Uspěchy Novorosije jsou zřejmé,jak se zachová Kyjev a západ?

Sergej Markov,politolog
2. 9. 2014 New World Order Opposition
Pro Kyjev dramatická situace s obklíčenými „karateli“ může vést k novým provokacím Na pozadí vojenských úspěchů armády Novorossije se přitvrzuje diplomatický tlak západu na Rusko .
Polsko zakázalo průlet ministra obrany Ruské federace Šojgu jeho vzdušným prostorem. Zvláštní cynismus dodává činnosti polské vlády fakt, že Šojgu letěl z Bratislavy, kde se zúčastnil oslav k příležitosti osvobození Slovenska sovětskou armádou ve spojenectví se slovenskými partyzány.Jak se říká, nic svatého, vždyť stejná sovětská armáda osvobodila Poláky z nacistického otroctví a vrátila Polsku jeho státnost.Na Summit EU, kde se bude projednávat ukrajinská krize a nové sankce proti Rusku, byl pozván Porošenko.

Británie vyzvala k odpojení Ruska od systému mezinárodních bankovních plateb swift. Tohle by zároveň na čas paralyzovalo veškeré obchody s ruskou ropou a plynem. To je mimochodem důvod, proč je to málo pravděpodobné. Přivedlo by to k paralýze ekonomiky EU.
Chystá se schůze Rady EU, na které se bude projednávat zvýšení sankcí proti Rusku. Řada zemí jako Maďarsko, Řecko, Kypr budou kategoricky proti, ale budou mít dostatek vůle na to, aby použili veto? Německo se už vyjádřilo za zvýšení sankcí.
USA ještě promluví. A promluví krutě, poté co Čurkin prohlásil: „Zkroťte své geopolitické ambice“.
Diplomatický tlak na Rusko se sníží, poté co EU a USA budou mít jistotu, že Rusko neustoupí ze svých pozic a tlačit je zbytečné. Proto pevnost ruské pozice povede ke zlepšení vztahů se západem.

Situace s obklíčenými ukrajinskými „karatelskými“ vojsky se vyvíjí dramaticky

Nejprve bylo několik tisíců „karatelů“ obklíčeno. Poté Putin obviňovaný Kyjevem z ruského vojenského vniknutí vyzval Novorossijské domobrance, aby poskytli humanitární koridor pro odchod ukrajinských vojáků, kteří nebojují z vlastní vůle, ale kvůli příkazu (to znamená, že sem nespadají dobrovolníci-nacionalisté, kteří se v Novorossiji dopouštějí největších zvěrstev). Aby byly ušetřeny jejich životy a aby se mohli vrátit ke svým rodinám.

Poté premiér DNR Zacharčenko prohlásil, že jsou připraveni poskytnout takový koridor s podmínkou, že vojska složí těžké zbraně. Následně v Kyjevě propukla panika, vojskům bylo zakázáno opustit obklíčení, pokud těžké zbraně připadnou domobraně. Poté se část vojáků vzdala a beze zbraní se vrátilo ke svým, ale jen velmi málo, méně než stovka vojáků, zatímco obklíčeno je kolem pěti tisíc.

Pravděpodobně se Kyjev bude snažit odblokovat obklíčení. V případě úspěchu Armády Novorossije při rozbití ilovajského kotle se Ilovajsk může stát novorossijským Stalingradem. Pravda, Novorossije nemá možnost držet takový počet zajatců, nemá vlastní Sibiř. Možná je budou vyměňovat za juntou zatčené politické vězně, politické aktivisty.

Na Summit EU, kde se bude projednávat ukrajinská krize a nové sankce proti Rusku, byl pozván Porošenko.

V Brusselu se fakticky bude připravovat spiknutí proti Rusku s cílem poškodit Rusko a podržet zločinný kyjevský režim a genocidu v Donbasu. Porošenko a Barroso na tiskové konferenci v Bruselu 30. srpna unisono prohlásili, že v pondělí 1. záři očekávají de-eskalaci, jinak situace může přejít bod, kdy již není návratu.
To může znamenat:
Porošenko opírající se na nový trend, tj. vojenské porážky ukrajinských vojsk, se chystá navrhnout skutečné ukončení bojů;
Kyjev připravuje strašlivou provokaci typu výbuchu Zaporožské atomové elektrárny nebo výbuchu mariupolských plynových sítí, aby poskytli záminku USA a EU prohlásit DNR a LNR za teroristické organizace a zahájit masovou vojenskou podporu Kyjeva. Proto zahajují mírová jednání, aby o to horší bylo obvinění povstalců. To znamená, že jde o stejnou variantu jako s malajsijským Boeingem;
EU se chystá předložit Rusku nějaké tvrdé ultimátum, aby zastavila přibližující se vojenské rozdrcení ukrajinské „karatelské“ armády a následně i pád kyjevské rusofobní junty;
Jak Porošenko, tak Barroso už nevědí, co mají dělat a co mají říkat, a prostě hází na hromadu obvyklé fráze beze smyslu.

Autor: Sergej Markov, Prorektor Plechanovy akademie, předseda mezikomisní pracovní skupiny zabývající se mezinárodní spoluprací a veřejnou diplomacií, politolog