Pád boeingu na Ukrajině: nové podrobnosti.Jeden z mrtvých měl na sobě kyslíkovou masku.

Natalja Kovalenko
10. 10. 2014   ruvr.ru
Katastrofa boeingu malajsijských aerolinií na Ukrajině obrůstá novými podrobnostmi. Jak bylo zjištěno, jeden z mrtvých měl na sobě kyslíkovou masku.Ta skutečnost, že si ji cestující stačil nasadit, zpochybňuje verzi o okamžité smrti všech, kteří se nacházeli na palubě.

Nové údaje o katastrofě malajsijského boeingu na Ukrajině oznámil nizozemský ministr zahraničních věcí Frans Timmermans. „Jak víte, jednoho pasažéra našli s nasazenou maskou. Znamená to, že měl čas na to, aby to udělal“, prohlásil ministr v pořadu místní televizní stanice. Pořad se vysílal v noci na čtvrtek.

Z tohoto prohlášení můžeme učinit přinejmenším dva závěry. Za prvé – Holanďané, pod jejichž vedením probíhá mezinárodní vyšetřování pádu boeingu na Ukrajině, vědí víc, než říkají. O člověku s nasazenou kyslíkovou maskou se totiž před tím nemluvilo. Zatímco ministr Timmermans se o tom zmínil jako o známém faktu. Zajímalo by nás tedy, o čem dalším nizozemští vyšetřovatelé ještě raději veřejnost neinformovali.

Závěr druhý – předcházející verze o okamžité smrti cestujících malajsijského boeingu se nezakládá na faktech. Kyslíkové masky vypadly a někdo si je stačil nasadit. To mění představu o tom, co se odehrávalo na palubě letadla v posledních minutách letu, zdůrazňují nezávislí experti.

Ve skutečnosti to všechno svědčí o jednom – vyšetřování katastrofy boeingu na Ukrajině neproběhlo normálně. Předběžná zpráva expertů vycházela z fotografií. Dokonce i teď, když na Ukrajině panuje příměří, mezinárodní experti na místo tragédie nepospíchají. Zástupci Malajsie dokonce nevyloučili, že vyšetřování bude možná třeba odložit až do příštího jara. Co pak hodlají najít experti na místě po tom, až skončí zima, je nepochopitelné.

Není ovšem vůbec jisté, že po tom, až se experti přece jen dostanou na místo, kde leží trosky letadla, budou chtít zjistit pravdu. Nedávno náčelník ukrajinské bezpečnostní služby Valentyn Nalivajčenko prohlásil, že jeho úřad už údajně zjistil příčinu nehody malajsijského letadla a teď už je jen třeba, aby se na místo leteckého katastrofy dostavili ukrajinští vyšetřovatelé a – citujeme – „našli to, čeho se nedostává“. Je jasné, že v místě pádu trosek boeingu se po tom, co ho půldruhého měsíce ostřelovali příslušníci ukrajinských silových složek z děl, raketometů Grad a Uragan, najde všechno možné. Ovšem odpověď na otázku ruského ministerstva obrany o tom, jak v ten den fungovaly raketové systémy a proč dosud nebyly zveřejněny záznamy z jednání ukrajinských leteckých dispečerů s posádkou boeingu, jsme stále nedostali. Takže to vypadá tak, že kromě Ruska odpovědi na tyto otázky nikoho nezajímají a nikdo na ně nečeká.