Hrochova ukrajinská svodka z 18. 10. 2014

napsal Ernest s přispěním TK
20. 10. 2014

17. 10. 2014.  Komentář od bloggera „El Murid
Porošenko podepsal zákon o zvláštním postavení Donbasu. Jak již bylo zmíněno, tento zvláštní status je udělen dočasně – na tři roky. Neexistují žádné záruky, že po uplynutí této doby svobody udělené shora, nebudou odebrány. Navíc – všichni ukrajinští politici říkají , že v podstatě je tento zvláštní status považován za vynucený ústupek, která bude okamžitě odebrán, jakmile to bude možné .


Avšak ani to není to hlavní. Až do teď, vedení republik říkalo, že nevidí svou budoucnost jako součást Ukrajiny. Jediná možnost, se kterou mohou souhlasit, že zákon státu, ke kterému se oni sami nehlásí, se na ně bude vztahovat, bude-li takový zákon prvním krokem k civilizovanému rozvodu. Nicméně pozice Kyjeva je neústupná v této věci a neponechává žádný dvojí výklad: pouze jedna Ukrajina. Postoj Moskvy je podobný.

Tam je patová situace, do které se DLR a LLR zahnaly samy, když přistoupily na minské dohody. Na jedné straně, Porošenko udělal krok, který může být vnímán jako krok směrem k míru. Na druhé straně – pokud souhlasí s jejími podmínkami, DLR a LLR uznají své území za součást Ukrajiny. I když současné vedení se to slovy se snaží popřít.

Kyjev, který utrpěl v srpnu a září vojenskou porážku, dokázal kompletně přehrát Doněck a Lugansk „u stolu“. Žádnou nezávislost nezískali, ale ve skutečnosti, i zákonem o federalizaci je obtížné ho nazvat, vzhledem k jeho dočasnému statusu a také upřímnému prohlášení kyjevských nacistů v duchu „A pak budeme věšet.“
Samozřejmě, že DLR a LLR jsou zcela závislé na Moskvě, která trvala na podobném dokončení války. Nicméně, připravenost vedení samotných republik, aby se vzdali všech funkcí není možné podceňovat.
Jak se zejména v Doněcku a Lugansku budou domlouvat s veliteli a domobranou, kteří bojovali za něco docela jiného, je ale těžko říci.Vnitřní konflikt skutečně existuje, a jakým způsobem se vyřeší, nyní nikdo nedokáže říci. Moskva a vůdci DLR a LLR mají dva způsoby, jak změnit situaci – podplácení a vydírání velitelů. Přitom neexistují žádné záruky, že všichni domobranci budou snadno souhlasit s argumenty koupených velitelů.
Konflikt je objektivní, ale nemá organizující počátek. Území DLR a LLR je ve skutečnosti rozděleno mezi různými jednotkami, což je podobné některým beduínským kmenům a umožňuje hrát na rozpory mezi nimi. Hlavním úkolem Moskvy, Kyjeva a vůdců republik – nedovolit vojenské opozici, aby se sjednotila. V tomto případě tři roky je přesně ta doba, ve které se můžete vše pomalu vrátit zpět a dokončit konečný výsledek.
Majdan ukázal, jak je snadné oklamat lidi, kteří šli protestovat proti zlodějům a oligarchům, posadit jim za krk jednu bandu místo druhé. Přesně stejné je to, ne-li ještě horší. Doněck a Lugansk ukazují, jak je možné vrátit vše na svá místa, dokonce i pokud jsou lidé ochotni zemřít za svou svobodu. Po roce budou přesně ve stejném jhu za stejných oligarchů, kromě toho, že kápy budou jiní – ti, kteří dnes mluví o nezávislosti a svobodě.“

17. 10. 2014  /17:32 msk)   Přidal Pavel Dremov
„Ukrajincům se v Bachmutce nepodařilo odblokovat své pobrartimy. Naopak, obklíčen kozáky není jeden, ale čtyři zátarasy ukrajinské armády. Po skupině, kterou shromáždila chunta, která měla prorazit k obklíčeným vojákům, jsme provedli preventivní salvu houfnic a raketometů od Kirovska. Nepřátelské ztráty byly tak velké, že o žádném průlomu nemohla být řeč. Naši kozáci včera zničili dva ukrajinské tanky T-64 . Na zátaras číslo 32 dokázala ukrajinská armáda vystřelit pár ran , což bylo zcela zbytečné, protože pozice již byla zničena kozáky a v likvidovaném zátarasu byly jen malé zbraně a RPG. Tato úspěšná operace k obklíčení Ukrajinců v Bachmutce vytvoří nový kotel, v kterém je celá ukrajinská skupina, působící v blízkosti města Štěstí.”

17. 10. 2014   Přidali novináři
„Včera v noci na ulici Topolová v Mariupolu byla ostřelována kolona ukrajinských vojáků z praporu “Azov“. Domobrana vystřelila z RPG na čelní terénní vůz a zahájila palbu z kulometů na nákladní automobily s Ukrajinci. Vozidlo, po zásahu z RPG okamžitě explodovalo a zachvátily je plameny a všichni v něm byli zabiti. Po chvíli ukrajinská armáda palbu opětovala. Brzy byla celá oblast obklopena kordonem policie. Partyzánům, kteří provedli útok se podařilo volně uniknout.”

17. 10. 2014.  Přehled bojové situace od dobrovolníka Jana
„Bojuje se v areálu letiště, je pravidelně slyšet práci těžkých zbraní, nepřítel zaútočil na naše pozice z Písků, s podporou dělostřelectva. Ve dvanáct hodin se aktivizoval boj v areálu letiště, intenzita boje je vysoká. Na město nacisté střílí těžkým dělostřelectvem.. (obléhacím) – střílí „Tulipány“ od Avdějevky, pracuje houfnicová baterie. Zasahují oblast Putilovky, Veselého, Oktjabrského a Kyjevskyj. Pravidelně je také slyšet zvuky boje v oblasti Putilovky. Situace je velmi napjatá. Napjatá situace přetrvává i v oblasti Gorlovky.
15:20 blízko letiště pokračuje nelítostný boje s vysokou intenzitu. Boj probíhá na letišti a nedalekém lese, dělostřelecké souboje pokračují.
16:00 Ze strany Grabova a Nikišina u Toreze probíhají tvrdé boje vysoké intenzity za použití všech druhů zbraní.
16:15 Prudké boje jsou pod Elenovkou v prostoru letiště (s použitím tanků), nacisté stále vedou palbu z Avdějevky“.

17. 10. 2014 (18:59 msk)  operativní zpráva dobrovolníka Prochorova
„O Bachmutce – Ukrajincům předchozí lekce nestačily – nyní opět útočí, aby prorazili k obklíčeným zátarasům.
A proč zapomínám na Debalcevo? Nebo na Maloorlovku? Je před pár hodinami i nyní tak bijí, až se třese země.
Mimochodem, o Doněcku – Ukrajinci zcela stahují z Písků 79. aeromobilní brigádu.
Zátaras 30. mechanizované brigády u Doněcku.
Včera Svetličného (LLR) Ukrajinci měli na kontrolním stanovišti také 5 raněných a uVerchnetoreckého (DLR) do léčky padla průzkumná skupina Ukrajinců – 1 mrtvý a jeden zraněný“.

17. 10. 2014.  (21:12 msk)  Přidal dobrovolníků Jan „arbaletfire“.
„Na Doněckém letišti je tanková bitva, byla zničena tanková rota (asi 4 ks) nepřítele, intenzita bitvy je vysoká. Nelítostný boj pokračuje po dobu několika hodin, začal boj u Marinky, tvrdý boj u Dokučajevska, v Severodoněcku. U Marinky má nepřítel ztráty, byly zničeny dvě čety nacistů. U Gorlovky je také neklidno. Jsou narušeny všechny dohody, kterým stejně nikdo nevěřil. Kyjev obnovil boj na všech frontách. Situace je stále velmi napjatá.”

17. 10. 2014. Fotky bloggerů.
„Štěstí a smůla ukrajinské armády. Dostali v boji zásah granátem s raketovým pohonem, který ale nevybuchl. Sjel po povrchu tanku a tank se převalil.“

Original: https://pbs.twimg.com/media/B0KRAM_CIAE4KEe.jpg:large
Original: https://pbs.twimg.com/media/B0J3Sm5IQAEz4Ru.png:l

18. 10. 2014.   Vzkaz od novinářů
„Domobrana obchází Štěstí a jde k severním hranicím oblasti Lugansk. Nedaleko osady Bachmutovka v Novoajdarské oblasti LLR je v obklíčení asi 200 vojáků ukrajinské armády, polovina z nich již padla. Domobranec Alexander Ivanov z domobrany LLR píše,“Bachmutka je už za městem Štěstí. Je mezi městem Štěstí a městem Novoajdar, severně od řeky Severní Doněc. To znamená, že boj už probíhá na území obsazeném juntou. Snaha 80. samostatné aeromobilní brigády, posílené tanky, pomoci obklíčeným vojákům byla odražena. Po obsazení Bachmutovky domobranou by ukrajinské seskupení v městě Šěstí bylo v těžkém kotli. A uniknout z Štěstí bude pro Ukrajince velmi obtížné, protože jde o terénu se spoustou lesních zón. V kotli zůstane velká část vojáků ukrajinské armády. Tak bude zcela osvobozeno celé území LLR a západní část regionu Charkov, kde v současné době síly odporu plánují vytvořit Charkovskou republiku. Potom bude teoreticky možné nerušeně dojít až do Charkova „.

18. 10. 2014. Komentář od bloggera „El Murid.“
„Porošenko může zahájit útok na Novorossiji před volbami s cílem zvýšit hodnocení svého bloku ve volbách. Do hlasování je za týden, a pravdou je, že existují vážné pochybnosti v této věci – skupina ukrajinské armády má výraznou útočnou sestavu, ale rozhodnout o útoku a hrozit jím – jsou dvě různé věci.

Je příliš velké riziko opětovného selhání. I s příchodem podráždění mezi veliteli, nedostalo se to na nižší úroveň. Velitelé střední úrovně a domobrana ještě nejsou zdaleka demoralizováni – alespoň natolik, aby se na to vykašlali a vzdali pozice. Právě naopak – mnozí z nich jsou podráždění tím, že byli zastaveni ve „cvalu“ a ukrajinský útok by mohl být vnímán jako zelená k tomu, aby nepochopitelnou politiku vrcholového managementu republik a Moskvy a do značné míry vnímanou jako zradu, odvrhli.

Je těžké říci, zda to chápe Porošenko, ale že musí mít obavy o výsledek takového útoku, je faktem. Dokonce po měsíci letního boje se nepodařilo řešit všechny problémy, a pouze za týden počítat s úspěchem je hodně problematické.
Na druhou stranu, pokud má Mironov pravdu, tak výměna neschopného ministra obrany Geleteje za aktivistu Poltoraka, který stále více rozumí trestním akcím, který má za sebou zkušenost s vedením vnitřních vojsk a Národní gardy, vypadá trochu jinak, než bylo oznámeno“.

18. 10. 2014   Přidal dobrovolník Jan („arbaletfire“).
„V Mariupolu přijali do jedné nemocnice ve městě znásilněnou žákyni osmé třídy s trhlinkami vnitřních orgánů. Nazrává vzpoura. Chuntovská policie odmítá přijmout oznámení obětí. Připomínám, že v nemocnicích v Mariupolu je několik desítek znásilněných žen“.

18. 10. 2014. (13:49 msk) Zpráva domobrany.
„Ukrajinci se opět cpou do areálu letiště. Probíhá pěchotní boj. Vojsko Motoroly provádí „kupírování“ průlomu. „Somál“ v záloze kryje spolubojovníky 82mm. Minomety“.

Vojáci Národní gardy přešli na stranu domobrany – video  zde

Reportér britského listu The Guardian, který strávil spoustu času mezi bojovníky praporu „Azov“, prohlašuje, že tato síla se skládá z explicitních pravicových extremistů, kde se scházejí neonacisté dokonce ze zemí západní Evropy.

Voják jménem Dmitrij řekl britským novinářům o svých ideách: Holokaust nikdy nebyl; Putin není Rus, ale Žid, a dny prezident Ukrajiny Porošenka jsou sečteny, jeho vražda je jen otázkou času.

Otevřeně rasistické myšlenky vyjádřil britskému listu Telegraph a velitel „Azovu“ Andrej Bilecky: „Historické poslání našeho národa v tomto kritickém okamžiku je vytvoření bílé rasy na křížovou výpravu pro její přežití.“
(pramen zde)

Ve Volyni vybuchl sklad dělostřelecké munice Ukrajinské armády. Příčinou této mimořádné události je údajně „samospuštění granátu RPG-26.“
Nicméně, z technického hlediska to není možné – bezpečnostní systém chrání zbraň proti náhodnému odpálení a / nebo poškození a je velmi spolehlivý. Kromě toho, pro výstřel granátometu, jej musíte předem odjistit. To znamená, že bez „lidského faktoru“ to nemohlo proběhnout.
Co to je – sabotáž odporu? Možná ano, ale nevylučují se ani další verze.
Z prohlášení ministerstva vnitra vyplývá, že „podmínky pro mimořádnou událost nebyly, protože vojáci v tomto skladu prováděli běžnou inventarizaci“. I když, jak ukazuje praxe, provádění inventarizace zásob je „předpokladem“ pro zničení skladu.
Stejná zpráva pokračuje: „Provedení takovýchto opatření bylo vyvoláno ozbrojenými střety v zemi a opakovanými pokusy o krádeže zbraní a střeliva z vojenských skladů pro zisk.“
Ve skutečnosti, prodej zbraní a střeliva, jakož i jiného majetek ze skladů ukrajinské armády a Ministerstva vnitra Ukrajiny nabral dosud bezprecedentní rozsah. Přitom hlavními zákazníky zlodějských týlařů nejsou zločinci, kteří nemají zájem o velké množství zbraní a dělostřelecké munice, ale partyzáni nebo domobrana.
To znamená, že s nejvíce pravděpodobnou se zdá být verze, že výbuch muničního skladu ve Volyni je spojen se snahou zakrýt stopy odcizení.
(zdroj zde)

18. 10. 2014  Přidal Boris Rožin („colonelcassad“).

„Včera, po skončení pořadu „Černé zrcadlo“ na TV kanálu“ Inter „byl proveden pokus o atentát na slavného filmař a dokumentaristu Marka Grese. Nyní je Marek se středně těžkým zraněním v nemocnici. Jen půl hodiny před útokem ve vysílání Marek Gres říkal, že má více než 5 hodin dokumentárních videí týkajících se událostí v Ilovajském kotli, kde zaznamenal pravdu o tom, jak bylo posláno na smrt více než dva tisíce „nejlepších synů“ Ukrajiny. V programu přímo obvinil Mark velitele praporu „Donbss“ Semenčenka, z toho, že vědomě poslal vojáky z jeho praporu na smrt a za tragédií Ilovajska stojí postava oligarchy Igora Kolomojského.

 Marek Grase po atentátu

Útok na Marka byl proveden ve dveřích jeho domu, kde před tím bylo vypnuto světlo. Na místě útoku již pracují policisté. Kolomojskij je samozřejmě také vinen tím, co se stalo, ale v tomto případě všechnu vinu dávat jen Benjovi, nebude tak úplně správné. On operaci neplánoval, ale štábní struktury ukrajinské armády a generální štáb, při proveditelné neúčasti ministerstva obrany. Zejména oni vytvořili konfiguraci fronty, která dovolila průlomy z boku a z týlu“.

18. 10. 2014 (15:36 MSK)  Hlášení z Doněcku:
„V Doněcku bylo slyšet hlasitý výbuch a rovněž došla zpráva o výbuchu v Makějevce. Pozorovací bod OBSE před 5 minutami dokumentoval raketový útok na okres Kyrovskij v Doněcku. Typ rakety se zjišťuje. Byly slyšet dvě silné exploze.“ (Video)

18. 10. 2014. (16:05 msk)  Přidal Lifenews.
V DLR začíná znárodnění. Alexander Zacharčenko učinil prohlášení, že základní podniky, které se nacházejí na území, které je pod kontrolou domobrany, budou znárodněny. Řekl to na setkání s voliči v Novoazovsku, které se konalo v místním rekreačním středisku. Kromě toho řekl předseda DLR, že do dočasného řízení byly vzata tři největší podniky republiky. Mezi nimi jsou dva závody, které patří oligarchovi Rinatu Achmetovvovi. Zacharčenko také slíbil obyvatelům, že v DLR bude státní regulace cen některých základních potravin a pro občany republiky budou vyhlášeny „kreditní prázdniny“. Tento koncept znamená, že dokud se na území DLR bojuje hypoteční splátky se zastaví, bude možné je neplatit“.

18. 10. 2014  Fotky novinářů.
„Právě teď je výměna válečných zajatců v Gorlovce. Igor Bezler řekl že v Gorlovce už nejsou ukrajinští váleční zajatci. Zástupce pro výměnu vězňů s ukrajinskou stranou Vasilij Budik řekl, že, bohužel, nemůžeme zcela kontrolovat, jak se chováme k našim vězňům“. (foto)

18. 10. 2014. Fotky očitých svědků. Ukrajinské síly opět zasypaly Doněck plnou silou svého dělostřelectva. Kromě palby houfnic a raketometů, neváhali použít proti civilnímu městu taktickou raketu „Točka U“. Z oblasti Písků Ukrajinci obzvlášť tvrdě bušili na oblast nového terminálu a 15. úseku.

Zpráva obyvatele Doněcka:

„… Nevím, co to bylo, ale obrovská exploze a vlna přehnala přes celé město. Někomu to otevřelo bytové ​​dveře, někomu to odneslo prádlo z balkonu, někomu spadly obrazy. Bylo to velmi silné. Velmi podobné raketě „Točka U“ …” (foto)

18. 10. 2014 https://www.youtube.com/watch?v=eleuYkheAyg
Ukrajinská armáda z „Gradů“ ostřelovala kyrovský rajon Doněcka. Zásahy dopadly kolem 14:30 hod. do ulice Sovrasova. Granáty zasáhly bytové domy, přímý zásah dostal „starý dok“ a začal hořet. Na místě pracují požárníci. Dva civilisté byli zabiti po přímém zásahu rakety z „Gradu“ do domu v Doněcku. Z místa to hlásí váleční zpravodajové.

18. 10. 2014 (17:54 MSK)  Přehled bojové situace od dobrovolníka Prochorova.
„V Doněcku je několik hodin jako pobočka pekla – Ukrajinci ostřelovali Promenádní náměstí raketou „Točka U“, pálí dělostřelectvem i „Uragany“ (zejména oblasti Kyjevskaja a Petrovskij rajon), na obytné oblasti, na letišti je tanková bitva.
Střílejí asi z oblasti Avdějevky / Očeretino a z Marinky -Krasnogorovky a Písků.

No, další palba – u Volnovachy naši z „Gradů“ nakryli pozice Ukrajinců.

Už jsem řekl, že část jednotek Ukrajinci stahují od Doněcka. Důvod – nejen strašlivé ztráty, ale také obrovská dezerce mužstva. Například v některých rotách 93. mechanizované brigády to je kolem 50 procent.

Pokud jde o letiště – Ukrajinci včera večer a v noci se tam snažili přisunout čerstvé síly (protože ostatní jsou hotoví). Přisunuli neostřílené jednotky – které se dostaly do prudké palby (od jedné v noci a stále na nich pracují). Nacházející se na místě dobrovolníci Automajdanu byli šokováni tím, co viděli, a upřímně řečeno, horami mrtvol ukrajinských vojáků – nyní v sociálních sítích je hysterie Ukrajinců a „opovržení“ vůči těm, kteří jsou od toho stovky kilometrů.
Pokud jde o ostatní akce v noci – okolo 4 hodin ráno ostřelovali Ukrajince u Krasnogorovky, v 6 hodin ráno pak u Avdějevky. Nyní také pracují na pozicích Ukrajinců severně od Gorlovky.
Na jihu DLR ostřelovali „Grady“ Ukrajince západně od Novotrojicka.
Pod Štěstím (LLR) jednotky 92. mechanizované brigády nadále bijí naše kluky. Od 08:30 moří nácky u Štěstí.

Prapor nikolajevských nácků „​​Svatý Nikolaj“, který svého času utekl z Lutugina, se vrací na Donbass. Vynikající – někomu je třeba vrátit staré dluhy.
Ukrajinci již přešli ke čtvrté vlně mobilizace. Ztráty jsou tak významné, že je nepokryjí stávající rezervy. A povolávají ty, kteří alespoň jakž takž můžou – ty, kterým je více než 30 let.
Pokud jde o masovou dezerci. Několik tisíc již je v šetření. Ale v podmínkách Ukrajiny je chytání dezertérů hrou – „Chyť mě, když to dokážeš.“ Mnozí jsou již dávno v Rusku, v Evropě, nebo „v městě (na zahradě), u babičky v odlehlé vesnici vysoko v horách (stepi, lese). Vojenské správy mají kompletní nepořádek, kartotéční lístky uloženy nahodile, proto často posílají výzvy mrtvým, nebo těm, kteří odjeli před několika lety. Kromě toho je standardní poplatek – aby je nehledali (ve smyslu aby vojenské úřady neposlaly materiály ministerstvu vnitra).”

18.10.14 18:13 Příspěvek reportéra LifeNews.

„Raketový úder zasáhl chemický závod v Doněcku, došlo k nejméně 4 silným explozím v důsledku zásahu pravděpodobně raketomety. Ta místa, kam granáty dopadly, byla v blízkosti haldy, v blízkosti dolů, a přístup k nim je nyní obtížný. Jeden granát zasáhl chemickou továrnu. Vznikl tam požár. To je vše v blízkosti letiště.” (video)

Také hoří rozvodna „Smoljanka“ v rajonu Kujbyševskij (video).

Děkuji Ernestovi za jeho svodku. Já dnes přidám skutečně jen mapy. Na víc bohužel nebyl čas.

Ukrajinská:

zatím nebyla vydána

Opolčenská:


16. říjen

1. Raketometné a dělostřelecké ostřelování Doněcka (čtvrti Kujbyševská a Kyjevská) a přilehlé oblasti si vyžádaly čtyři zraněné civilisty.
2. Pokračují boje o doněcké letiště. Minometné ostřelování pozic ukrajinské armády.
3. Stažení 79. aeromobilní brigády z pozic u obce Písky.
4. Dokončena eliminace obklíčených jednotek ukrajinské armády u obcí Amvrosijevka a Kutelnikovo.
5. Pokračují boje a vzájemná dělostřelecká a minometná palba u Debaltseva.
6. Dělostřelecké ostřelování obce Smile si vyžádalo dva mrtvé civilisty.
7. Pozice ukrajinské armády byly dělostřelecky ostřelovány u obce Trechizbenka.
8. Pokračují boje u obce Bachmutovka.
9. Bylo napadeno stanoviště ukrajinské armády u obce Verchnetoretskoje.
10. Byly napadeny pozice ukrajinské armády u obce Novotroitskoe.
11. Byly napadeny pozice ukrajinské armády u obce Granitnoe.
12. Operace partyzánské průzkumné jednotky armády Novoruska jižně od Slavjanska.

17. říjen

13. Při raketometném a dělostřeleckém útoku na Doněck (čtvrti Kujbyševská a Kyevská) a přilehlé oblasti bylo zabito 15 civilistů.
14. Pokračují boje na doněckém letišti. Ukrajinská armáda provádí tankový útok.
15. Jednotky ukrajinské armády provedly raketometný útok na obec Gorlivka. Jednotky novoruské armády následně provedly odvetný útok krytý minometnou palbou.
16. Pokračují boje u Bachmutovky.

Interaktivní komentovaná:

https://www.youtube.com/watch?v=eleuYkheAyg

Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info