Účelem sankcí je rozbití vztahů mezi Evropou a Ruskem

Paul Craig Roberts
13. 9. 2014   Reformy.cz

Ty nové sankce oznámené Washingtonem a Evropou se nejeví jako, že by měly moc smyslu. Bylo by překvapivé, kdyby ruský ropný a vojenský průmysl byl tak závislý na evropském kapitálovém trhu, aby to dávalo smysl. Ruské společnosti by si měly moci opatřit odpovídající financování od ruských bank a od ruské vlády. Pokud bude zapotřebí zahraničních půjček, tak si Rusko může půjčit z Číny.
Skutečnou otázkou tedy je opravdový účel těchto sankcí. Já soudím, že účelem těchto sankcí je rozbít a rozvrátit ekonomické a politické vztahy Evropy s Ruskem. Když se záměrně podvrací mezinárodní vztahy, může to vést k válce. Myslím, že Washington bude pokračovat v protlačování sankcí proti Rusku, dokud Rusko Evropě neukáže, že sloužit jako washingtonská pomůcka stojí hodně.Pokud by snad byly kriticky důležité ruské průmysly závislé na evropských kapitálových trzích, tak by ty sankce naopak Rusku pomohly, když by si vynutily ukončení této oslabující závislosti. Rusko by nemělo být na Západě nijak závislé.
Ty nové sankce oznámené Washingtonem a Evropou se nejeví jako, že by měly moc smyslu. Bylo by překvapivé, kdyby ruský...
Rusko potřebuje tento proces s čím dál více sankcemi přerušit, aby vykolejilo rozjezd směrem k válce. Podle mě to bude pro Rusko snadné. Rusko může Evropě říci, jelikož nemáte rádi naše ropné společnosti, tak jistě musíte nesnášet i naše plynové společnosti, takže zavíráme plyn. Nebo může Rusko Evropě říci, neprodáváme zemní plyn členům NATO, nebo může Rusko říci: My vám sice plyn prodávat budeme, ale musíte platit v rublech, nikoliv v dolarech. To by jim přineslo dodatečný prospěch z nárůstu poptávky po rublech na měnových trzích, tudíž by to spekulantům a US vládě ztížilo potápění rublu.

Pro Rusko skutečné nebezpečí představuje pokračování v jeho lehkých, umírněných reakcích na sankce. To je reakce, která povzbuzuje k více sankcím. Aby ty sankce zastavili, tak je třeba, aby Rusko Evropě ukázalo, že sankce jsou pro Evropu strašně drahé.

Ruskou reakcí na Washington by mohlo být zastavení prodejů ruských raketových motorů do US, na kterých závisí jejich satelitní program. To by nechalo US bez raket pro jejich satelity na šest let v období od roku 2016 až 2022.

Možná, že ruské vládě dělá starosti ztráta výdělku z prodeje plynu a raketových motorů. Avšak Evropa se neobejde bez plynu a mohla by svou účast na sankcích rychle opustit, takže by k žádné ztrátě výnosů z plynu nedošlo. Američané stejně vyvinou svůj vlastní raketový motor, takže ruské prodeje raketových motorů do US mají před sebou nanejvýš tak 8 let. Ale US s narušeným satelitním programem na šest let by mohly znamenat pro celý svět ohromnou úlevu od amerického špehovacího programu. Rovněž by to v tomto období ztížilo US vojenskou agresi proti Rusku.

Přeložil Miroslav Pavlíček