Europoslanec za Lotyšsko: Kazachstán může být dalším na řadě

10. 9. 2014    zdroj
Poslanec Evropského parlamentu a bývalý ministr obrany Lotyšska Artis Pabriks (“Jednota“) řekl tiskové agentuře LETA, že “agresi Ruska” nelze zastavit jen ekonomickými sankcemi. Pabriks prohlásil, že “nejde zastavit ostřelování Ukrajiny z minometů sankcemi, jejichž účinek se projeví až za několik měsíců.” 

Proto je podle jeho názoru třeba dát Ukrajině možnost bránit se tím, že se jí nabídne vojenská pomoc. “Neznamená to vyslání vojsk, ale dvoustranné dohody o dodávce moderních zbraní a hospodářské pomoci,” – řekl bývalý ministr obrany.

“Nemůžeme nechat zničit tento stát. Pokud padne Ukrajina, bude neadekvátní politika Ruska pokračovat, “- řekl Artis Pabriks a dodal, že situace na Ukrajině je úzce spojena s úrovní stability v Evropě. Poslanec Evropského parlamentu se domnívá, že pokud se nevyřeší krize na Ukrajině, lze očekávat vzplanutí neklidu i v dalších postsovětských státech – podle něj může být dalším na řadě Kazachstán.

Připomeňme si, že v průběhu minulého týdne na summitu NATO ve Walesu oznámil ministr obrany Lotyšska Raimonds Vejonis ( Unie “zelených” a rolníků ), že jsou připraveni poskytnout ozbrojeným silám Ukrajiny podporu.

Přeložila V. Grulichová