Souhrnné hlášení Armády Jiho-východu na 8. září: v obci Zujevka fašisté spáchali dělostřelecký přepad na slavnostní shromáždění občanů-civilistů

9. 8. 2014 / Russkaja Vesna
Během dne se situace výrazně nezměnila a zůstala napjatá. Navzdory pokroku, jehož dosáhla kontaktní skupina v Minsku přijetím opatření pro zavedení příměří, pokračovaly provokace chunty a útoky na osady Nového Ruska, stejně jako na postavení Spojené armády Doněcké a Luganské lidové republiky.

Podle zpravodajských informací, na doněckém úseku fronty pokračuje nepřítel v přesunu jednotek od Doněcka do západních a jihozápadních oblastí, provádění ženijní práce na linii a snaží se zaujmout výhodnou pozici.

V 16.45 hodin během improvizované lidové slavnosti na počest výročí osvobození Donbasu od německých nacistických útočníků v obci Zujevka, podnikly fašisté dělostřelecký přepad. Jsou mrtví a ranění, počet se upřesňuje.

Potvrdily se informace o tom, že v oblasti Jelenovka, když se lidé snažili zastavit účast v bratrovražedné válce a složili zbraně, bylo v oblasti činnosti trestných oddílů Národní gardy zastřeleno asi třicet lidí.

Na luganském úseku fronty nepřítele přesouvá techniku a mužstvo severním a severozápadním směrem od Luganska.

Vojáci armády Jiho-Východu pokračovaly v odminovávání sociálních objektů a objektů komunální infrastruktury, pomáhají místním obyvatelům poskytováním potravin, pitné vody a léků.

V mariupolském úseku se situace podstatně nezměnila.