Svodka čili hlášení 1. Interbrigády Jiho-východu: bojuje se, nepřítel zaminoval Severním Krymský kanál


17. 9. 2014   Ruskaja Vesna
Poslední hodiny na frontách Nového Ruska byly relativně klidné, hlavní “bitvy” se odehrávaly na politické frontě.

Doněcká lidová republika.

Doněck – noční ostřelování obydlených oblastí nebylo zaznamenáno. 

Nicméně, jsou informace o ozbrojených střetech na území města (ve večerních hodinách – dělostřelecké ostřelování postavení ukrajinských trestných oddílů na doněckém letišti jako reakce na minometné útoky na Petrovský okrsek města, o půlnoci bylo slyšel výstřely v oblasti Putilovského mostu a výstřely houfnic v oblasti Lidijevky, ráno – bojové střetnutí v Petrovské a Kujbyševské čtvrti, byl zabit jeden a zraněno pět civilistů. Během dne byl na obloze zaznamenán létající dron. Během dne boje na doněckém letišti pokračovaly.
Předměstí
Gorlivka – na okraji obce se v noci bojovalo za použití ručních střelných zbraní.
Doněck – pokračovaly dělostřelecké souboje mezi ukro-wehrmachtem a domobranou.
Jenakievo – obec byla napadena dělostřelectvem trestných oddílů chunty, v reakci na to domobrana udeřila na dělostřelecká stanoviště Národní gardy v obci Rozovka.

Další obce
Ždanovka – trestné oddíly, které se potácí obklíčené v kotli, včera večer ostřelovaly obydlenou část Olchovky.
Charcysk –  byl ráno ostřelován ukrajinskými trestnými oddíly. V reakci na to dělostřelectvo domobrany udeřilo na pozice nepřítele v oblasti Kommunaru.
V předvečer od osady Ždanovka trestné oddíly vystřelili na obec Zujevku.
Debaljcevo –  jednotky trestných oddílů se včera v noci opět pokusily probít ven z kotle a útočily na pozice domobrany. Útok byl odražen. Dnes odpoledne při houfnicovém útoku ukro-wehrmachtu byla napadena obec Carskoje Selo.
Kirovskoje – v noci ukrajinské trestné oddíly opět ostřelovaly město s minometů a ručních střelných zbraní (cílem byla dělnická kolonie). V reakci na to se domobraně podařilo zničit tři obrněná vozidla nac-gardy.
Thorez – trestné oddíly kyjevské chunty v noci obtěžovaly dělostřeleckou palbou obyvatele a ničily infrastrukturu města.

Volodarský rajon – střelbou ukrajinských oddílů byla napadena obec Vodjanoje.

Volnovacha oblast –  minomety nac-gardy opět ostřelovaly obec Jelenovku.

Jasinovatský region – na silnici Pesci-Veseloje byl zničen kontrolní bod ukro-wehrmachtu (s použitím minometů a tankových zbraní). Mezi domobranci jsou zranění, ale přesná čísla ztrát nejsou zatím udána. Také ráno byl silami domobrany proveden dělostřelecký útok na pozice trestných oddílů v osadě Krasnyj Partyzan.

Důlní oblast – oddíly nac-gardy, ležící poblíž osady Světloje, udeřily palbou na pozice domobrany. V odvetě byly oddíly ukro-wehrmachtu, nacházející se v blízkosti osady Rozovka, ostřelovány oddíly domobrany.

Obecně platí, že doněcká oblast byla v posledních dnech “nejžahavějším” úsekem fronty, zejména trojúhelník Gorlivka-Jenakievo-Makějevka a kotel pod Debaljcevem. Významné síly domobrany se také soustředily v blízkosti doněckého letiště.

Luganská lidová republika

Z Lugansku nepřišla žádná hlášení o bojích či bombardování.

Jiné obydlené úseky

Perevalský okres – v úseku obce Černuchino byly zaznamenány střety.

Obecně platí, že v luganském úseku je situace klidnější než v sousední republice.

Mariupol – jsou hlášeny místní ozbrojené střety. Na tomto úseku fronty nejsou žádné významné změny.

Okupovaná území

Chersonský regionu – v blízkosti Nové Kachovky je na přehradě Kachovské hydroelektrárny, na měřících a přečerpávacích stanicích na severním Krymském kanálu “instalována ženijní munice, aby nedošlo k převzetí pod kontrolou v případě hypotetického útoku domobrany”. Prostě severní část Krymského kanály a přehrada Kachovka jsou zaminovány.

Slavjansk – je hlášena činnost “neznámého odstřelovače”, který střílí po nac-gardystech za bílého dne.

Poslední zprávy

Dnes požádal Vitalij Kličko Berlíňany, zda by se s ním nemohli podělit o zkušenosti se stavbou ZDI (zmiňoval se o Berlínské zdi jako paralele se zdí, kterou Ukrajina chystá na hranici s Ruskem). Správně – zkušenosti s plynovými vozy, gestapem a koncentračními tábory už má.

V tiskovém centru ATO (Antiteroristické operace) uvedli, že “separatisté” mohou použít chemické zbraně. Pravda, žádné ukázky s bílým práškem tiskový mluvčí občan Lysenko nepředvedl – je zřejmé, že všechen bílý prášek už vyšňupli s kolegou Tymčukem. (Tymčuk je další mluvčí ATO, kterého tak rádi citují goebbelsovi učedníci z “naší” Česká televize – p.p.)

Mimochodem, když Nejvyšší ukrajinská rada (pralament – p.p.) pilně podlézající Evropskému parlamentu, ratifikovala euro-asociaci, fašisté z Pravého sektoru strčili jednoho poslance do kontejneru s odpadky. Na první pohled je tedy zřejmé, že Ukrajina – toď Europa.

Obecně platí, že Goebbelsův náhubek nahlásil 3 mrtvé banderovce a dva zraněné. Ani slovo o ruských okupantech (pouze Tymčuk, aniž by nabyl vědomí, vyhlašuje, že “čtyři okresní nemocnice na území Ruska jsou plně obsazené těžce zraněnými a nemocnice patřící pod Vojenskou lékařskou akademii v Petrohradě už ani nepřijímají vojáky z fronty”). (Tak schválně, milí čeští čtenáři, jak rychle tuhle blbost převezmou hnědí papoušci ze Zpravodajství ČT. – p.p.)

Tak, v minulých několika hodinách byla pozornost všech odkloněna od bojových událostí na zákon o “zvláštním postavení Donbasu”. Nebudeme se zabývat gaučovými expertizami a necháme rozhodování na vedení Nového Ruska. Co bude zítra – uvidíme.

V Doněcku v 11,30 hod.