Ruská armáda se urychleně přezbrojuje. Do roku 2020 úplně obnoví své strategické jaderné síly

24. 9. 2014 AC24
Do roku 2020 Rusko úplně obnoví své strategické jaderné síly. Prohlásil to místopředseda vlády Dmitrij Rogozin, který má na starosti obranný a průmyslový komplex. Program přezbrojování armády, který byl schválen v rámci ruské vojenské reformy, se realizuje s předstihem. Jak oznámil Dmitrij Rogozin, do roku 2020 obnoví Rusko své strategické jaderné síly nikoli ze 70%, jak se původně plánovalo, ale dokonce ze 100%. Přitom se sází nikoli na kvantitu, ale na zásadně novou kvalitu zbraní, které umožní zvýšit obranyschopnost země na pozadí omezování početního stavu armády.

Naše země je obrovská, největší na světě, obyvatel ale tolik nemá – asi tak jako Francie a Německo dohromady. Proto je naším úkolem vyvinout takové zbraně, které umožní každému vojákovi a důstojníkovi, aby bojoval za pět.

Na modernizaci armády věnoval stát velké peníze. Jen v roce 2014 budou činit výdaje ministerstva obrany 2,3 bilionu rublů (60 miliard dolarů). Každý pátý rubl z této částky je věnován na obnovu raketového jaderného štítu Ruska. Mínění vojenského komentátora Viktora Litovkina:

Do bojového postavení jsou nyní vyváděny nové strategické raketové ponorné křižníky třídy Jurij Dolgorukij. Celkem bude takových ponorek osm. Každá bude vybavena 16 raketami Bulava a šesti jadernými bojovými hlavicemi. Celkem je nyní součástí naší výzbroje 423 strategických raket s 1494 jadernými bojovými hlavicemi.

Ty je ale třeba obnovovat. Například legendární mezikontinentální balistická raketa Vojevoda (podle klasifikace NATO Satan) se může nacházet v bojovém postavení až do roku 2026. Záruční doba pomalu končí i pro rakety Sotka (podle západní verze SS-19 Stiletto). Má je vystřídat nová těžká raketa na kapalné palivo MBR Sarmat, která se právě vyvíjí a která svými parametry předčí Vojevodu. Místo Sotky se už v šachtách instalují rakety na tuhá paliva RS-24 Jars. Do konce tohoto roku budou těmito raketami vybaveny tři divize. Moderní vysocetechnologické zbraně, včetně jaderných, zajistí armádě vysokou obranyschopnost a právě na to je zaměřena vojenská reforma v Rusku.