Ukrajinské volby – poslanci v popelnicích

Petr Fojtík
17. 9. 2014

Čeští poslanci přijali usnesení, že ukrajinská krize by se měla řešit diplomaticky. Přišli tzv. půl roku s křížkem po funuse. Odpovídá jim premiér LLR Cypkalov : “Pro nás, [zvláštní postavení regionu] to byla přijatelná možnost 6. dubna, když jsme mluvili o zvláštním postavení. Tuto možnost nepřijaly úřady v Kyjevě. Poté mnoho lidí zemřelo, jaký by nyní mohl být „zvláštní status“? Lidé se rozhodli, se konalo referendum, to byla jejich vůle. Lidé si vybrali – samostatnou Luganskou Lidovou republiku“.
Co by asi říkal takový Kalousek, který je zvyklý fackovat mladé drzouny před parlamentem, kdyby ho chytila celá banda nějakých majdanistů, strčila ho do popelnice a vozila po Malé Straně?

To byl jen příklad… je mi jasné, že Kalouskovi by se to stát nemohlo, protože on přece stojí na té správné straně barikády. To by se mohlo stát jen nějakému “komunistickému fízlovi”.

Kyjev nabízí Donbasu “zvláštní status” a přitom se pořád střílí a používá těžká minometná technika. Region je podle dostupných fotografií zničen podobně jako kdysi Groznyj. Nebo Sarajevo.

Podle informací, které přicházejí z obou stran, začíná být jasné, že číslo kolem 3000 mrtvých od počátku konfliktu je neskutečně podhodnoceno. Přidat nulu, jsme možná na realitě.

Proto mluvím o genocidě. A zároveň jako jediné řešení vidím vznik Novoruska.

Ukrajina v dnešní podobě nemá diplomatického řešení. Problém nevyřeší ani pokračující občanská válka pod názvem “příměří”, ani východoukrajinští poslanci v popelnicích, ani Kalouskovy výkřiky, že Sobotka zneuctil vynikající jméno České republiky ve světě.

To jsou jen eurotrapárny. Nic víc.

Problém by vyřešilo pouze jasné vyhlášení současné kyjevské vlády za nelegitimní a požadovat její okamžité rozpuštění a zároveň tvrdě postihnout všechny zúčastněné za válečné zločiny. A žádat okamžité stažení všech ukrajinských vojenských sil z území Novoruska.

Ale to je asi sci-fi, když se podívám na současný myšlenkový a morální stav EU. S tímhle ansámblem je možné očekávat nejhorší.

– – – – 

Poznámka redakce:
Proti idiocii, která se jmenuje ‘asociační dohoda Ukrajiny s Evropskou unií’ včera – v přímém přenosu telemostem z Bruselu do Kyjeva a zpět – z českých europoslanců hlasovalo pouze několik: Petr Mach (Svobodní), Jan Keller (nezařazený za ČSSD) a Kateřina Konečná spolu s  Jiřím Maštálkou a Miloslavem Ransdorfem (všichni za KSČM). To jsou jediní poslanci, kteří se dokázali postavit fašizující se EU, za demokracii a české národní zájmy.