Finsko se chce připojit k Rusku

9. 9. 2014    zdroj
Vypuknutí v Evropě války sankcí mezi EU a Ruskem nutí některé evropské země hledat svou cestu ke spáse z této situace. Jednou z posledních zemí, která mnohé překvapila, je Finsko. U jeho obyvatelstva se stále více šíří myšlenka na blízké vzájemné vztahy s Ruskou federací, počínaje integrací a konče vstupem do jeho struktury.


Ve svém článku s názvem “Mohlo by být Finsko ruským Hongkongem?”, opublikovaném v prestižním časopisu Suomen Kuvalehti, píše vlivná osobnost veřejného života, podnikatel a právník Hannah Krogerus.

Z jeho pohledu to není jen dost dobře možné, ale z ekonomického hlediska i nutné. Finsko musí využít možnost a získat podobný status ve vztahu k Ruské federaci, jako má Hongkong k Číně.

I přes riziko ekonomického kolapsu se současná mladá generace finských politiků, kteří se řídí zájmy úzké vrstvy země, snaží dosáhnout úplné izolace Finska od Ruska, píše finský právník.

A tento názor sdílí mnoho známých osobností v zemi. Například finský poslanec za stranu “Opravdoví Finové” Juho Eerola uvedl, že je nutno vytvořit vojenskou alianci Finsko-Rusko. Domnívá se, že je to jediný správný směr k zajištění bezpečnosti země. A jeho kolega ze strany Gemma Koskiniemi dokonce navrhl připojení k Ruské federaci.

“Rusko je naším nejspolehlivějším partnerem, kterému důvěřujeme,” – řekl poslanec.

Připomeňme si, že před revolucí v roce 1917 bylo Finsko součástí Ruské říše, ale mělo i dostatek nezávislosti – švédské zákony, vlastní měnu a celnici.

Další finský aktivista za lidská práva Johan Beckman je přesvědčen, že k takové pronikavé názorové změně došlo v průběhu uplynulého roku na pozadí akcí EU a NATO, které nemají žádnou budoucnost. Domnívá se, že zhroucení obou seskupení je otázkou blízké budoucnosti.

K tomuto problému vyjádřil svůj názor i předseda vlády Finska. Nedávno podpořil myšlenku integrace s Ruskem. Podle Beckmana je možné tento krok uskutečnit vstupem země do celní unie.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová