Zabili Andreje Stenina – byl nebezpečnější než odstřelovač

Andrej Stenin

3. 9. 2014, zdroj: Ukraina.ru

Před časem jsme psali o zabití 2 ruských novinářů na Ukrajině a vzápětí o tom, že se ztratilo spojení s dalším – Andrejem Steninem. Na novináře je pořádán doslova hon, na jejich hlavy jsou vypsány odměny. Fotoaparát a kemera statečného žurnalisty je pro kyjevskou vládu nebezpečnější, než puška odstřelovače.

“Náš kolega, fotokorespondent Andrej Stenin zahynul. Ukázalo se, že nepadl do zajetí. Nechtěli ho vyměnit za někoho z ukrajinských vojáků, ani obvinit z napomáhání terorismu. Všechna vyjádření ohledně osudu Stenina, která jsme slyšeli z ukrajinské strany, se ukázaly jako lži. Zahynul před měsícem v autě, když jel splnit úkol pro redakci. Auto bylo rozstříleno a shořelo na silnici poblíž Doněcka”, řekl generální ředitel “Ruska dnes” Dmitrij Kiselev. Poděkoval také všem mezinárodním organizacím za podporu, kterou Andreji Steninovi vyjadřovali.


Andrej Stenin byl pohřešován od 5. srpna. Na trase mezi Sněžným a Dmitrovkou byl nyní nalezen zničený automobil se třemi těly a expertýza potvrdila, že jeden z nich je právě Stenin.

Od začátku roku 2014 zahynolo již 5 ruských žurnalistů. Mezinárodní organizace nejednou upozorňovaly, že dochází ze strany Kyjeva k porušování práv novinářů, jejich zadržování, únosy a zabíjení.



Ukrajina dlouho tvrdila, že je A. Stenin v zajetí, že bude souzen za podporu terorismu. Proto několik týdnů byla v ruské TV na dolní liště výzva “Svobodu pro Andreje” a probíhaly akce na jeho podporu

Hlavní redaktorka webu Ukraina.ru Alena Berezovská řekla: “Ruští novináři, pracující na téma ukrajinské občanské války, nedělali jen svou profesionální povinnost, ale sloužili vlasti. Ti nejstatečnější riskují svůj život. Proč, za co? Za pravdu!

Materiály, pořízené našimi žurnalisty, jsou důležitými důkazy o řádění a nezákonnostech páchaných kyjevskou vládou proti vlastnímu národu. Žurnalista s kamerou je pro ně nebezpečnější než snajper. Jeho důkazy je straší, protože u soudu budou neoddiskutovatelné a ten soud bude.

Fotografie Andreje Stenina byly základem webu Ukraina.ru. Jeho smrt je redakcí vnímána jako smrt nejbližšího člověka, jako člena rodiny. Truchlíme! Věčnou památku našemu druhovi, příteli, hrdinovi.”
překlad: P. Ďoubalík

Kolektiv webu Novarepublika.cz tímto vzdává čest památce Andreje Stenina. Fotografie, které jsme pro vás několikrát převzali z webu Ukraina.ru byly právě od něho.