Lavrov zahlédl v Obamově projevu americký pohled na svět


25. 9. 2014     zdroj
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov charakterizoval projev prezidenta Baracka Obamy na Valném shromáždění OSN jako pohled na svět člověka, který opakovaně zdůrazňoval výlučnost vlastní země. Informuje o tom “Interfax”.


“Je to americký pohled pohled na svět – pohled na svět, který představil prezident, opakovaně zdůrazňující výjimečnost svou i výjimečnost vlastní země; a je to pohled na svět země, která ve své doktríně o národní bezpečnosti zakotvila své právo k použití síly na základě vlastního uvážení bez ohledu na jakékoli rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo další mezinárodní právní nástroje,” řekl Lavrov.

Poznamenal, že Rusku bylo v Obamově projevu “přiděleno druhé místo co se týká hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost.”

“Na prvním místě je horečka způsobená virem Ebola, na druhém podle prezidenta Obamy ruská agrese v Evropě a na třetím je Islámský stát, “Al-Káida”a další teroristé, kteří nyní hospodaří na Blízkém východě, a to zejména v těch zemích, ve kterých USA zasáhly protiprávně, v rozporu s mezinárodním právem,” dodal ministr.

“Takže projev mírotvůrce, jak byl napsán, se podle mého názoru, nevydařil, když ho porovnáme s konkrétními fakty” – shrnul Lavrov.

přeložila Vladimíra Grulichová