Ukrajinská policie zasáhla proti “pochodu míru” v Charkově

27. 9. 2014   zdrojzdezde
Obrněná technika začala hlídkovat v ulicích Charkova, kde soud zakázal “Pochod míru”, oznámilo ministerstvo vnitra Ukrajiny v Charkovské oblasti.”V ulicích Charkova se objevila obrněná technika,” – píše se ve sdělení. Je v něm uvedeno, že obrněná technika, která se používá při službě na kontrolních stanovištích, “se bude ode dneška podílet na hlídkování na území města.”

Na 27. září naplánovaný městským výborem komunistické strany “Pochod míru” namířený proti vojenské operaci na Donbasu byl zakázán rozhodnutím soudu… Podle policie přišlo navzdory zákazu na akcii asi 100 lidí, 23 osob bylo zadrženo.

Na zakázaný “Pochod míru” v Charkově přišlo na 100 osob

… poradce ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko na své stránce na sociální síti Facebook pohrozil, že s účastníky zakázané akce bude policie jednat tvrdě.
“Nedoporučuji obyvatelům Charkova, kteří se poddali provokativním výzvám, aby dnes chodili na Sumskou ulici s proruskou nebo separatistickou symbolikou. Riskujete, že ztrávíte určitou dobu ve vazbě kvůli identifikaci. A když se někdo bude snažit narušit veřejný pořádek, může tam zůstat na delší dobu. Policie v Charkově bude jednat tvrdě, ale v mezích zákona. Máme pro to všechny pravomoci stanovené zákonem. V případě, že u někoho z provokatérů bude vidět zbraň a úmysl ji použít, zvláštní policejní útvar a Bezpečnostní služba Ukrajiny použijí zbraně v souladu se zákonem o zneškodňování pachatelů,” oznámil Geraščenko.

Avakov: Na “Pochodu míru” v Charkově byly zadrženy desítky osob

V Charkově policie zadržela několik desítek účastníků “Pochodu míru” zaměřeného proti vojenským operacím na Donbasu. Oznámil to na Facebooku ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov .

“Policie zatkla dvě desítky lidí za porušení zákazu této protiukrajinské akce. Mezi jinými jsme zadrželi hlavní charkovskou komunistku, bývalou poslankyni Allu Alexandrovskou” napsal Avakov…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová