Lavrov: Rusko na Ukrajině vojensky nezasáhne !

Vít Horký
1. 9. 2014 Informace bez hranic
I přes tvrzení západně orientovaných zemí a snímků NATO, které mají dokazovat přítomnost ruských vojsk na straně separatistů na Ukrajině, Kreml taková tvrzení stále odmítá. K zajatým vojákům řekl, že hranici překročili omylem a poukázal na desítky případů, kdy stejně tak překročila hranice vojska ukrajinské armády.

Ruský ministr zahraničních věcí, Sergej Lavrov, ve svém prohlášení na Moskevské univerzitě uvedl, že Rusko na Ukrajině nijak vojensky nezasáhne a je pro mírové řešení konfliktu.

Ministr dále uvedl, že stejně jako ve všech ostatních konfliktech ve světě, i v tomto případě by Washington a Brusel měl požadovat po vládě v Kyjevě, aby přestala používat těžké dělostřelectvo proti civilním cílům.

Separatisté mezitím hlásí postup, ovládli části Doněcké oblasti a zaútočili na loď pobřežní stráže poblíž přístavu Mariupol. Právě tam se očekává nadcházející bitva.

Povstalcům mají v protiútoku pomáhat ruské tanky a vojáci. Sám premiér Doněcké lidové republiky nedávno řekl, že na straně rebelů bojuje až čtyři tisíce dobrovolníků z Ruska. Mnoho z nich mají být podle různých zdrojů vojáci ruské armády.

Boje na východní Ukrajině vypukly poté, co povstalci obsadili po převratu na Majdanu, kde se podle nich dostali k moci fašisté a nacisté, úřední budovy a policejní stanice v Luhansku a Doněcku, čímž získali zbraně a následně vyhlásili vlastní republiky. Ukrajina reagovala vysláním armády.