Glazjev: Z ukrajinských regionů má pouze Donbas perspektivu. Proč?

5. 9. 2014   zdroj
Akademik Ruské akademie věd a poradce ruského prezidenta Sergej Glazjev vystoupil v pátek v Jaltě na konferenci “Rusko, Ukrajina, Novorossija: Globální problémy a výzvy”. Ve svém projevu nazval kyjevskou vládu fašistickou a řekl, že odpovědnost za krizi v zemi mají Spojené státy. 

Korespondentovi RBC Glazjev řekl, že vystoupil za sebe, nevyjadřoval oficiální stanovisko. V Jaltě tráví svou dovolenou.

– Odpovědnost za vojenský konflikt na Ukrajině kladete na Spojené státy. Znamená to, že jednání o vyřešení konfliktu by mělo být provedeno s Washingtonem, a ne s Kyjevem?

– Zdrojem války na Ukrajině, státního převratu a současné vojenské operace je Washington. Odtud přišel tým a financování. Američané přímo řídí nejen [prezidenta Ukrajiny Petra] Porošenka, řídí i [dněpropetrovského gubernátora, podnikatele Igora] Kolomojského, [předsedu Nejvyšší rady Alexandra] Turčinova, [ministerského předsedu Arsenije] Jaceňuka, [předsedu SBU Valentina] Nalivajčenko a [ministra obrany Valerije] Geleteje. Všichni plní pokyny amerického velvyslance, nikoliv pokyny od Porošenka. Ale z jednání musí být USA vyloučeny – mají strategii rozpoutávání světové války, rozpoutat ji bez souhlasu evropských zemí – členů NATO nelze, takže je třeba pracovat s Evropany. Domnívám se, že v Minsku bylo dosaženo v tomto smyslu zásadního průlomu: poprvé zde nebyli Američané, což dává šanci se dohodnout.

– V Minsku bylo také rozhodnuto, že konzultace budou pokračovat ve formátu Evropská unie – Ukrajina – Celní unie. Kyjev ale tvrdí, že nemá v úmyslu cokoliv měnit v dohodě o přidružení a vytvoření zóny volného obchodu s EU. Je možné najít řešení v této situaci?

– Ale oni smlouvu nečetli. Porošenko četl, ale nepozorně, a proto se nechystá nic měnit. Když jsme měli konzultace s předchozí vládou, ukázalo se, že žádný z ministrů ji nečetl. Jednání vedl [zmocněnec pro evropskou integraci Valerij] Pjatnickij, který je placený přímo Evropskou unií; ve skutečnosti pracovali ve vyjednávacím týmu jménem Ukrajiny proevropští a proameričtí experti.

– Proč je smlouva pro Ukrajinu nevýhodná?

– Ukrajinská smlouva – to jsou tisíce stran textu: jedna třetina je o přechodu ukrajinského průmyslu na evropské normy, což je ortel pro ukrajinský průmysl. Druhým velkým blokem jsou otázky o zadávání státních zakázek a celní regulace; v bloku obchodní politiky se Ukrajina zavazuje k odstranění cel na evropské zboží – u 80% zboží budou cla vynulována, jakmile bude dohoda platná.

– Ruský prezident řekl, že možná újma ruské ekonomiky bude 100 miliard rublů.

– Jedná se o odhad dopadu zvýšené konkurence na ukrajinském trhu v souvislosti s evropským zbožím, což by znamenalo přetlak ukrajinských výrobků na ruský trh; je to minimalizovaný odhad.

– Jak vidíte budoucí uspořádání Ukrajiny?

– Myslím, že Ukrajina nemá budoucnost. Porošenko vede zemi do záhuby. Je těžké v tomto okamžiku říct, kdo přežije. Zatím přežil Krym, protože se připojil k Rusku. Doufáme, že přežije Donbas.

– Donbas přežije díky připojení k Rusku?

– Donbas přežije, protože má kladnou obchodní bilanci.

– Ale teď přece podniky nefungují …

– Samozřejmě, jakmile začnou pracovat. Nezapomeňte, že Donbas je hlavním regionem, který dával Ukrajině valutové tržby. Veškerá hyperspotřeba Kyjeva byla postavena na nadměrném využívání Donbasu.

– Proč Rusko neuznalo nezávislost Doněcké lidové republiky, když o to požádala?

– Ruské vedení se řídí normami mezinárodního práva a ty zahrnují mnohostranné uznání. Rusko také jako zakladatel Euroasijského hospodářského svazu nemůže přijímat taková rozhodnutí bez souhlasu partnerů.

Polina Chimšiašvili, Jalta

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová