Měla u sebe “lepá ruská arciagentka” jateční pistoli?

arciagentka J. Charlamovová

17. 10. 2014, Petr Ďoubalík, zdroj zde a Vox Populi

Rád bych se redaktorů z Novinky.cz (Seznam.cz, Právo) zeptal, zda “lepá ruská arciagentka” Julia Charlamovová, o které dnes píší, měla u sebe také jateční pistoli, jako ta špiónka, o které psali na jaře. Dalo by se to předpokládat: vždyť s čím jiným na ten dobytek v Kyjevě, že?


Když před půl rokem psali o mladičké ruské špiónce, dověděli jsme se, že měla při zadržení u sebe brožurku, jak páchat diverzní akce a také jateční pistoli. Na tak zjevnou pitomost jsem musel reagovat a napsal jsem tedy redakci, zda čtenářům poskytnou více informací (zdroje, důkazy, fota, pokračování příběhu…), neb je to jistě moc zajímá. Asi tušíte správně: neodpověděli. 


zdroj: Novinky.cz, foto: repro unian.net

 Nyní se nás pokoušejí nakrmit snad ještě větší pitomostí, článek má titulek “Protesty vojáků v Kyjevě organizovala lepá ruská arciagentka, píší na Ukrajině”. Ukrajinská tajná služba SBU prý opakovaně varuje před ruskými špiónkami, domnívám se proto, že vás musíme varovat i my na “novérepublice”.
Díky tvorbě současných mediálních hlásných trub se postupně stáváme odborníky na mediální manipulaci, propagandu, PR texty. Co dříve s pečlivostí halili do chytré mlhy, psali promyšleně, dělají teď zbrkle a zcela odkrytě. Plodí jeden učebnicový příklad za druhým, jak by novinařina vypadat neměla. A bylo by to opravdu k smíchu, kdyby ve výsledku nebyli mrtví lidé a kdyby stále neexistovalo obrovské stádo, které jim ty lži baští.

Článek je stvořen podle klasické šablony:

-zaujmout titulkem, který v podstatě řekne vše (polovina lidí víc nepřečte)
-čím absurdnější tvrzení obsahuje, tím spíš lidé uvěří (“přece by si to nevymysleli”, říkají si)
-v textu se pak postupně dovíme, že to pouze “jedna bába povídala”, že se to stalo “údajně”, “asi”, “snad”
-úplně na konci najde poctivý čtenář, který se takovou snůškou hloupostí prokouše, maličkou informaci, říkejme jí “redakční pojistka”, že to vlastně mohlo být úplně jinak, že se za “ruskou arcišpiónku” mohl někdo jiný vydávat… Tedy to mohlo být úplně jinak, třeba i přesně naopak.
-kdyby někdo pátral po pravdivosti, zafunguje “redakční pojistka”: Vždyť jsme psali, že to netrvrdíme s jistotou a navíc jsme to jen převzali odjinud.

O těch nejjednodušších mediálních manipulacích by se mělo učit ve školách. Jak si jinak vysvětlit, že tak primitivní šablonu stále někdo používá ještě v roce 2014? Jak? Má zjištěno, že stále zabírá. Ale to stádečko zmanipulovaných se zmenšuje. Potvrzuje to hlas lidu v diskusi pod článkem! (do výběru jsem dal i dva názory ze stádečka, když je najdete, můžete si za odměnu dát čokolku, dobrý čaj…)

Vox Populi – jen lehce vybráno z diskusních příspěvků:

H.M., Golčův Jeníkov
Něco tak krásně přiblblého už jsem nečetl ani nepamatuju, A tohle chce do EU? A nemáte Novinky něco lepšího na práci? Ale jako pobavení na konec týdne Dobrý.
F.S., Česká Ves
Jedna dívka “ideově” přesvědčí stovky frustrovaných bojovníků? Komu toto chtějí vykládat? Již jim to neberou státy EU ani USA, možná tak někteří pravověrní na Novinkách. Jak se mohlo stát, že na tyto rozlobené a frustrované bojovníky nemá kladný vliv Porošenko, ministr obrany, Ljaško a další jim podobní? Kde se stala chyba?
T.K., Kolín
Už dlouho jsem se nezasmál tak, jako při čtení tohoto článku. Už včera jsem si říkal, že naše masmédia mlčí o demonstracích v Kyjevě a čekal co vymyslí, ale tohle jsem fakt nečekal. Tomu už snad nemůže věřit ani ten největší hlupák. To je hloupější propaganda než kterou předváděli komanči. V Německu už někteří novináři přiznávají, že musí psát na objednávku (CIA), v některých případech dokonce jen podepsat článek a naši lháři lžou klidně dál.
J.P., Rožnov pod Radhoštěm
Proč Novinky předpokládají, že co čtenář – to blbec? Nebo to máme brát jako druh absurdního humoru? Ale neee… Přes přemáhání jsem si přečetl článek ještě jednou. Jako humor to opravdu není myšleno. Takže stručné hodnocení: debilní článek od debilního autora pro (předpokládané) debilní čtenáře.
F.B., Loket
Tak k tomu článku můžu pouze říci: Muhehe!
T.Š., Praha 4
Už opravdu nevědí jak Rusko očernit a vymýšlejí si takový koniny. Nevím co si mám o tom myslet, je to fór, nebo to někdo myslel opravdu vážně? Jako fór to beru, ale jinak to musel vymyslet chorý mozek a ještě chořejší to mohl dát do médií. I když nejsem přízdnivcem rozdělení Ukrajiny, vidím to jako jedinou možnost. Jinak tu bude pustina bez lidí. Ty dva národy se nedohodnou nikdy na společném státě, a když ano, tak to bude pod nátlakem a stejně to skončí, dřív nebo později, zase válečným konfliktem.
J.R., Vojnův Městec
Jedna holka a zničí celou ukrajinskou armádu. Novinky, to si snad myslíte, že jsme opravdu tak tupý hovada, že tomu budem věřit, nebo to napsal úplný negramot a druhý mu to schválil, protože mu to nařídili ze shora. Vzpamatujte se a lžete aspoň na úrovni. A Putinovi vyřiďte, že mu závidím, tak hezké agentky
L.M., Pardubice
Šikovná holka. Ale na Julču s falešným copem nemá. Ta umírala v nemocnici a po propuštění se dokázala sama zázračně během 5 dní uzdravit.
J.L., Praha
Redakci Novinek omylem unikl článek připravený na Apríla….. a povedl se, jen to načasování holt nevyšlo :-)))))
M.B., Ostrava
Tak tahle snůška výmyslů je tak průhledná, že jí nemůže věřit snad ani sám autor … Někdy v těch článcích a tvrzeních Ukrajiny sleduji styl propagandy, jako kdyby ji psal Joseph Goebbels. Pak si vzpomenu na tvrzení jednoho bývalého agenta CIA, který v televizním pořadu prohlásil, že staré zvyky, dobré zvyky … Dám si to dohromady a vyleze mi z toho ta současná ukrajinská fraška …
D.Š., Staňkovice
Propaganda největšího zrna a hned můžou natočit film a určitě za něj dostanou Oskara…..agent 007 proti tomu je brak. Redaktoři těchto článků se ani nemusí a i nechtějí podepisovat, co to máme za novináře, kdo je platí, já takové články chci psát také za dolárky. Dnes jsme země neomezených možností, jak je vidět a číst ty nesmysly je neúnosné oni si doopravdy myslí, že máme jitrnici na čele!!! Aspoň vidíme jakou mají peníze moc!!! To je výsměch, takto jsem se na novinkách ještě nepobavila ha, ha,ha. Zítra pokračování na přání ha, ha, ha.
 J.K., Praha
Pakliže funkčnost, trvanlivost a přesvědčivost Porošenko-Jaceňukovské “chunty” stojí a padá s obdobnými nesmysly, které Novinky, ve snaze se zalíbit, ochotně přetiskují, zdá se, že to mají spočítané. Že jsou Ukrajinci až tak pitomí, to si snad ani tito dva “představitelé” ukrajinského lidu nemohou myslet! Že by přání otcem myšlenky? A jak se prostý Ukrajinec, který nemá co do úst, dostane k ruským sociálním sítím ???
 R.F., Znojmo
Určitě ještě ve volném čase brutálně potlačuje protesty v Hongkongu, šíří ebolu v Africe a řídí útoky Islámského státu….
Š.V., Černuc
Pětadvacetiletá moskvanka je podle ukrajinských zdrojů mimořádně aktivní – stačila vystudovat univerzitu, provdat se a porodit potomka. Vážení tak to jsem stihla také, bacha na mě!!!! Už dlouho mě článek na Novinkách takto nepobavil.
M.H., Praha
No musí se uznat, že se rusum daří. Válku rozpoutali, civilní letadla sestřelujou, betrestně vražděj a mučej zajatce… holt kdo umí umí. Na to jsou a vždycky byli rusáci experti. :)))
P.B., Praha
Takovou pitomost může vymyslet jen pitomec z ukrajinské tajné služby s požehnáním pitomců z Majdanu. Bože můj, jak primitivní dezinformace.
A.H., Kladno
Tento článek mě definitivně přesvědčil, že Novinky řídí provokatéři.
V.U., Říčany
Takhle lacinou propagandu nepoužíval ani režim před rokem 89, obsah článku jen potvrzuje stupiditu a lokajskou podlézavost našich oficiálních “svobodných” sdělovacích prostředků. Už chybí jen nástěnky a nároží vyzdobit hesly v duchu ” Se spojenými státy a EU na věčné časy a nikdy jinak”. Když jsem kdysi poslouchal Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu, ani ve snu mě nenapadlo, do jakého bahna padáme a že pravda bude opět takto nestydatě potlačována a překrucována.
J.J., Ústí nad Labem
A teď tu o Červené Karkulce.
P.K., Mýto
Tyto zprávy dávejte tak v deset večer jako pohádku na dobrou noc.
J.V., Kroměříž
Ověřená zpráva pro Novinky.cz: Tak včera mně sousedka Vocásková důvěrně sdělila, že stará Blažková je převlečená ruská špiónka…
L.V., Praha
Všichni ukrajinští muži by tak rádi položili své životy za ukrajinskou fašistickou chuntu – a pak přijde jedna hezká ženská a je po válce. To jí asi budou muset ukrajinští fašisté pro výstrahu zastřelit. Porošenko to nemá lehké. Už ani gardisté nechtějí vraždit své spoluobčany, zima je na krku, nikdo už jim nechce půjčit. Nejlepší řešení asi bude, udělat nové volby a nechat se opět zvolit a pozvat Hudečka, Kocába, Bursíka a Schwarzenberga aby jim dělali vojenské a ekonomické poradce.
S.V., Libecina
Tak lidé, co tomu říkáte? Tohle už je snad vrchol idiocie a jasný důkaz ztráty soudnosti vládnoucích v Kyjevě. Takže tato lepá děva asi zřejmě svedla tisíce gardistů a tak je sexuálně ovládá, že ti chlapi šli beze slova dělat bordel do Kyjeva. Oni jsou opravdu schopni svůj nazadržitelný pád svádět na nasazené krásné ruské ženy. No vážení opravdu se bavím. Ukrajina je v zádeli, v současné době Porošenko škemrá u Putina, aby nenechal v zimě Ukrajinu totálně kleknout. Ten vyprošený mír od Prorošenka je jeho spásou, protože kdyby na ten mír vzbouřenci nekývli, tak dnes je už Ukrajina v rukách vzbouřenců a věřte, že i velká část těch vojáků z akce ATO, by se ke vzbouřencům přidala. Ono jich i tak přešlo přes 6000 na stranu vzbouřenců. 
M.Š., Znojmo
Kdysi, za mého dětství, běžel v televizi serál “Čtyři z tanku a pes”. Jedna z ženských ( dívčích ) postav byla Marusja. Krásná rusovláska. Tato “špiónka”, jako by jí z oka vypadla… Dal bych si říct… nechat se od ní ošpiónovat…
Š.B., Soběslav
Kyjevská vláda působí opravdu přesvědčivě. Její propagandu by zbaštil jen opravdu hodně potrefený mentál.
L.S., Týn nad Vltavou
Demonstraci fašistů v Kyjevě proti fašistům organizovala ruská agentka. Mimochodem je to nevlastní dcera Putina, vnučka Brežněva a prapravnučka Lenina. Lidi to je kravina.
V.Š., Praha 6
Další “zaručené” zprávy z ukrajinských zdrojů. Doporučoval bych našim promajdanským médiím, včetně těch veřejnoprávních, aby si podobné “zpravodajství” nechaly až na Silvestra …
J.K., Kutná Hora
Ta holka na fotce nevypadá špatně. O ostatním lze s úspěchem pochybovat. :-)))
P.K., Ostrava
Aáá rusofilní dementi nemůžou slyšet a číst pravdu o prašivých,ulhaných praktikách rusů a prorusů…., zarazit vás do země ocelovou pěstí mršiny ruské a proruské!!!
P.K., Bohumín
Nu ano a hned s prvním sněhem se začne nadávat na Putina, který přece vybombardoval většinu Ukrajinských elektráren a šachet … To i děti v mateřské školce dovedou lépe shodit vinu za rozšlápnuté autíčko na toho druhého … Smutný konec trapné historie.
F.Z., Rozseč nad Kunštátem
Jo strejda Skrblík z Kačerova to financoval, Alenka z říše divů to řídila, Karkulka spolu s vlkem bojovali a celý to dorazila Popelka. Novinky, nedělejte z lidí blbce a nepřebírejte propagandistickou Jaceňukovu splašku.
J.K., Hradec Králové
Kdysi se říkalo “hlásí rádio Jerevan”, dnes se říká “píší na Ukrajině”