Obamovi bylo doporučeno, aby “vyčistil” Bílý dům “od neprofesionálního týmu”

31. 10. 2014   zdroj
Kongresmani se domnívají, že prezident USA musí “dát do pořádku” svou administrativu. Včera předseda dolní komory Kongresu USA John Boehner řekl, že prezident Barack Obama by měl “dát do pořádku” svou administrativu a přiznat, že sestavil neprofesionální tým. S odkazem na vydání Hill to oznámila RIA Novosti.

Prohlášení polika bylo reakcí na urážky na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, vyjádřené zástupci Bílého domu a neodrážející názor hlavy státu. Podle Bonera ten, kdo si to dovolil, by měl být propuštěn.

“Prezident udává tón své administrativě. On buď sdílí pozici svých zástupců a souhlasí s jejich formulacemi, nebo ne. Je čas udělat pořádek ve svém domě (má se na mysli administrativa) a informovat lidi, že sestavil neprofesionální tým. A jít dál,” prohlásil politik.

Bonerův názor podporuje vůdce většiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy, který se domnívá, že Obama by měl taková prohlášení veřejně odsoudit.

“Vyzývám prezidenta Obamu, aby se důrazně distancoval od podobných prohlášení. Také by měl poučit pracovníky Bílého domu, že takové vyjadřování se je naprosto nepřijatelné. Anonymní urážky směřující k našim spojencům a šířené prostřednictvím médií – to je projev nedostatku profesionality, jsou ostudné a škodlivé pro americké zájmy. Zpochybňují spolehlivost USA jako mezinárodních partnerů,” řekl.

 přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová