Názor experta: “Současná kyjevská moc – elitní číšníci pracující na principu “co byste rád”

10. 9. 2014    zdroj
“Musíme jenom doufat, že Kyjev opět nepodvede a nevyužije dosažených dohod k přeskupení svých sil a hromadění zbraní a živé síly,” – řekl 8. září korespondentovi IA REGNUM ukrajinský politolog a publicista Vladimír Skačko, když vyhodnocoval výsledky zasedání kontaktní skupiny pro řešení ukrajinské krize, které se konalo 5. září v Minsku.


Podle ukrajinského politologa je nutné vzít v úvahu spolu s dosaženými dohodami na jednání v Minsku i důležité rozhodnutí NATO o poskytnutí podpory “nové vládě” Ukrajiny, jednající po únorovém státním převratu jménem oficiálního Kyjeva. “To znamená, že úkol pro popřevratový Kyjev se nezměnil – pokračovat ve válce na Donbasu, vtáhnout Rusko do války, rozhádat tak Rusko s Evropskou unií, “- řekl Skačko. Poznamenal, že uskutečnění tohoto plánu umožní “přivést pod sankce, porušit obvyklé obchodní a hospodářské vztahy a nahradit ruský plyn americkým břidličným.”

“To je obvyklé chování nynějšího Kyjeva. Jsou tam shromáždění úplně nesamostatní kluci, elitní číšníci pracující na principu “co byste rád”, a přinášejí chody z menu, které oni sami nesestavili, “- dodal Skačko.

“Možná je škoda, že domobrance přiměli přistoupit na příměří, po kterém budou muset bojovat proti přeskupeným silám neofašistů a neonacistů” – poznamenal ukrajinský politolog.

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová