Odpověď Ruska na stupňování sankcí. Asi bude bolet.

11. 9. 2014 AIF.ru Argumenty i fakty
V reakci na nové sankce může Rusko uložit omezení na dovoz automobilů. Další omezení může ovlivnit dodávky výrobků evropského lehkého průmyslu a  některé typy oblečení.
Poradce prezidenta Andrej Belousov řekl, že Rusko připravilo druhý balíček sankcí v reakci na západní sankce. Budou mít vliv na dovoz aut a některé výrobky lehkého průmyslu, oznámila to agentura RIA Novosti .

Belousov poznamenal, že odvetné sankce zároveň podpoří domácí výrobce a spotřebitele.

Novými omezeními utrpí především evropští partneři, řekl prezidentský poradce.

Sankce mohou být uvaleny na dovoz automobilů, zejména na ojeté vozy. Omezení mohou mít vliv na dodávky výrobků lehkého průmyslu a některých druhů oblečení.

Uvádí se, že ministerstvo hospodářského rozvoje sestavilo seznam těchto položek. Nicméně Belousov doufá, že ” zdravý rozum převládne a my nebudeme nuceni k těmto odvetným opatřením.”

Připomeňme, balíček nových sankcí proti Ruské federaci má v úmyslu Rada Evropské unie zveřejnit 12. září, v pátek, a jejich platnost začne od okamžiku zveřejnění.

Již dříve bylo oznámeno, že Spojené státy a Evropská unie připravují nové sankce vůči Ruské federaci , které by omezily možnosti průzkumu nových ropných polí.

Spojené státy a Evropská unie sankce proti Rusku

Vzhledem ke zhoršující se situaci na Ukrajině, Rada EU přidala rozšířený seznam kritérií pro zařazení ruských firem na “černou listinu” Evropské unie . Americké úřady oznámily zavedení sankcí proti společnostem z oblasti obrany a energetiky, stejně jako seznam celé řady ruských úředníků. Ruské ministerstvo zahraničí hodnotí novou fázi sankcí jako pomstu za selhání plánů Spojených států na Ukrajině. Více >>