše zde.

Když už linkuji Hlas Ruska, tak sem dám ještě další věc:
Do roku 2020 Rusko úplně obnoví své strategické jaderné síly. Prohlásil to místopředseda vlády Dmitrij Rogozin, který má na starosti obranný a průmyslový komplex.
Číst vše zde.
i tohle je důsledek ukrajinské krize a  sankcí vůči Rusku. Úplná obměna ruského strategického arzenálu! Svět rozhodně nebude bezpečnější. Rusko nejspíš ano.

A dělá pro svou bezpečnost věci sotva vídané – viz informace o cvičení na Dálném východě
Ruské ministerstvo obrany zapojilo do cvičení Vostok 2014 přes 155 tisíc vojáků, tisíce bojových vozidel, stovky letadel a vrtulníků a rovněž desítky lodí.
Číst vše zde.
Podle mne jde o  dvojitý vzkaz – pro Američany i Číňany najednou.

Podle zdroje zde by Oděsa chtěla autonomii na Kyjevu. Soudím, že ty, co tenhle požadavek vznesli rychle potrestá ruka Pravého Ukrajince. Pardon – Pravého Sektoru. Asi si vyzkouší barbecue v  Domě odborů. Tam už to mají zaběhané.

Pokud mne někdo chce obviňovat z proruského stranění a hanění kyjevských, pak mu nabízím následující video. Popisuje, co opolčenci nalezli, opět po proslulých intelektuálech ze štráfkomanda Ajdar v Komunarsku na dole č.22. Upozorňuji – nic pro slabé žaludky:

Nevím jak vy, ale já mám pro dnešek dost.