Jmenováním nového ministra obrany se Kyjev připravuje k úplné čistce na jihovýchodě Ukrajiny


Andrej Koškin
14. 10. 2014    zdroje: zde  a  zde
Jmenování nového ministra obrany Ukrajiny velitele nacgardy Stěpana Poltoraka komentoval pro čtenáře Pravda.Ru expert z Asociace vojenských politologů Andrej Koškin.
Andreji Petroviči, je známo, že i světová média nazývají jednotky nacgardy represivními oddíly. Co může znamenat takové jmenování hlavního z nich?


… Pokud jde o samotnou kandidaturu nového ministra obrany, mnohé opravdu šokuje samotná skutečnost, že nacgarda pod vedením Poltoraka vynikla svou nadměrnou horlivostí a zločineckou krutostí při zavádění “pořádku” v jihovýchodní části země. Za nacgardisty se táhne stopa pohoršující slávy, která nijak nezapadá do rámce lidskosti, včetně drancování, násilí, hromadných vražd civilistů.

Myslím, že hlavní velitel Porošenko, prezident Ukrajiny, se chystá radikálně změnit situaci na jihovýchodě Ukrajiny; převést ji do roviny úplné čistky, s největší pravděpodobností s obnovením bojové činnosti. Tak bych vyhodnotil jmenování nového ministra obrany.

Jak se může změnit taktika a strategie ukrajinské armády?

– Poltarak má zkušenosti z velení lokálním akcím, více spojených s represivními funkcemi, než s organizací vševojskové operace, která je vyžadována při velkém rozsahu. Myslím si, že budou posíleny jednotky nacgardy; mimochodem, jejich snem bylo získání pořádných zbraní. Zároveň kyjevské moci hrozí, že nacgarda může od Kyjeva požadovat určité výhody pro sebe a své rodiny, příbuzné, to znamená pro celou skupinu obyvatelstva, což znamená výdaje.

Dmitrij Gorovcov: Jmenování nového šéfa Ministerstva obrany Ukrajiny znamená maření minských dohod

 Na post nového ministra obrany Ukrajiny má být jmenován velitel Národní gardy Stěpan Poltorak. Národní gardu dokonce i světová média nazývají “represivním útvarem”. Čím může takové jmenování hrozit?
Možnost jmenování ministrem obrany Ukrajiny velitele Národní gardy, který je skutečně jednou z hlavních postav trestné operace na jihovýchodě, je zmaření všech minských dohod. Znamená to další rozmotávání spirály konfliktu a v důsledku toho, podle mého názoru, obnovení rozsáhlých bojových operací…

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová