Hybridní válka a kdo ji kazí

1. 9. 2014 / Václav Dvořák / Nová republika
Bude válka. My ji moc chceme. Z mnoha důvodů: ekonomických, geopolitických, osobních a kdo ví jakých dalších důvodů. Pro naše zájmy, zájmy svobodného světa – tedy rozumějte pro zájmy našich přátel, kteří nám dávají peníze a mediální podporu při každých volbách. Ale veřejnost ji nechce. Bojí se a my se bojíme veřejnosti. Aby to nedopadlo, jako s Vietnamem. Válku jsme prohráli, protože se nám vzbouřili lidi doma. To se už nesmí opakovat. My tu válku povedeme veřejnosti za zády, téměř tajně, bez rizika a odpovědnosti, prostě hybridně.

Že to jde, nám dokazuje historie válek, které vedly Spojené státy od pádu železné opony. V roce 1994 si osm desítek vysokých důstojníků americké armády vzalo dovolenou. Jako zaměstnanci soukromé společnosti Blackwater naplánovali a detailně připravili chorvatské armádě ofenzívu proti vlastním spoluobčanům. Vycvičili kádry, vše detailně naplánovali až na úroveň roty, včetně zásobování a komunikačních šifer. Osobně vybrali cíle. Osobně cvičili chorvatské vojáky i chorvatské štáby. Ofenzíva proběhla koncem léta 1995 na území srbské Krajiny. Během operace došlo k mnoha válečným zločinům a největší etnické čistce, které do té době proběhla na území Evropy po 2. světové válce. 220 000 Srbů muselo narychlo opustit domovy a utéct. Byl to naprostý úspěch, sukces. Pak se generálové a plukovníci vrátili ze soukromé služby domů, opět oblékli svoje uniformy a nastoupili na svá původní místa, která jim US Army po celou dobu jejich “dovolené” stále držela.

Kdyby se někdo v Senátu nebo Sněmovně naivně zeptal, jaké bylo angažmá americké administrativy při rozbíjení Jugoslávie, dostalo by se mu oficiálního prohlášení. Žádné. My, vláda Spojených států nic. To přece soukromé agentury, ty co zaměstnávají “civilní kontraktory”.

A o to v hybridních válkách jde. Nebýt angažován přímo, nemuset se zpovídat vlastním voličům, držet si novináře od těla, při rozbíjení svrchovaných států oficiálně neporušovat mezinárodní právo. Hybridní války mají pro určité vlády bezesporu velkou výhodu. Proto se vedou.

A další výhoda – neumírají v nich naši čadští američtí hoši. Domů se nevracejí rakve zahalené do hvězd a pruhů jako z Vietnamu. Veřejné mínění se nebouří, mladí mužové nepálí veřejně povolávací rozkazy, nehází svá vyznamenání do kanálů. Padlí sice také jsou, ale to jsou přece jen nehody z povolání. Civilní kotraktor byl dobrodruh, šel vědomě do rizika a počítal s ním. Nechal si dobře zaplatit, nechal se dobře pojistit. Ale měl prostě smůlu. Je nám toho všeho líto, ale naše vláda v tom nejede. Šlo o soukromou iniciativu a byznys. O tom, že vše financuje CIA ze svých tajných fondů se jaksi nemluví. O čem se nemluví je veřejným tajemství.

Další výhodou hybridní války je, že za naše (čti “americké zájmy”) bojují přímo v poli cizí bojovníci. Například různí náboženští a nacionalističtí fanatici. My jim říkáme demokraté, aby se to našim lidem doma nepletlo. A když celou kampaň vylepšíme mediální podporou, kterou zajistí najaté PR agentury – v Chorvatsku, Bosně a na Kosovu to byla newyorská Ruder&Finn – tak amerikanizace planety může kráčet od jednoho neposlušného státu k druhému. Jugoslávie, Afghánistán, Libye, Sýrie a teď … Ukrajina. Na Luganském letišti při včerejší a dnešní bitvě (1. 9. 2014) se prý vzduchem nesla angličtina a na zemi polština.

Když je regulérní válka vedená vlastní armádou neúnosná – například už o život přišlo 4000 našich hochů (jako v Iráku), tak nastoupí fáze dvě – stará dobrá hybridní válka. Naše uniformy odejdou a nastoupí soukromé firmy s civilními kontraktory. My jsme sice slavnostně odpochodovali, ale naše zájmy (ropa, plyn, strategická míst, letiště, přístavy, energovody) pohlídají naše soukromé firmy. Se svými útočnými helikoptérami, drony, tanky, raketomety a odstřelovači. Vše placeno z tajných fondů CIA.

Takhle to zatím šlo jako po másle. A pak se do toho vložil ten zatracený Vladimír Vladimírovič. Představte si, že dovolil, aby si jeho vojenští specialisté také brali dovolenou z kasáren a šli si zastřílet. Drze se ti Rusové mění v době své neplacené dovolené v dobrovolníky a na Ukrajině nám kazí léty propracovanou technologii hybridní války. Je to ale od Putina troufalá drzost, takhle se opičit a kazit nám dílo!