Ukrajinská svodka ze dne 25. 9. 2014 (dnes bez Ernesta)


vlkp
26. 9. 2014  Kosa zostra
Dneska bohužel Ernestova část odpadá. Má úplně jiné starosti, které mu věru nezávidím. Musíte tedy vzít za vděk pouze vlkovým výběrem.

Ohledně vojenského vývoje budou dnes asi jen mapy. Na své si tedy ti, co hlídají vojenskou situaci přijdou pouze i  mé oblíbené komentované interaktivní. Ale jen tehdy, pokud umí aspoň částečně rusky. Tlačí mne čas. A věřte, že mám pro vás něco onačejšího ve všeobecném přehledu!

Ukrajinská:

Opolčenská:

Komentovaná interaktivní:

Krátce k mapám – vůbec se mi nelíbí ta stále větší průrva Ukrů na jih od Debalceva!!! Něco je tam špatně! Hodně špatně!

Přidám ještě krátkou informaci z voicesevas.ru

Bilancuje ztráty obou stran během příměří:
opolčenci – 90 padlých, 200 zraněných, 5 ks ztracené obr. techniky
UK Army – 180 až 200 mrtvých, 450 raněných, ztráty obrněné techniky do 30 ks
civilové – 60 mrtvých

Podivné příměří!

Ale přejděme k obecné agendě – začnu něčím extrovním. Dostal jsem to od nicku hans mail. Stojí v něm, kromě jiného, tohle:

narazil jsem na zábavný případ lhaní o “ruských vojácích padlých na Ukrajině”, možná ho upotřebíte.

Paní Jelena Vasiljevová, náležející k ruské odrůdě “profesionálních lidskoprávníků” (životopis je na jejím webu) na svém blogu tvrdí, že pod Debalcevem ukrajinská armáda smetla nic netušící kolonu vozidel obsazených ruskými vojáky z posádky v Orenburgu, bylo prý přes 20 mrtvých a 100 raněných. Uvádí několik jmen mrtvých vojáků. Tvrdí tam rovněž, že vojáci byli zpětně (po své “smrti”) antidatovaným příkazem propuštěni z armády. K tomu vyložila fota jakýchsi lejster mající dokazovat její tvrzení.

Pointa je ve jménech údajně zahynuvších vojáků: Viktor Karpuchin, Nikita Surkov, Vitalij Gluščenko, Sergej Dymov, Nikolaj Mylnikov a Alexandr Nikulin.

Kupodivu se nachlup stejná sada jmen vyskytuje na soupisce profesionálního druholigového fotbalového klubu Gazovik Orenburg za rok 2008 (zde) .
V diskuzi pod blogem i jinde to lidi nepovažují za náhodu a konstatují, že lež má krátké nohy… zvlášť, když lhář nemá fantazii ani na vymyšlení jmen.

Upotřebil jsem. O tohle jsem vás nemohl připravit. Zejména když včera Pazderka v ČT mluvil o tom, jak si lidé v ČR nabíhají na ruskou propagandu!
Mimochodem, zítra chystám velký článek, kde s ním účtuji. Doufám, že Kosu, stejně jako včera, navštíví i v sobotu někdo z ČT, aby jim to na Kavkách neuniklo.

Přejděme k vážnějším věcem. Porošenko měl včera první velkou tiskovku. Referují o ní i Parlamentní listy (zde).

Je to fakt prima čtení. Vyjímám několik obzvlášť libových kousků:

  • “Musíme zničit model, kdy si oligarchové rozdělili moc ve státě, musíme přejít ke společnosti, v níž panuje řád a pořádek, s otevřenou ekonomikou”
  • “Za priority reformního programu označil boj proti korupci, obnovu státu a státního aparátu, reformu soudů, prokuratury a policie, daňovou reformu, deregulaci a rozvoj podnikání, reformu ukrajinské obrany, zvýšení energetické nezávislosti a zlepšování pověsti Ukrajiny ve světě.”
  • “Tisíce Ukrajinců položily své životy nejen za Ukrajinu, ale i za Evropu,”

Takže oligarcha chce zničit oligarchy? A jak to asi udělá? Když jejich soukromé armády jsou dnes páteří jeho sil na východě? A koresponduje s  tím i tahle zpráva z ruských zdrojů (zde).
Dozvíte se tam, že Británie, která oficiálně nedodává Kyjevu žádné zbraně, posílá na Ukrajinu 50 obrněných aut. Nikoli armádě, Britové přece drží linii. Ale jde o obchod soukromé firmy pro soukromou firmu. Jinými slovy, některý z oligarchů, které Porošenko prý potlačí, si právě pořídil 50 obrněnců…

Zlepšování pověsti Ukrajiny ve světě? No třeba může začít tím, že zavře “intelektuály” z Ajdaru, co si čtou za dlouhých večerů na frontě básně. A  sem tam vraždí. Může k nim přibalit Azov, Donbass, Dněpr a všechny podobné. Tím by pro pověst Ukrajiny v zahraničí udělal poměrně dost. S něčím konkrétním může začít hned. Na tomhle videu:

Dav “správných” Ukrajinců hází dva nepohodlné poslance do koše. Vadí či nevadí to panu ukrajinskému prezidentovi?

A tisíce Ukrajinců padly za Evropu? Souhlasím. Ale asi neshodneme, kteří ti mrtví to jsou. Pro mne ti, co položili život v boji proti náckům. Ti na druhé straně fronty prezidente Porošenko!

Teď něco z New York Times:
Kyjev, aby byl schopen dodržet výměny zajatců 1:1 svévolně před stažením svých batalionů z některých území pozatýkal koho zrovna viděl. Třeba ženy nebo občany z Kyjeva, kteří na Donbase nikdy nebyli a tudíž těžko mohli upadnout do zajetí …

Inu, dobrá pověst Ukrajiny nade vše…nebo mám radši napsat Űber alles?

Ale pan prezident byl dneska obzvlášť řečný, takže vyjevil pro ukrajinské noviny Ukrajinská Pravda ještě cosi dalšího:
Podle Porošenka žádné právo na zvláštní postavení v  Donbasu není.

Dál sdělil, že zákony přijaté dne 16. září nedaly opolčenským oblastem žádný speciální status. To přímo označil za VÝMYSL!

Podle něj se jedná pouze o možnost určitého režimu místní správy v Donbasu a nikoli zvláštní pravomoci nebo svrchovanosti.

Takže ještě předevčírem to zvláštní právo existovalo a rozhodoval o něm konkrétně parlament. Ze včerejší Ernestovy svodky jsme se dozvěděli, že ne parlament ale ukrajinská tajná službu SBU. A  dnes jsme se dozvěděli, z mluvidel Porošenka, že vlastně není nic…

Má dobře našlápnuto!
Ale včerejšek přinesl z Porošenkových úst také tohle:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil na své dnešní velké tiskové konferenci, že se do tří týdnů hodlá setkat v Evropě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. (Zdroj zde)

Jde jen to, jestli Putin bude chtít jednat s ním. Partnerem by mu měli být šéfové povstalců!

Ale třeba ano, protože Porošenko, podle Hlasu Ruska sdělil i následující:

V úterý se v médiích objevila informace, že ruský prezident Vladimir Putin údajně napsal ukrajinskému protějšku dopis, v kterém připomněl záměr Moskvy omezit přístup ukrajinského zboží na ruské trhy, zahájí-li Kyjev implementaci asociační smlouvy a smlouvy o volném obchodu s EU.
Porošenko řekl novinářům, že žádný Putinův dopis neobdržel. Rovněž poznamenal, že se nebojí sankcí Moskvy. (Zdroj zde)

Ten chlap poví na požádání každému, co chce slyšet… Jen Ukrajincům leccos tají.
Například, že jsou totálně pleite. O tom hovořil onehdá bývalý šéf jeho kanceláře Medvedčuk (zdroj zde).

Ten dokonce míní že:
Medvedčuk je přesvědčený, že integrace Kyjeva do EU povede k bankrotu ekonomiky a sociální vzpouře.

No já si myslím, že sociální vzpoura vypukne ještě před naplněním asociační dohody… Protože Ukrajina je fakt ekonomicky … no v posledním tažení. Chystám o tom speciální článek. A  předem sděluji, že analytici velmi renomované západní organizace jsou stejného názoru. Ale musíte ještě pár dnů počkat.

Že je ekonomická situace Kyjeva nanejvýš alarmující lze více méně dovodit z informace Týdne o rozhovoru Zaorálka s Kerrym na půdě Valného shromáždění OSN.
Budu Zaorálka citovat:
“Soustředili jsme se na to, jak situace na Ukrajině vypadá, jaké jsou naše cíle, jaká je dlouhodobá strategie na Ukrajině. Nejde jen o to, přečkat nejbližší zimu, jakkoli to nebude jednoduché. Ale i o to, jaké poměry chceme na Ukrajině pomoci vytvářet pro její normální rozvoj.” (zdroj)

Ano, přečkat zimu na Ukrajině vůbec nebude jednoduché. To tedy má Zaorálek pravdu. Zejména když Česká televize právě informuje, že Maďaři zastavili předběžně veškeré dodávky plynu na Ukrajinu s  tím, že přednostně musí vykrýt svoje potřeby. A  šmytec.

To Jaceňuk je jiná liga než Porošenko… Podlehttp://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/348638-neruste-sankce-dokud-rusko-nevrati-krym-vyzval-ukrajinsky-premier.html vyzval EU a  USA, aby v žádném případě nerušili sankce proti Rusku. Dokud prý nevrátí Krym!

Podle stručné informace tamtéž mu EU včera večer promptně vyhověla. Sankce se rušit nebudou. Budu citovat:
Evropská unie patrně nebude v nejbližší době upravovat protiruské sankce. Podle agentury Reuters to řeklo několik diplomatů před jednáním vyslanců evropských zemí o vývoji ukrajinské krize chystaném na příští týden.
Třetí ukrajinská mluvná hlava -Tymčuk o sobě nedal pár dní slyšet. Včera ovšem reagoval na nálezy masových hrobů opolčenci. A  vnáší do toho jasno. Kdo je za to odpovědný a  kdo nevinný a kdo napomáhá zlu. Budu citovat z Parlamentních listů:

„Co jsme se zmínili o rozkazech ruského vojenského centra, aby povstalci zfalšovali údajné důkazy o zločinech prováděných ukrajinskými vojáky, ruská média jsou těmito lživými důkazy doslova zaplavena. Ruské televizní kanály vlastněné státem neustále ukazují záběry z masových hrobů, kde nechybí ani těhotné ženy. Už tam jenom stačí dodat označení ochranné známky Ruska, propaganda ve tvaru ukřižovaných dětí či ještě lépe, ve tvaru ukřižovaných těhotných dětí. Ruská média z těchto zločinů obviňují Pravý sektor a Národní gardu. Ty tam nesmí chybět,“ – kritizuje Tymčuk.

„Jasně to ukazuje, jak snaživě místní žoldáci a ruští novináři plní příkazy Kremlu. Mechanismus propagandy pracuje jako dobře promazaný stroj. Co stojí za povšimnutí, je fakt, že proruští separatisté zabili skrze tuto propagandu dvě mouchy jednou ranou. Zdiskreditovali ukrajinskou armádu a navíc je obvinili ze spáchání svých vlastních zločinů,“ – upozorňuje Tymčuk.

„Za třetí nepříznivou zprávu považuji skutečnost, že pozorovatelská mise OBSE odmítla potvrdit zprávu Národní bezpečnostní rady a obrany Ukrajiny, že jeden z jejich vozů byl napaden v Lugansku. Podle mě je docela dobře možné, že naše informace byly mylné. Přesto se o tom musím zmínit, protože to není rozhodně poprvé, co OBSE vydává taková prapodivná prohlášení. Možná, že to jde vysvětlit tím, že ukrajinské oddělení v rámci OBSE je pod dohledem ruských občanů?“ – ptá se Tymčuk.

Takže rafinované ruské propagandě, o které se nám už včera zmínil Pazderka z ČT dokonce, podle Tymčuka, podléhá i OBSE. Nebude chtít Jaceňuk na tuhle organizaci také uvalit sankce?

Přiznám se, že nechápu, ale tuhle větu míromiluvného a zbožného Tymčuka – “Kdybychom vytvořili pluk z ‚hlavních hrdinů‘ této války, kteří sedí zašití v kanceláři, už bychom dávno popíjeli čaj na troskách Kremlu.”
Netvrdí snad Ukrajina, že jí jde o udržení územní celistvosti? A teď jeden z jejích hlavních demagogů mluví o troskách Kremlu? Inu to je ten nový obraz Ukrajiny ve světě, asi …  (Zdroj)
No obávám se, že Tymčuk nebude mít zrovna radost ze zprávy ITAR-TASSu, že řada mezinárodních expertů je přepravena se podílet na vyšetřování brutalit na Ukrajině….

Tady jsem původně skončil, když jsem ještě netušil, že Ernest nemá šanci něco napsat. Takže nyní ještě cosi zásadního přidám. Už několikrát jsem na Kose uváděl, že docela silná nespokojenost s informováním veřejnoprávních medií o dění na Ukrajině je nejen tady v Čechách, ale že velkou kritikou prochází například i veřejnoprávní televize v sousedním Německu. Za sebe dodávám, že jak ZDF, tak zejména ARD pro mne byla a je v  Čechách nedostižným vzorem férové a objektivní žurnalistiky. Samozřejmě ve srovnání s tím, co nám předvádí posledního 3/4 roku naše/vaše Česká televize a její intervjůci. Všechno je ovšem věcí měřítek. Co se jednomu v Čechách může zdát jako vyhovující nebo dokonce dobré, může ten, který je dlouhodobě zvyklý na naprosto nejvyšší zpravodajský standard považovat za totální propadák. A  to se stalo právě mnou tak obdivované ARD u velkého počtu jejích diváků. A  ti neváhali si stěžovat Programové radě ARD, která je tvořena ze zákona nikoli nominanty německých politiků, jak je tomu u nás, ale ze zákona nezávisle velmi ctihodnými osobnostmi z  různých částí veřejného i privátního života. A jak se dozvíte zde, na rozdíl od takového Josefa Pazderky, si Programová rada ARD ani náhodou nemyslí, že divák je hlupák snadno ovlivnitelný nějakou rafinovanou ruskou nebo proruskou propagandou, a  jala se divácké stížnosti na tendenčnost informací o  ukrajinské válce důkladně zkoumat.

A jak se v dozvíte zde došla k následujícímu závěru:
Ukraine-Konflikt: ARD-Programmbeirat bestätigt Publikumskritik
“Fragmentarisch”, “tendenziös”, “mangelhaft” und “einseitig”: Der Programmbeirat teilt über weite Strecken die Publikumskritik an der Berichterstattung
Der Programmbeirat der ARD kritisierte auf seiner Sitzung im Juni 2014 die Berichterstattung der größten öffentlichen Medienanstalt über den Ukraine-Konflikt. Die ausgestrahlten Inhalte hätten teilweise den “Eindruck der Voreingenommenheit erweckt” und seien “tendenziell gegen Russland und die russischen Positionen” gerichtet, heißt es im Resümee aus dem Protokoll (PDF) des neunköpfigen Gremiums, das Telepolis vorliegt. Wichtige und wesentliche Aspekte des Konflikts seien von den ARD-Redaktionen “nicht oder nur unzureichend beleuchtet” worden, insgesamt zeigte sich die Berichterstattung “nicht ausreichend differenziert”, urteilen die Medienkontrolleure.

Konflikt na Ukrajině: Programová rada ARD potvrdila kritiku diváků

“Fragmentární”, “tendenční”, “nedostatečné” a “jednostranné”: Programová rada sdílí z převážné části kritiku diváků na zpravodajství.

Programová rada ARD kritizuje na svém zasedání v  červnu 2014 zpravodajství největšího veřejnoprávního mediálního domu o ukrajinském konfliktu. Vysílané pořady částečně ” budily dojem předpojatosti” a byly zaměřeny “tendenčně proti Rusku a  ruské pozici”. Jak stojí v celkovém Resumé z Protokolu devítičlenné rady (viz pdf. soubor na tomto linku). Důležité a podstatné aspekty nebyly redaktory ARD ” bud osvětleny vůbec nebo jen nedostatečně”. Celkově se zpravodajství jeví jako “nedostatečně diferencované” usoudili mediální kontroloři z Rady.

Taky zíráte jak mladý skot na nová vrata? Zejména po  tom, co jsem vám včera předložil od Pazderky a jeho výkonu na Aktuálně?

No ještě pár odstavců z  toho článku přidám:
Začnu tímhle:

“Teilweise besteht die Tendenz, die Kritik intern als eine ‘Kampagne von Ostdeutschen und Odkazen’ darzustellen”, vermutet Maren Müller, Vorsitzende der Initiative Ständige Publikumskonferenz. Die NGO erhält inzwischen fast täglich Hinweise aus dem Publikum der öffentlich-rechtlichen Sender. Zur Zeit betreffen sie mehrheitlich Berichte über die Ukraine. “Vorwiegend stammen unsere Mitglieder übrigens aus den alten Bundesländern, ohne besonders politischen Hintergrund”, erläutert die Medienaktivistin auf Anfrage von Telepolis.

Částečně (v ARD) existuje tendence kritiku interně interpretovat jako “kampaň východních Němců a strany Die Odkaze” vyslovuje podezření předsedkyně iniciativy Stálá konference publika. Jeho organizace dostává v mezičase téměř denně upozornění diváků na veřejnoprávní vysílač. V poslední době v převážné většina na pořady o Ukrajině. “Stěžovatelé pocházejí převážně z tzv. starých spolkových zemí a to bez politického pozadí,” konstatuje mediální aktivistka na dotaz Telepolisu (server z kterého to přejímám).

K tomu lze říci jen tolik, že holt i v Německu mají svoje Pazderky!

Die aktuellste Beschwerde betrifft die Redaktion der Tagesthemen. Aus einem Interview mit dem Kollegen vom Spiegel, Christian Neef, wurde eine nicht ganz unwesentliche Szene herausgeschnitten. Auf die Frage der Moderatorin, ob die Menschen in Donezk durch die Regierungskräfte aus Kiew befreit werden wollen, antwortete Christian Neef von Vorort: “Dass sie von den Ukrainern befreit werden wollen, das glaube ich nun nicht, sie haben nach wie vor eine sehr skeptische Haltung gegenüber Kiew.” Im anschließend ausgestrahlten Interview fehlte diese direkte Antwort. Stattdessen sendeten die Tagesthemen ausführlich den Eindruck des Korrespondenten, die lokale Bevölkerung würde die Rebellen weniger unterstützen.

Nejaktuálnější stížnost se týká redakce hlavní zpravodajské relace ARD – Tagesthemen (obdoba Televizních novin na ČT). Z rozhovoru s  novinářem ze Spieglu – Cristianem Neefem, byla vystřižena jedna nikoli nedůležitá pasáž. Na otázku moderátorky, zda lidé v Doněcku si přejí být osvobozeni kyjevskými vládními silami, odpověděl Cristian Neef z  Doněcka: Že by chtěli být osvobozeni Ukrajinci, tak tomu nevěřím, mají tak jako dříve ke Kyjevu velmi skeptický postoj”. V následně vysílaném interview tato pasáž vypadla. Za to Tagesthemen odvysílali výhradně dojem korespondenta, že obyvatelstvo až tak moc rebely nepodporuje …

Má ty svatá prostoto! Když si vzpomenu na to, co bylo předkládáno v ČT a  v ČRo nám. Jak čeští rozhlasoví i televizní intervjúci dlouho s vytrvalostí sobě vlastní tvrdili, že Doněck je sice pod palbou dělostřelectva a raketometů, ale že nejde spolehlivě určit, kdo ty granáty a  rakety na doněcká sídliště a  civilní infrastrukturu střílí? Ale jak titíž zpravodajové za to určitě věděli, že v řadách povstalců bojují regulérní ruské vojenské jednotky, aniž by byli schopni identifikovat jednoho jediné ruského vojáka?!!!

Co by tomuhle asi tak řeklo německé publikum a Programová rada?! Nejsou nakonec ti Germáni nějak moc cimprlich?

Protože třeba já bych je za vystřihnutí té otázky a  následné odpovědi zas až tak moc nekritizoval. Vzpomínáte jak jsem nedávno zde cupoval Veroniku Sedláčkovou za její otázku na Martina Dorazína? Otázku, která byla naprosto identická s  tou, kterou položila zpravodaji Spieglu její německá kolegyně? Osobně ji považuji novinářsky za naprosto dementní, osvědčující totální neznalost problematiky tazatelkou! Vzhledem k tomu, že Tageschau to, na rozdíl od Radiožurnálu neměla v přímém přenosu, vůbec se editorovi nedivím, že ten nonsens zkrátka vystřihl. Na jeho místě bych udělal přesně totéž. Sedláčkova v přímém přenosu jela. Takže holt s jejím totálním a trapným úletem nešlo nic dělat…

Pro tuto chvíli skončím. Zítra si všechny ty materiály ještě projdu pořádně. A může být, že ještě cosi zajímavého z nich vykutám.