Na rukách Chodorkovského je krev Donbasu

Vladimir Karasjov  
10. 10. 2014    The Kiev Times

Financování trestné operace v Donbasu mají možná na svědomí představitelé ruské opozice, píše ukrajinský novinář a politolog Vladimír Karasjov.

Mám kamaráda námořníka. Žije klidným, pravidelným životem v Tel Avivu. Po práci se můj přítel stýká s vysoce postavenými politiky a úředníky Izraele. Nemám důvod mu nedůvěřovat. Tím spíš, že je to politicky nestranný člověk. Proto je můj článek z velké části napsán jeho slovy.

Financováním trestné operace v Donbasu se patrně zabývají představitelé ruské opozice. Podle informace jednoho z vlivných členů politické strany „Náš domov Izrael“ finanční prostředky na zahraniční žoldáky a na trestné bataliony bojující proti silám odporu v Donbasu regulérně plynou z aktiv ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, který se v současné době nachází v USA.

Chodorkovskij při svém podmínečném propuštění z vězení, kam byl odsouzen mj. i za daňové podvody,
slíbil, že nebude politicky aktivní. Za několik týdnů nato už vystupoval na kyjevském Majdanu

Již na podzim je plánováno nasměrovat finanční toky na boj s opolčenci skrze mezinárodní veřejné organizaci „Otevřené Rusko“, kterou Chodorkovský v roce 2004 založil a nyní znovu oživil, a mezinárodního dobročinného fondu „Open Russia Foundation“. Prostředky budou chodit pod záminkou humanitární a charitativní pomoci. Plánuje se zapojení ředitelů organizací, představitelů velkých evropských firem a severoamerických podnikatelských struktur, stejně jako tomu bylo dříve v době formování a fungování společenské organizace a fondu v letech 2001 – 2004.

Podle informací izraelského politika se v červenci 2014 Chodorkovský spojil s jedním z vůdců největšího suverénního investičního fondu hojnosti OAE (Adia Abu Dhabi Investment Authority), šejkem Mohammedem ibn Zayed Al Nahyanem. Ruský podnikatel předložil návrh na uspořádání bilaterální pracovní schůzky s představiteli fondu koncem září 2014. Cíl jednání – poskytnutí půjčky ze strany Arabů ve výši 30 miliard dolarů na investice do ukrajinské ekonomiky a obranné sféry pod zárukou ukrajinské vlády. Tato iniciativa umožní ukrajinské straně získat tolik potřebné finanční prostředky, aby se vyhnula MMF, který není ochoten financovat vládu bojující země.

Poprosil jsem svého přítele, aby se na příští schůzce s politikem zeptal na oligarchu Igora Kolomojského. Získaná informace předčila všechna moje očekávání. US komerční firmy plánují prostřednictvím Igora Kolomojského získat řadu uhelných dolů v Luhanské oblasti pro jejich pozdější využití jako úložišť toxického odpadu.

V srpnu tohoto roku zástupci Kolomojského jménem komerčních firem USA oznámili vedení akciové společnosti „System Capital Management“, jejímž majitelem je Rinat Achmetov, svou připravenost získat několik uhelných dolů „Krasnodonugol“. V první řadě plánují koupit důl „Suchodolskaja-Vastočnaja“, což je 40 km od Luhanska. Americkou firmou jmenovaní zástupci hlavy Dněpropetrovské oblasti byli odmítnuti, ale při tom zdůraznili, že v případě zamítnutí prodeje budou tato aktiva vystavena dělostřeleckému ostřelování.

V současné době techničtí specialisté „System Capital Management, a. s.“ připravují na žádost americké strany poklady pro technickou dokumentaci dolu „Suchodolskaja-Vostočnaja“. Podle jejich odhadů charakter požadované informace se nedotýká otázky organizace hornické činnost nebo odbytu produkce. Je pravděpodobné, že tyto objekty jsou plánovány k použití pro skladování průmyslových odpadů.

Tak to je, milí přátelé. Komu válka a komu matka rodná. A my se divíme jednání Andreje Makaroviče.

Překlad NWOO