Oblast vojenské operace na Ukrajině se rozšiřuje

8. 10. 2014   zdroj
Kyjev plánuje rozšíření rozsahu vojenské operace, která probíhá na východě země. Uvedl to předseda Státní služby Ukrajiny pro válečné veterány a účastníky operace Arthur Derevjanko s odvoláním se na vlastní zdroje ve Službě bezpečnosti Ukrajiny (SBU). S odkazem na Artura Derevjanko již informaci zveřejnila tisková služba kabinetu ministrů.


Podle Arthura Derevjanko zveřejní SBU v nejbližší době novou mapu operace, na které se kromě Doněcké a Luganské oblasti ocitnou některé okresy Charkovské oblasti.

Již dříve informoval místopředseda Charkovské oblastní státní správy Vasilij Choma o zřízení dalších kontrolních stanovišť kolem Charkova, která mají obklopit a ochránit město.

SBU tuto informaci nekomentuje. Její hlava Valentyn Nalivajčenko prohlašuje, že Ukrajina “podniká reálné kroky pro naplnění mírového plánu na Donbasu, příměří a prevenci civilních obětí.”

Kyjevští politologové řekli novinám “Kommersant”, že rozšíření zóny operace je pokračováním včera schváleného rozhodnutí parlamentu o předělávání okresů Luganské oblasti pro zajištění území, kontrolovaného Kyjevem, mzdami a důchody. Nové administrativně-územní uspořádání zařazuje na Kyjevem kontrolované území město Štěstí, kde se nachází tepelná elektrocentrála, která vytápí Lugansk.

Již dříve oznámil velitel praporu “Donbas” Semjon Semenčenko začátek formování charkovské roty své dobrovolnické formace a varoval, že “do Charkova nepřišla válka, ale už tam hřmí exploze.”

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová