Ukrajinský premiér fňuká, „Rusko nás chce zmrazit,“ zatímco místní se připravují na dlouhou, studenou zimu

28. 9. 2014  New World Order Opposition
Rádi bychom ukrajinský režim US maňásků politovali, a to jsme i udělali, ale když ukrajinský premiér Arsenij Jaceňjuk, čili Jac, jako ho zná Victoria Nuland, včerav interview s Reuters téměř brečel, když úpěl, že„Rusko nás chce zmrazit…, tak to poukazuje, že to je další trumfová karta v ruských rukou… Takže ještě kromě vojenského vměšování, kromě vojenské operace proti Ukrajině, mají v ruce jinou trumfovou kartu, a tou je energie.“
My bychom mu k tomu řekli jen dvě věci: I) to je absolutně správně, že Rusko má tuhle trumfovou kartu, to je od počátku konfliktu dost zjevné každému s alespoň půlkou mozku, a II) třeba by Ukrajina měla nakonec Gazpromu zaplatit ne jen za ten plyn, který by rádi používali v budoucnu, ale i za ten plyn, který už použili, a pohledávka za nějž je už po splatnosti, a na který jim MMF, tj. US daňoví poplatníci, výslovně dal peníze, aby to zaplatili, které byly ale lidmi u moci zpronevěřeny.

Více od Reuters o tom, jak Ukrajina nakonec s ročním zpožděním kalkuluje o tom, jaká bude závěrečná hra:

„Konečným cílem Ruska je na Ukrajině zorganizovat a zinscenovat další zmrazený konflikt.“

Ruská státem kontrolovaná energetická společnost Gazprom v červnu zastavila dodávky plynu Ukrajině kvůli kyjevským nesplaceným účtům za plyn v prodlení, což vzbudilo obavy, že země nemusí být schopna pokrýt špičkovou poptávku během zimního období.

Evropská komise má za cíl navrhnout dočasné řešení roztržky o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou při rozhovorech se zprostředkováním v pátek v Berlíně.

Jaceňjuk řekl, že o tom neprobíhala žádná oficiální jednání, řekl však, že plán jak pomoci Ukrajině zabezpečit dodatečný plyn „by nám pomohl.“

Ale ač nemáme absolutně žádný soucit s ukrajinským loutkovým režimem, který se propůjčil svým „Západním partnerům“ a byl jimi zneužit, aby poté náhle zůstal na suchu, nebo spíš na mrazu s propadající se ekonomikou a čím dál rozhněvanějším obyvatelstvem, kde jako třešnička na dortu bude hyperinflace následovaná velice chladnou zimou, tak je nám fakt líto obyčejných lidí na Ukrajině, kteří jsou pouhými nevinnými obětmi v probíhajícím politicko-mocenském zápase mezi Obamou a Putinem, a pro které bude několik následujících měsíců peklem na zemi.

I tak ale věříme, že přežijí – takhle se na Ukrajině místní podle Bloomberg připravují:

Jelikož minulý měsíc kyjevské úřady začaly se zavíráním horké vody v komunálních rozvodech, aby ušetřily zemní plyn, tak se na prahu u lidí s vlastními kotly začali objevovat jejich neumytí přátelé vybavení ručníky a mýdlem.

Julia Mikulska, účetní z ukrajinského hlavního města, strávila týdny bez teplé sprchy, než navštívila svého bratra na jeho letní chalupě, která je vybavená elektrickým ohřívačem vody. „Konečně jsem se zase umyla jako lidská bytost!“ řekla tato elegantní 38 letá dáma.

Ukrajinci se uchylují ke „koupelovým návštěvám“ spolu s výlukami škol a doma bastlenými izolacemi, jelikož tento 45 milionový národ se chystá na zimu bez dostatku plynu. Úřady pořád ještě bojují s povstáním na východě, přičemž shání, jak si udělat zásoby v zemi, kde teploty asi spadnou pod 20 pod nulou, a to i poté, co Rusko, tj. hlavní dodavatel v červnu zastavilo dodávky.

Brzký příchod zimy na Ukrajině znamená, že místní se budou muset v příštích dvou měsících doslova zahřát sami:

Kyjevenergo, která dodává metropoli teplo, řekl, že může dodávky zákazníkům odložit až na listopad, kdy jsou průměrné teploty téměř na nule, a zastavit je na konci března. Čímž bude dodávat teplo o měsíc kratší dobu než obvykle, přičemž uspoří 5,5 milionu kubických metrů plynu denně.

Kyjevské energetické úřady mají pro místní skromný návrh: mrzněte. A to doslova.

Domovy se budou udržovat chladnější s termostaty nastavenými na 19 stupňů Celsia, o 5 stupňů níže než obvykle, uvádí generální výkonný ředitel Naftogaz Anadrij Koboljev. Úřady rovněž varovaly před odstávkami dodávek tepla.

Nese to s sebou další vedlejší účinek, studenti budou hloupější, což je cosi, co „Západní aliance“ určitě uvítá:

V západkoukrajinském městě Lvov budou školy nejspíš v nejchladnějších měsících zavřené, protože nebude dost paliva k jejich vytopení. Město zavedlo 6 denní týden a zrušilo v říjnu a březnu prázdniny, aby se ten čas vynahradil.

Ředitel základní školy se 700 žáky v Kyjevě Olexandr Poltorackij se rozhodl zapomenout na plán nakoupit notebooky a radši peníze utratí za kotel. „Tímto způsobem zabezpečíme pro děti dost horké vody, i kdyby došlo na přídělový systém,“ řekl.

Největší ironií je, že v zoufalé snaze vyhnout se začlenění do nového SSSR se ukrajinská energetická společnost u těch několika zákazníků, co jí ještě zbyli, uchyluje k praktikám z dob starého SSSR.

Koboljev z Naftogazu poradil domácnostem, aby se uchýlily k praktikám uskrovňování ze sovětských časů. Měli by si vlepit proužky papíru do vnitřků okenních rámů, aby udrželi teplo uvnitř, řekl týdeníku Džerkalo Tyžňa. Charkovská městská rada apelovala na obyvatele, aby dobrovolně pomohli izolovat paneláky a zaplatili za opravy z vlastní kapsy.“

Mikulska, ta účetní, která se chodí sprchovat k bratrovi, řekla, že instalace kotle je moc drahá, takže si ohřívá vodu v konvici na čaj, aby se ona a její 9 letá dcera mohly umýt. Už se jí povedlo i obarvit si vlasy a pomocí konvice spláchnout barvu. Kdyby došlo na výpadek elektriky, řekla, tak by neměla už vůbec žádné teplo.

Souhrn:

„Představte si, jak myjete své dítě, když není žádný ohřev,“ řekla. „Teď je alespoň trochu slunce, takže si můžeme věci sušit, ale později, když budeme mít studené radiátory, co budeme dělat?“

No, jedna věc, kterou dělat můžete, je jít do parlamentu a protestovat s požadavky na výměnu vlády – za takovou, pro kterou je opravdu prioritou nejlepší zájem jejího vlastního lidu, ne nějakých byrokratů tisíce mil odsud. Konec konců neuvrhlo snad v první řadě právě tohle Ukrajinu do téhle chmurné situace?

Vyšlo na Reformy.cz

Zdroj:http://www.zerohedge.com/news/2014-09-26/ukraine-pm-cries-russia-wants-us-freeze-locals-prepare-long-cold-winter