Ukrajina je na pokraji propasti kvůli problémům ve vlastním hospodářství


23. 9. 2014     zdroj
Ukrajinská moc, která zažívá obrovské problémy v ekonomické sféře, se snaží vysvětlit krizi negativním vlivem ze strany Ruska. Autoři ekonomického internetového portálu Business Insider dospěli k závěru, že těžkosti v ukrajinské ekonomice vznikly dlouho před začátkem konfliktu na jihovýchodní Ukrajině.


Ekonomický internetový portál Business Insider analyzoval situaci na Ukrajině. Kyjevská vláda svaluje vinu za katastrofální situaci na Rusko a tvrdí, že všechny problémy jsou výsledkem vměšování se Moskvy do konfliktu na jihovýchodě. Ale autoři publikace dospěli k závěru, že hospodářská krize zrála dlouho před těmito událostmi.

Autoři materiálu, jehož výňatky uvádí InoTV, ukazují, že v ukrajinských médiích nejsou žádné analýzy nebo jen diskuse o “strašné hospodářské a finanční situaci”, ve které se země ocitla. Není to překvapující: vždyť články o lidech v maskách se prodávají lépe, konstatuje portál.

Ukrajinský stát se ocitl na pokraji katastrofy kvůli špatným ekonomickým kalkulacím, ne kvůli ruské armádě. “A jen aby bylo jasno, musíme si připomenout, že některé z ekonomických a finančních problémů Kyjeva byly vidět dlouho předtím, než došlo k roztržce s Ruskem”, – zdůrazňuje publikace.

Narušení ekonomických vztahů s Ruskou federací způsobilo “bolestivé změny”: export ve srovnání s loňským rokem klesl o 19% a podle odborníků bude klesat i nadále.

Jako ilustraci uvádí Business Insider situaci s letadly “Antonov”. Jejich výrobce utrpěl ztrátu ve výši 150 milionů dolarů, když neprodal ruskému letectvu dodávku An-148. “Moskva lehce najde náhradu za tato letadla, ale vzhledem k vysoké konkurenci výrobců letadel na trhu je málo pravděpodobné, že “Antonov” najde jiného zákazníka”, – tvrdí publikace.

Mezi klíčové rysy zhoršené situace na Ukrajině patří pokles HDP o téměř 5% a kolaps průmyslové výroby. “Nejnaléhavějším problémem” je však stav národní měny, jejíž směnný kurz dosáhl rekordního minima.

S ohledem na blížící se zimu, která může být velmi silná, nebude možné za hřivny nakoupit v zahraničí dostatek paliva. Kromě toho není jasné, uvádí publikace, zda vláda vyčlení potřebné finanční prostředky na pomoc obyvatelstvu v zimě.

Míra inflace dosahuje 14% a posílí během příštích několika měsíců, pokud bude slabost hřivny přetrvávat. Podle internetového portálu také poroste státní dluh, protože vláda se bude snažit udržet ukrajinský bankovní systém nad vodou.

“V současné době se mnozí ekonomové domnívají, že vzhledem k růstu hospodářské krize se stává státní dluh pro Ukrajinu nezvládnutelným a je pravděpodobné, že země bude čelit defaultu”, – uzavírá materiál.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová