Poslední velice hrozivý vývoj ve válce na Ukrajině

23. 10. 2014 AC24
Tohle je jen velice krátký příspěvek, který vás má informovat o posledním vývoji ve válce na Ukrajině.Poté, co ukrajinští vojáci použili proti Doněcku taktickou balistickou raketu, vyhlásil Zacharčenko, že zastavení palby je v podstatě skončeno. Strelkov pronesl oficiální prohlášení varující, že podle dostupných informací ukrajinští vojáci shromažďují vojska k přípravě na útok.

Podle Strelkova je plán Ukroušů velice krátký a rychlý „prorazit“ mezi Doněck a ruskou hranici, aby Novoruský stát učinili neživotaschopným, a tudíž mohli vyjednávat z pozice síly. Pravdou sice je, že za Strelkovem se táhne historie pronášení přehnaných hrozeb za účelem jejich reálné minimalizace, tentokrát jsou tu ale některé hodně silné projevy toho, že s jeho analýzou se ztotožňují ruské ozbrojené síly, a právě tyhle projevy jsou těmi nejzlověstnějšími ze všech.

Ruské zdroje – včetně excelentního blogu Colonel Cassad – hlásí, že kanál s pomocí voentorg byl znovu naplno otevřen včetně některých významných dodávek. Ačkoliv mám samozřejmě ohromnou radost, že novorossijský odpor dostává tolik potřebné vybavení (a specialisty), tak ale takovýto způsob plného znovuotevření voentorg podle mě rovněž ukazuje, že ruské zpravodajské služby dospěly k závěru, že útok je vysoce pravděpodobný, a dost možná přijde velice brzy.

Situaci v Banderistánu sleduji dost bedlivě a mohu jen říci, že trhliny v pukajícím režimu jsou tam všude vidět. Pokud si Porošenko a jeho američtí vládci opravdu myslí, že by ten útok mohl uspět (o čemž pochybuji), nebo jestli opravdu chtějí donutit Rusko, aby otevřeně intervenovalo (což se mi zdá jako skoro nevyhnutelné), tak snad pouze ten fakt, že začíná velká válka, by dost možná mohl být jedinou možností, jak Porošenkův režim zachránit, protože ten teď zažívá už volný pád.

Je ale i docela možné, že Strelkovovo otevřené varování, a ještě více to opětovné otevření voentorg přesvědčí ukrajinské vojáky, že Rusové jsou připraveni intervenovat, a že nedovolí, aby se jejich útok povedl. Co mi ale dělá starosti, je to, že Porošenkův režim (a jeho CIA patroni) by se mohli rozhodnout, že dají přednost i porážce z rukou ruských vojsk před současnou spirálou smrti: tahle válka nejenže může tento režim zachránit, nýbrž ruská intervence by nakonec mohla naplnit i anglo-sionistický sen. Putin bude zkoušet, co se dá, aby se upadnutí do této pasti vyhnul, a to znamená, že Rusko bude muset Novorossii poskytnou rozsáhlou skrytou pomoc. Co se týče Novorossijců, ti budou muset být dostatečně silní, aby zastavili počáteční útok. Pokud se jim to povede, bude ofenziva v podstatě mrtvá. Ale Strelkov má pravdu v tom, že pokud by snad Ukrouši prolomili linie Novorosijců, tak by Rusko muselo intervenovat.

A to je extrémně nebezpečná situace.

The Saker

Zdroj: vineyardsaker.com, reformy.cz