Podpora Putina dosáhla “stratosférické úrovně”

11. 9. 2014, zdroj ukraina.ru, The Washington Post: podpora Putina dosáhla “stratosférické úrovně”

Úroveň podpory ruského prezidenta Vl. Putina vzrostla téměř 2x, píše The Washington Post. “Existuje mnoho způsobů, jak hodnotit dopad ukrajinského konfliktu na Rusko na mezinárodní scéně, ale je naprosto jasné, že na domácí scéně podpora Putina dosáhla stratosférické úrovně”, uvádějí autoři materiálu, sociolog Sam Greene a politolog Graham Robertson.

Podle jejich studie, nehledě na sankce Spojených států a Evropské unie, hodnocení ruského prezidenta dosáhlo svého nejvyššího bodu – 84%. Podíl těch, kteří si myslí, že se země ubírá správným směrem, se zvýšil z 40% na 62%, zatímco počet skeptiků se za rok snížil z 43% na 22%.

“Nejdůležitější je, že rostoucí popularita Putina naznačuje, že se neomezuje pouze na chudé, žijící v odlehlých místech a na méně vzdělané Rusy, které jsme řadili mezi jeho tradiční voliče” – píší vědci.
Podle novinářů připojení Krymu dovolilo Vladimiru Putinovi získat souhlas těch, kteří byli dříve proti němu. Úroveň podpory pro úřadujícího prezidenta vzrostla v té části voličů, kde bývala nízká – mezi mladými lidmi, a dokonce i mezi těmi, kteří pro něj nehlasovali v roce 2012.
Západní tisk začal dávat stále více kladných hodnocení politice prováděné Vladimírem Putinem pro zvládnutí ukrajinského konfliktu. Americké vydání USA Today nazvalo příměří, vyhlášené Petro Porošenkem, jasným vítězstvím prezidenta Ruské federace.
Jak je známo, hlava ruského státu oznámila sedmibodový plán na řešení krize na východě Ukrajiny. 5. září v Minsku na zasedání tripartity kontaktní skupiny byl přijat protokol o příměří na Donbasu.

Foto © RIA Novosti. Sergey Guneev