Jak to vidí Machovi Svobodní: “Ukrajinu nezneužívat k zástupné válce velmocí”

10. 9. 2014   zdroj
Svobodní jako fundamentalistická konzervativní strana stojící napravo od ODS: “Nesouhlasíme se zneužitím území Ukrajiny pro vedení zástupné války při hledání rovnováhy mezi velmocemi. Ukrajina vznikla jako uměle vytvořený stát s nepřirozenými hranicemi. Podobně jako se rozpadlo Československo, Sovětský svaz i Jugoslávie, a jako se rozpadne i Evropská unie, dal se čekat i rozpad Ukrajiny.”


“Na Ukrajině navíc nebyly naplněny základní funkce státu – ochrana života, svobody a majetku občanů. Slabosti Ukrajiny využily k prosazování svých zájmů především sousední mocnosti – Rusko a Evropská unie. Také západní svět proto musí přiznat svou roli ve vyvolání konfliktu.

K jednacímu stolu nyní musejí zasednout především vůdci mocností (např. v Radě bezpečnosti OSN), aby pomohli najít mírové řešení přijatelné pro všechny obyvatele současné Ukrajiny.”

Ivan David:  
Stojí za to připomenout, že podobné názory razí například i Václav Klaous, Victor Orbán a Marine Le Penová, zatímco většina “socialistických” a “sociálně demokratických” stran odmítá za situací na Ukrajině vidět střet velmocí a nekriticky podporuje USA ve snaze vyprovokovat střet s Ruskem, který by v každém případě vedl k tragickým koncům pro Evropu. Současné sankce jsou jen “ochutnávkou” toho, co může dál přijít.

Zdá se, že žijeme v době, kde oproti známému bonmotu i “levici” spojují peníze a i pravici rozdělují ideje.