Kyjev odstoupil od podpisu na dokumentu stanovujícím hranice s DLR

31. 10. 2014     zdroj
Ukrajinské mocenské orgány bez jakéhokoliv vysvětlení stáhly podpis svého zástupce na dokumentu, kterým byla stanovena hraniční linie, oddělující domobranu a ukrajinské ozbrojence. Toto prohlášení bylo učiněno 29. října prvním místopředsedou vlády Doněcké lidové republiky Andrejem Purginem .


Purgin připomněl, že účastníci jednání se již dříve dohodli na dělící linii mezi proti sobě stojícími silami, ale nyní Kyjev bez uvedení důvodu odvolal podpis svého zástupce, generála Ozbrojených sil Ukrajiny Dumanského na daném dokumentu.

Místopředseda vlády DLR kromě toho poznamenal, že veškeré výzvy Kyjeva a Washingtonu adresované Rusku a Donbasu ohledně dodržování “minských dohod” a aby se nekonaly volby 2. listopadu – jsou “hrubá pokrytectví,” informoval “Vzgljad”. Návrhy na uspořádání voleb na Donbasu v souladu se zákonem Ukrajiny o zvláštním režimu nikoliv 2. listopadu ale 7. prosince jsou zjevně nesmyslné. Tento zákon neurčuje oblasti, ve kterých je tento status platný, a to zcela záměrně. Zákon o zvláštním statusu jakoby je. Ale na kterém území je platný, to není známo. Jednoduše řečeno – nikde není platný. Je to právě Kyjev, kdo porušuje “minský protokol”, který předpokládá zvláštní status na Donbasu “, prohlásil představitel DLR.

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová