Obama požaduje ještě větší válku na Ukrajině – Mike Whitney

7. 9. 2014, zdroj: ukraina.ru

Mike Whitney, žurnalista politického časopisu Counterpunch (USA), obvinil Spojené státy z rozpoutání války na Ukrajině. “Konflikt na východní Ukrajině – to je válka Obamy, rozpoutaná chuntou Obamy, prováděná armádou Obamy, režírovaná poradci USA v Kyjevě. Hybnou silou války – to je ambiciozní směřování Washingtonu do Asie, strategie, která staví Rusko proti Evropě, aby se zabránilo další hospodářské integraci a snaha vytvořit základny NATO na západní hranici Ruska” – píše Mike Whitney. 

Foto RIA Novosti – Sergej Gunejev

 

Snaha USA, zapojit Ukrajinu do západní sféry vlivu a oslabit Rusko, selhává i přes nasazení sil rychlé reakce NATO a další ekonomické sankce proti Rusku.
“Důvodem tohoto selhání je, že vysoce motivovaní a adaptabilní domobranci porazili “vojáky Obamy” na každém kroku, čímž jsou ukrajinské armády na pokraj kolapsu. Ukrajinská armáda ustupuje na všech směrech, nakonec ustoupí všude” – řekl.

Podle autora je celé vedení Ukrajiny v panice, včetně mluvčího rady Jaceňuka i oligarchy Igora Kolomojského a současně (extrémní) pravicové síly jsou připraveny se obrátit proti politice Kyjeva a prezidenta Porošenka.
“To je způsobeno tím, že prezident slíbil vítězství v několika týdnech, ale jeho armáda utrpěla jednu z největších porážek v historii vojenství” – soudí novinář. Podle něj je příměří vážnou ranou do hegemonie Spojených států.



Foto: ukraina.ru

”Jediný, kdo má zájem na budování svého globálního chalífátu – je Barack Hussein Obama a jeho blázniví poradci” – uzavřel expert. Jak víte, po jednání Porošenka s ruským prezidentem Putinem o možných krocích k řešení ukrajinské krize, se Barack Obama setkal s vůdci Estonska, Lotyšska a Litvy a řekl, že zastavit válku ve východní Ukrajině, je předčasné.