Summit NATO: řízený chaos a neřízená expanze

4. 9. 2014 ruvr.ru
Ukrajina chce do NATO. A NATO chce základny ve Východní Evropě. Tak i byl sestaven jednací program summitu Severoatlantické aliance, který nyní probíhá ve Waleském Newportu. Byl sem pozván i ukrajinský prezident Petr Porošenko, který se setkal s hlavami předních evropských zemí a USA.
NATO zajistí svoji stálou vojenskou přítomnost ve Východní Evropě. Je to jednoduše nutné pro zadržování Ruska, prohlásili ve svém společném prohlášení prezident USA Barack Obama a britský premiér James Cameron. Aby spojenci „pochopili“ tuto nutnost, Barack Obama v barvách popsal hrozby, které od Moskvy plynou.


Ruská vojska, která vstoupila na Ukrajinu – to není ani humanitární, ani mírová mise. Jsou tam ruské bojové jednotky s ruskými zbraněmi a v ruských tancích. Jsou to fakta, která je možné dokázat a není o nich pochyb.

Důkazy, jak je v poslední době v americké administrativě zvykem, utajili. Na čem je založeno přesvědčení amerického vůdce, který vystoupil s projevem v estonském Tallinu, zůstává tajemstvím.

Cíle však bylo dosaženo. Vyděšené Estonsko, Lotyšsko, Litva a Polsko požadovaly rozmístění dodatečných sil NATO na svém území. Obama už v Tallinu slíbil, že vyšle dodatečné jednotky vzdušných sil.

Ukrajina se k summitu také připravila: v Nejvyšší radě předložili návrh zákona o zrušení mimoblokového statusu země a o jejím vstupu do NATO. Takový krok, samozřejmě, nijak národnímu smíření na Ukrajině nepomůže, okomentoval tuto iniciativu ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov:

Tato iniciativa se objevila právě tehdy, kdy se po setkání v Minsku začaly rýsovat dohody o snaze najít nějaké obecně přijatelné řešení nynější vnitřní ukrajinské krize. To znamená, že se strana míru pokoušela, a stále se pokouší prosadit vyjednávací a praktické řešení všech problémů, se kterými se Ukrajinci nyní střetávají. A v Kyjevě strana války dává přednost krokům, které jsou jednoznačně namířeny na torpédování těchto úsilí.

Ať už skončí jednání Petra Porošenka s evropskými partnery jakkoliv, řešení ukrajinské krize z této strany čekat nemůžeme. Události na Ukrajině jsou jednoduše balzám pro NATO. Aliance, která ve své době byla založena k zadržování tzv.

sovětské hrozby, měla ukončit svoji existenci v roce 1990, kdy byla rozpuštěna Varšavská smlouva. NATO však rozpuštěno nebylo a od té doby hledá, čím by se mohlo zabývat. Zabývalo se tu Afghánistánem, tu Libyí. Ukrajinská krize tak pro NATO jenom je druhé narození. Dokonce i hrozba je stejná – Rusové.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_09_04/Summit-NATO-rizeny-chaos-a-nerizena-expanze-3105/