Ernestova ukrajinská svodka z 24.09.2014, dnes vyjímečně osobně věnovaná zpravodaji České televize Josefu Pazderkovi.

Ernest
25. 9. 2014   Kosa zostra
Zacharčenko: U těl, nalezených pod Doněckem, byly odstraněny vnitřní orgány.


Premiér DLR Alexander Zacharčenko řekl o prvních výsledcích ohledání obětí bojovníků ukrajinské armády a územních praporů.

“Podrobné vyšetření těl zabitých civilistů, nalezených v hrobech, které byly nalezeny po ústupu ukrajinských vojáků, jsme zjistili, že některé z nich nemají žádné vnitřní orgány. To je charakteristické pro ženská těla nalezená nedaleko od dolu č.22 “Kommunarka” u obce Nižnaja Krynka a zabitých civilistů v ostatních hrobech Národní gardy.

Stanovit podmínky, za kterých byly vyňaty orgány se dosud se nepodařilo, ale vážně, je možno uvažovat o dvou možnostech: buď orgány byly těžce poškozeny v důsledku zranění, nebo je odstranili cílevědomě, možná během mučení.
“Osobně jsem viděl dva takové pohřbené: hrudní koš byl rozříznut a roztrhaná břišní dutina. Toto je následek chirurgické operace nebo poranění. Ale my máme informace, že Národní garda zajatce, a dokonce i své zraněné ‘rozebírá’ na orgány,” řekl Zacharčenko.

Nicméně, jasno do situace vnese závěr lékařů. Podle slov premiéra bude ztěžovat jejich práci silný rozklad těl, analýza může trvat poměrně dlouhou dobu.
Na území, která byla pod kontrolou ukrajinské armády, se domobraně podařilo najít celkem čtyři pohřebiště místních obyvatel a šest hrobů ukrajinských vojáků. Zacharčenko věří, že těchto “masových hrobů” u Telmanova, Jenakijeva, Starobeševa a dalších osad, je nemálo.
“Ne všechny hroby můžeme najít, některé jsou dobře skryté, některé zaminovali, stejně jako hrob v Nižněj Krinke. Celkově je obrázek všude stejný: známky dekapitace těl, průstřely, oddělené končetiny,” řekl Zacharčenko.

Včera příslušníci domobrany nalezli pohřbená těla civilistů u Nižněj Krynky. Po zběžné prohlídce bylo jasné, že s civilisty „Ajdarovci“ zacházeli nelidsky, mnozí měli ruce svázané za zády. Své oběti Národní gardisté dobíjeli výstřelem jistoty.
Mimo jiné v hrobu našli tělo těhotné ženy, zabité výstřelem do hlavy. Její ruce byly také svázány. Vedle leželo tělo mladého muže. V jiném hrobu jsou pravděpodobně těla zajatých domobranců. Jsou na nich jasně vidět stopy po mučení, schéma vraždy je stejné: ruce svázané vzadu, střelen do hlavy.

Místo, kde byla zakopána těla několika mladých žen.

(Poznámka redakce Nové republiky: 
Podle posledních zpráv uveřejněných na serveru Russkaja Vesna (zde) byly dnes nalezeny další masové hroby civilistů a zajatých domobranců v obcích Telmanovo, Nižnaja Krynka, Staroběševo, Komunnar … mnohé masové hroby leží momentálně mezi liniemi v “zemi nikoho”. V dalších obcích, odkud odešli ukrajinští ozbrojenci, mluví místní přeživší obyvatelé o systematickém rabování, drancování a krádežích, kterých se dopouštěli vodkou opilí ukrové.)

Znění zákona o zvláštním statusu místních orgánů v některých oblastech Donbasu bylo novelizováno. Podle novelizace je seznam okresů, měst a obcí v doněckém a luganském regionu, kde se na tři roky zavádí zvláštní status pro místní samosprávu, určen rozhodnutím ukrajinské Nejvyšší rady. Odpovídající dokument №5081 je zveřejněn na internetových stránkách parlamentu.

Jak informoval Korrespondent.net v úterý 16. září, na neveřejném zasedání Nejvyšší rady byl přijat návrh zákonů, iniciovaný prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem, o zvláštním postavení některých oblastí Donbasu a o amnestii pro účastníky událostí na východě země.

Po hlasování prohlásila řada poslanců, že hlasování bylo nelegální.
Ale po kontrole SBU a GPU, bylo hlasování o zákonu uznáno za legální.
Ve stejné době, 17. září,  byl text zákona byl po hlasování změněn(!). V rámci změn, bude zvláštní postavení regionům na Donbasu poskytovat vedoucí střediska pro boj proti terorismu bezpečnostní služby Ukrajiny.
(zdroj)

Můj komentář: No řekněte, není to „zvláštní status“ a samostatnost jako hrom? Takový zákon by nevymyslela ani „chytrá horákyně“. Až si domobrana tento zákon přečte, zahodí zbraně a půjde domů. A povšimněte si té „demokratické“ procedury. Jeden den byl zákon odhlasován a druhý den byl změněn. O novém hlasování ani zmínka. Ta Ukrajina jde do Evropy a k demokracii mílovými kroky.

Orgány krymské republiky i nadále zabavují majetek dněpropetrovského guvernéra.

Po sanatoriu a hotelu Tavriia na Krymu rozhodli o znárodnění penzionátů, které se nacházejí v Jaltě – Energgetik, Massandra, Kastropol a restauraci Krym, píše Komsomolskaja Pravda.
Poslanci přijali příslušné usnesení na zasedání Státní rady 24. září.
Tyto objekty jsou spojeny s řadou podnikatelských struktur Privat Group Kolomojského – řekl ministr vlastnictví a pozemkových vztahů v Krymu Alexander Gordetskij v komentáři pro RIA Novosti. Nyní jsou zahrnuty do seznamu aktiv, která budou převedena do aukce.”
Je pozoruhodné, že v seznamu objektů, které mají být znárodněny, je více než sto položek. Všechny peníze získané z prodeje majetku dněpropetrovského guvernéra, krymské úřady slibují použít na kompenzace vkladatelů Privat Banky, která ukončila svou činnost na poloostrově po referendu.
(zdroj)

V regionu Charkov začali vypínat přívod elektrické energie.
Z Korrespondent.net (24. 9. 2014 –  16:50)

Přehled bojové situace od dobrovolníka Prochorova
(09/24/14 11:12 )
“No, dnes v noci byl vítr (a pokračuje) – vyl jako proudová letadla, stromy lámal jako sirky a navíc déšť..
Ale živel “příměří” nezastavil. Ukrajinci znovu v noci ostřelovali Doněck z letiště a z Krasnogorovky – a my jsme na to odpovídali. Záře nad letištěm byla jako na stadionu během utkání – světlo jako ve dne. Ráno opět Ukrajinci začali „příměří“ na Doněck.
Mimochodem, o intenzitě bojů v předměstí – zejména v Pěskach:
Pokles intenzity palby po podpisu memoranda v Minsku je velmi relativní, protože v Pěskach za poslední den snížení palby bylo přesně na 2 hodiny. To dnes oznámil ve vysílání “5. kanálu” velitel praporu “Dněpr-1″ Jurij Bereza, viz zprávy UNN.
Pokračovalo ostřelování Gorlovky a přestřelky v oblasti Debaljceva.
(zdroj)

Ano, informace od Ukrajinců:
Citace:
“Pozice ukrajinských vojáků obecně v uplynulém dni byly ostřelovány více než 50 krát. Konkrétně zjištěno:
– 10 ostřelování z tanků, dělostřelectva a raketometů “Grad” na doněcké letiště;
– 7 krát zahájili palbu na pozice ukrajinských vojsk v blízkosti osady Debaljcevo;
– 4 krát minomety a ručními zbraněmi byly ostřelovány opěrné body sil ATO u osady Trechizbenka; Také provedli dělostřelecké a minometné ostřelování pozic vojsk v oblastech osady Avdějevka, Krasnogorovka, Granitnoje, Popasnaja, Maloorlovka, Orloivanovka, Nikišin, Kirilovka. “

– Řekněte, je na pořadu dne osvobození Marjinky, Avdějevky, Pěsků? A další otázka: co je příčinou toho, že Doněck dosud každý den bombardují, a bombardování Lugansku zastavili?

Ještě před velkými boji jsem se snažil odpovědět na tuto otázku. Letiště vyžaduje šílené (pro domobranu) počty vojáků a střeliva. Ukrajinci mají 3-5 násobnou převahu, dobře se opevnili a mají spojení s posádkami na předměstí Doněcka. Letiště bylo téměř domobranou dobyto, ale stalo se to, co se stalo – dali Ukrajincům čas, aby se vzdali, a oni to použili na posílení.
Chmurnyj se snaží jak může, možná i více – činí nad lidské síly, ale v jiných oblastech je také špatně – na jih poslali oddíl Čečna, Motorolu – do oblasti Ždanovky, jiné – na jiná místa. Domobrance z LLR naléhavě potřebují pro Štěstí a víc již pomoci nemohou.
A Pěsky, Marjinka a Opytnoje jsou pravidelně napadány, a o Avdějevku se bojuje již 30 hodin (s několika přestávkami) – Ukrajinci povolují, ale chce to čas.
Co se týče Luganska – nic mimořádného: odrazili nepřítele od města, a ty kteří jsou ve Štěstí okamžitě napadá domobrana při pokusu začít ostřelování města. Ale tam není tolik dělostřeleckých jednotek jako u Doněcka.”.

Zpráva štábu domobrany.
(09/24/14. 13:34)
“Včera v boji na západ od Doněcka domobrana Novorossii utrpěla vážné ztráty (snad největší jednorázové ztráty v září), v boji se silami chunty. Domobrana Novorossii se snaží rozšířit kontrolní zónu na západ od Doněcka, když dobyla řadu důležitých obcí, z nichž je možno ostřelovat Doněck. Junta tam teď stojí v obraně, proto útok vede k vyšším ztrátám. “

Zpráva předsedy nejvyšší rady DLR Litvinova.

(09/24/14. )
“V letošním roce se v Novém Rusku podařilo sklidit 1.800.000 tun obilí. 1,4 milionu tun ukrajinští nacisté vyvezli z Nového Ruska. Bez obilí Nové Rusko nezůstane. Na zimu a na setí nám Rusko pomůže. Na jaře Rusko pošle zemědělské stroje a potřebné náhradní díly a sestavy”.

Přidali novináři.

(09/24/14)
“Rusko chystá čtvrtý konvoj humanitární pomoci jihovýchodu Ukrajiny. Datum odeslání ještě není stanoveno. Uvedl to ve středu zástupce vedoucího Ministerstva pro mimořádné situace Ruské federace Vladimir Stěpanov.” My s Ministerstvem zahraničních věcí pracujeme v tomto směru, humanitární pomoc se již chystá, a to prostřednictvím diplomatických kanálů, bude rozhodnuto, kdy bude odeslána“- řekl Stěpanov na zasedání výboru veřejné podpory pro obyvatele na jihovýchodě Ukrajiny.”

Zpráva domobrany – ráno.
(24.9.14)
“Jednotky domobrany i nadále plní podmínky příměří, a to navzdory opakovanému porušování dohod ze strany jednotek chunty.
Nepřestávají akce nacistů s cílem destabilizovat situaci v oblasti doněckého letiště. Ukrajinci ve 20,00 zahájili dělostřeleckou a minometnou palbu z obce Vodjanoje na pozice domobrany na východní části letiště.

Od 20,30 z osady Štěstí (oblast elektrárny) střílí odstřelovači a od 21:00 na pozice domobrany střílí i nacistické tanky.
Přibližně 21.00 od Černuchina zahájili nacisté palbu raketomety “Grad” na vlakové nádraží v Faševce .
V průběhu večera nacisté dvakrát zahájili dělostřeleckou palbu na pozice domobran v oblasti dolů “Čeljuskinců” a “Abakumova”.
V 23,45 byly zasaženy palbou raketometů “Grad” obytné čtvrti v Novokujbyševské čtvrti Doněcka. 2 civilisté zabiti a 4 zranění převezeni do nemocnice.
Zesílená diversně-zpravodajská činnost na území DLR, včetně získávání a náboru místních lidí.
Zpravodajské zdroje potvrdily, že Ukrajinci i nadále posilují seskupení vojsk a techniky a provádí opevňování svých pozic”.

Přidali novináři.
(09/24/14)
“V Mariupolu v jedné z restaurací na Primorskom bulváru ukrajinští „obránci“ v opilosti začali střílet samopaly, zvěrsky zbili majitele podniku, a pak násilím odvezli dvě servírky neznámo kam.“

Zpráva domobrany.
(09/24/14 – 10:33)
“Doněck, 24. září v 01,40 (MSK) byl vystaven masivnímu úderu raketového dělostřelectva ukrajinské armády na město. Na Leninskou a Kujbyševskou čtvrť a rajon okolo televizní věže byla zaměřena nejagresivnější palba ukrajinských vojáků. Kujbyševská čtvrť zůstala bez elektřiny. V Petrovské a Kirovské je dodávka proudu v pořádku”.

Přidali novináři.
(24.09.14)
“Aktivisté požadují, aby na místo hromadného hrobu, který byl objeven dnes v Doněcké oblasti, byli přizváni zahraniční odborníci. Odborníci tvrdí, že je třeba nezávislého mezinárodního vyšetřování tohoto trestného činu”.

Ukrajina bude kupovat část uhlí v Rusku – Ministerstvo energetiky
Korrespondent.biz, Včera, 18:19
(zdroj)

V oblasti Kyjeva začali vypínat světlo podle grafikonu.

Z Korrespondent.net včera 18:24
S cílem ušetřit energii a k předcházení havarijních situací v této oblasti budou vypínáno světlo podle plánu.
V kyjevské oblasti sestavili grafikon vypínání proudu, oznámilo středisko tiskové služby Kyivoblenergo v úterý 23. září.
“Vzhledem k nerovnováze mezi výrobou a spotřebou elektrické energie a jejímnedostatkem ve spojené energetické soustavě Ukrajiny byly 23.září grafika zavedeny plány havarijního vypínání” – píše se v prohlášení.
(zdroj)

Tolik dnes Ernest

Řada je na mně.

Takže dáme mapy:
Ukrajinská (mapa chunty):

Opolčenská (mapa domobrany):

Interaktivní:

Svůj přehled začnu tím, čím jsem včera skončil. Respektive zprávou na stejné téma.

Slovenská televizní stanice TA3 informuje o  objevení masového hrobu v místech, která čerstvě opustila kyjevská armáda.

Velmi pravděpodobně jde o ty samé zavražděné, o kterých jsme ve svodce informovali včera.

Nové na věci je to, že, zástupce Ruské federace případ zatáhl na půdu OSN. Konkrétně před ženevskou komise pro lidská práva. A  chce, aby zločin mezinárodní společenství vyšetřilo. Kyjev cítí problém, takže oficiální kyjevská televize TSN bystře přišla s tím, že …. “nie je známe, koľko tiel je v hrobe pochovaných. Na hrobe je tabuľka s nápisom ‘Zomreli za putinovskú lož’. Tabuľku tam osadila neznáma osoba, spresnila agentúra UNIAN.”
Více zde

Kupodivu o  možném nálezu masových hrobů dokonce už informuje i  iDnes!!!

Ovšem s  tím, že poslední slovo má kyjevský propagandista Lysenko: Lysenko ve středu odpoledne vyloučil, že by jednotky Národní gardy mohly mít na svědomí úmyslné zabíjení civilistů. Podle něj je zpráva o nálezu „masových“ hrobů dobře naplánovanou, ale poněkud špatně promyšlenou provokací ze strany Moskvy.
(Zdroj)
 
Takže žádné vraždy intelektuálů z Ajdaru – špatně připravená provokace Moskvy! Konečně mám jasno.

Zmíněný článek v iDnesu ovšem publikuje i sdělení NATO, konkrétně jeho mluvčího Jay Janzena, že prý většina ruských intervenčních jednotek se stáhla na ruské území… Jak jinak, když se nepodařilo žádnou takovou jednotku najít. Škoda, že NATO nepředložilo satelitní snímky stahujících se kolon. Jak nám dnes vysvětluje v jiném článku Kosy, redaktor Respektu, kolona tisíce vojáků s technikou je několikakilometrový, pomalu se plazící had, takže předložit důkazní družicové snímky je legrace. Nebo není?

Za největší pecku svého dnešní ukrajinského výběru považuji ovšem tohle:
Reportér: Putin tu vede propagandistický blitzkrieg (zde)

Rozhovor Aktualne. cz se zpravodajem naší/vaší ČT, dříve v Moskvě, nyní ve Varšavě -Josefem Pazderkou.

Dám sem malou ochutnávku:

A.cz: Bavíme se tu o “naskakování” na ruskou propagandu?

Rusko i Ukrajina prodávají svůj pohled na věc – a dělají to dost nekompromisně. Ruská propaganda je ovšem sofistikovanější, má ony rozměry, na které se snad ještě pamatujeme ze sovětských dob: je koordinovaná a cílená. Rusové mají pevně v rukou celý ten mediální kolos. Ať již třeba televize a na ně v terénu napojené lidi, kteří pak “dovedně vytvářejí realitu”.

A odkud se bere ona česká náchylnost věřit právě této – ruskými médii vyrobené – “realitě”? Možná jde o jakousi přizpůsobivost či příbuznost vůči Rusku. Možná také o antiamerikanismus… anebo o českou neochotu cokoliv interpretovat a rozhodnout se, co je správné a co ne.

Součástí naší mentality je docela zdravý pragmatismus či schopnost držet si vůči událostem odstup. Někdy je to ale už na škodu. Takže pokud před Čechy leží ověřené informace a oni si mají sečíst, že jedna plus jedna jsou dvě, tak podle mne leckdy nepochopitelně váhají. Jako by čekali, že to někdo sečte za ně.

Právě takový přístup je ale nejlepším způsobem, jak se v případě mylného pohledu odkázat na “toho druhého”… anebo si, když se to bude hodit, nad informacemi o podpoře Moskvy proruským separatistům jednoduše “umýt ruce”.

Takže vážení Kosíři, všichni jsme tupci, naskakující na ruskou propagandu, kteří se neumí rozhodnou a  čekají až někdo sečte 1+1 za ně! Sděluje nám Josef Pazderka!!! Ačkoli prý jsme pragmatici! Nechápu jak někdo může být pragmatik a  současně váhá s  tím, aby rozhodl sám a podle vlastní hlavy, když má akceptovat ověřené informace!!!

Josefu Pazderkovi tímto sděluji, že k dennímu zpravodajství o ukrajinských událostech jsem přistoupil zejména kvůli “výkonům” České televize a jejích zpravodajů, kteří se Ukrajinou zaobírají – kvůli Mírovi Karasovi, Adrianě Bergam a zejména jistému Josefu Pazderkovi!!! U všech tří a zejména u něj, jsem k  tomu měl mnoho pádných důvodů.

Jestli vyjde čas, tak se k tomuto jeho rozhovoru vrátím speciálním článkem! Ale těžce nestíhám!

Je třeba reflektovat i zprávu, že k sankcím proti Rusku se předevčírem připojilo Norsko a včera dopoledne Japonsko. To je fakt. Zpráva dost zajímavá v kontextu informace o stahování ruských jednotek a  zejména v kontextu zprávy hned následující:

Obama včera mluvil před Valným shromážděním OSN.

Z jeho projevu vyjímám:
“Pokud Rusko ve vztahu k Ukrajině nastoupí cestu míru a diplomacie, zrušíme sankce.” …
“Rusko tlakem na Ukrajinu porušuje základní normy, podle nichž funguje OSN. Spojené státy budou dál podporovat Ukrajinu i své spojence v NATO.”

Někdy nad zprávami, majícími souvislost s Ukrajinou jen nevěřícně zírám. Jedna z takových je tahle:
Dozvíte se z ní, že petrohradský podnikatel Gavriljuk dodal jednotkám Národní gardy Ukrajiny / všelijakým Ajdarům, Azovům a podobným/ hovězí konzervy za 11 milionů rublů. Kšeft je kšeft. A  Putin diktátor Josefe Pazderko.
(zde)

Druhá taková je z ukrajinských zdrojů. Konkrétně:
Ukrajina bude muset dovézt před zimou 5,6 milionu tun. Ačkoli je normálně uhelným exportérem. Jenže Donbas dílem ztratila, dílem rozstřílela, takže jeho produkce schází – prý víc enež 60% veškeré ukrajinské uhelné produkce….. Tudíž musí zaskočit zlý strýček Volodja z Kremlu. A on kupodivu statečné a  hrdé Ukrajince, chtějící být od Moskvy co nejdál, nenechá zmrznout. On jim to uhlí, Josefe Pazderko, dodá. Za předpokladu, že bude zaplaceno. Za tohoto předpokladu by dodal jistě i plyn. Kdyby byl zaplacen ten už odebraný, Josefe Pazderko. Kupodivu jim uhlí nejde z Polska.. Nepřijde to Josefu Pazderkovi podivné?
(zdroj)

Jestli na to Ukrajina bude mít.. Klíčová otázka! Včera mi Kosířka s nickem anna poslala následující link na ústřední kyjevské noviny Kiiv Post (zde):
Ve zprávě se říká, že ukrajinská hřivna je na nejnižším kursu oproti dolaru v historii. Ten článek toho říká daleko více. Ale v  plánu mám samostatný sloupek o ekonomické pozici Ukrajiny…. Takže s  detailem ještě chvilku počkejte. Angličtináři se mohou obsloužit hned.

Ruštináři ovšem na tohle téma také nepřijdou zkrátka, opět z  kyjevských zdrojů
(zdroj)
Neříká se tam nic méně a nic více, než že ukrajinské banky od začátku roku ztratily nejméně 1/3 depozit. Nejméně. Protože Josefe Pazderko, onen stav je od začátku roku do půli září a  ztráta valut je vyčíslena v  kursu 1USD = 8 hřiven.
Jak se ovšem dozvíte z  anglicky psaného článku v KiivPost, 23. 9. t.r. byl už tenhle kurs 1:15.

The Sept. 23 trade session on the interbank market closed with a rate of Hr 15 per U.S. dollar on the offer side. In the beginning of the year, the hryvnia stood at 8.04 against dollar, which means it devalued by 46 percent against the American currency.

Co to znamená pro ztrátu depozit v  ukrajinských bankách je zřejmé.
Ale je nejvyšší čas, abych dal něco, co Josef Pazderka může napadnout – tedy zprávu z ruských zdrojů, kterou nelze verifikovat. Vyhovím mu.

Zde dáma (Viktoria Šilovová, společnost Antivojna – pozn. red.) na videu tvrdí, že UK Army ztratila celkem v boji proti opolčencům 15 000 vojáků.

https://www.youtube.com/watch?v=jDlolR3-Gqg

Video mi poslal Kosíř Z.H.

Nevím, zda to je či není pravda. Lysenko, tedy ten, co by nikdy nelhal, mluvil asi o 2000 mrtvých a raněných. Ultranácek Ljaško tvrdí, že jen mrtvých bylo 8 000 a že si kvůli tomu kyjevská vláda půjčila od Němců pojízdná krematoria. Ta ruská dáma tvrdí, že 15 000. Nechám na každém, ať si vybere. Na rozdíl od Josefa Pazderky nehodlám nikomu nic vnucovat.

A na rozdíl do jeho zaměstnavatele, nemám žádné koncesionáře a  už vůbec ne zákazníky nebo sponzory. A  zakládám si na kritickém přístupu i k informacím. Což dobře vědí ti z  čtenářů, kteří mi poslali zajímavé informace, které jsem ovšem neuveřejnil. Vždycky s  vysvětlením proč. Většinově ona vědomost nešla uveřejnit nebo k ní nemohl jít relativizující komentář jako to možné je u té zprávy o  15 000 mrtvých ukrajinských soldátech.

Ale Josef Pazderka si klidně může myslet, že jsem Putinovu mediální manipulaci zbaštil i s  navijákem.

Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info