Půl roku války na Ukrajině: miliardové škody a tisíce mrtvých

15.10.2014 AC24 
14. října uplynulo půl roku od zahájení tzv. protiteroristické operace Kyjeva proti obyvatelstvu Doněcké a Luhanské oblastí. Doněck a Luhansk neuznaly Washingtonem inspirovaný státní převrat, k němuž došlo v Kyjevě 22. února. Půl roku potlačení „ruskojazyčné vzpoury – to jsou tisíce mrtvých, statisíce běženců, a škody z „usmíření“ nepokorného regionu se počítají na miliardy USD. Podle nejskromnějších odhadů zahynuly asi 4 tisíce pokojných obyvatel. Ztráty ukrajinské strany nepřesahují podle oficiálních údajů 1 tisíc vojáků. Domobranci však uvádějí číslo 10 tisíc.
O tom, že Kyjev utajuje skutečné ztráty, svědčí skutečnost, že rodiče mnoha zahynulých vojáků dostávají zprávy o tom, že jejich synové buď zmizeli beze stopy, nebo dezertovali.

Na začátku září byl v Minsku podepsán protokol o zastavení palby, a pak i memorandum o příměří v Donbasu. Předpokládalo mj. stažení těžkého dělostřelectva na 15 kilometrů od frontové čáry. Jednotky Národní gardy a soukromých armád porušují denně tyto dohody ostřelováním Doněcka Luhanska. Jak dlouho podobné „příměří“ potrvá, nikdo nemůže předpovědět.

Kyjev je fakticky spravován z Washingtonu, říká ukrajinský podnikatel a politik Ihor Markiv, a tam mají na příměří zájem jen jako na přechodné etapě, přestávce pro přípravu nové války.

Na kyjevských úřadech naprosto nic nezáleží. O všem se rozhoduje za hranicemi Ukrajiny. Bude-li USA, které provádějí mimořádně cynickou politiku, výhodné válku zastavit, dají povel k jejímu zastavení. Když jim to nebude výhodné, bude válka pokračovat. Je to smutné, ale USA se podařilo realizovat ten nejodpornější, nejohavnější scénář. Naštvaly Slovany proti Slovanům, Ukrajinci zabíjejí Rusy a naopak. Křesťané zabíjejí křesťany. Mohla to být jen noční můra, dnes se ale uskutečnila na Ukrajině.

Domobranci Doněcka a Luhanska našli v oblastech osvobozených od nacistické ukrajinské Národní gardy, už několik tajných hromadných hrobů. Jsou v nich desítky znetvořených lidských mrtvol se stopy pro brutálním mučení. Rusko spolu s představiteli Doněcka a Luhanska hodlá zažalovat u mezinárodních soudů ukrajinské silové rezorty a soukromé armády ukrajinských oligarchů z válečných zločinů.