Putinův poradce: Přechod na novou globální ekonomiku si bude vyžadovat válku

3.9.2014 /  Kenneth Schortgen Jr. / zdroj a zdroj
Výraz revoluce má řadu významů, v závislosti na pohledu vzbouřenců, kteří o ni usilují, a moc se pokouší ji zabránit. Ale v análech historie nikdy nepřišla revoluce snadno a téměř nevyhnutelně byla dosahována prostřednictvím násilných činů, či v mnoha případech totální války.

Pro Rusko, které chápe koncept a historii revoluce v rámci vlastního národa, je směr, kterým vidí se svět ubírat, obzvláště v ekonomické rovině, formou revoluce proti starým způsobům. A jak se poradce prezidenta Putina Sergej Glazjev minulý týden ve čtvrtek přesvědčil, revoluce, která změní globální finanční systém, přijde s válkou, jak tomu bylo téměř ve všech případech v historii.

„Svět dnes prochází rokem překrývajících se cyklických krizí. Je to období, kdy se globální ekonomika mění, protože struktura, která táhla ekonomický růst po 30 let, se vyčerpala. Svět potřebuje přechod na nový systém a přechod vždy přicházel prostřednictvím války…

Poslední volby do Evropského parlamentu ukázaly, že všichni evropští občané nejsou oblbnutí podvodnou pro-americkou a proti-ruskou propagandou… a neustálým proudem lží.

Abychom se vyhnuli neustálé hrozbě konfiskace zahraničních aktiv, musíme vytvořit vlastní suverénní monetární makroekonomickou politiku.“ – Sergej Glazjev

Sergej Glazjev není někdo, jehož slova lze brát na lehkou váhu, protože mluví za prezidenta, jako jeho ekonomický a geopolitický poradce. Vlastně byl Glazjev prvním, kdo navrhl použít zbavení se dolarů a dolarových státních dluhopisů jako prostředek čelení ekonomickým sankcím přicházejícím z Washingtonu, a myslí si, že rozrůstající se konflikt mezi Západem a Východem následně vyeskaluje do násilné konfrontace.

Spojené státy jsou na stejné křižovatce, kterou zažila Británie krátce po konci druhé světové války, kdy byla její imperiální moc zpochybněna a nakonec vymazána silnou přítomností a novým ekonomickým paradigmatem. Jediným rozdílem dnes je geografické umístění, ve kterém USA rozdmýchávají válku, aby si udržely kontrolu nad finančním systémem, a síla a moc koalicí stojících proti nim. V 50. letech byly Rusko a Čína zavilými nepřáteli, ale nyní stojí v jednom šiku proti USA a proti hegemonii dolaru. Každá z těchto zemí je nyní Americe nadřazená co se týká energie a ekonomiky a tím, že nabízí zemím po celém světě, včetně těch, které jsou nepřáteli USA (Irán, Sýrie), příležitost připojit se k zóně volného obchodu Východu, jako opaku vojenské okupace, a USA se stávají izolovanějšími každým dnem, a jejich reakce jsou jednáním trucovitého dítěte, kterému byly vzaty hračky.

Ale jak Putin, tak Glazjev ví, že trucovité dítě má v zásobě ještě poslední výbuch vzteku, a právě na tento den Rusko, Evropa a zbytek světa čeká ve znepokojeném očekávání, protože revoluce proti dolaru již začala, a zbývá jen zjistit, na kolik škod přijde konečné vyrvání kontroly z rukou tyrana.

Překlad Zvědavec