Senzace od Reuters: Neexistuje žádný důkaz o tom, že by “Berkut” na Majdanu zabíjel

12. 10. 2014     zdroj
Do nezávislého vyšetřování střelby do demonstrantů na Majdanu se pustila jedna z největších mezinárodní zpravodajských agentur Reuters. Odhalila při tom “závažné nedostatky” při posuzování této záležitosti, sdělila televizní stanice RT.


Z tohoto zločinu jsou obviněni tři důstojníci jednotky milice “Berkut”. Jeden z obviněných nebyl fyzicky schopen střílet z ostré zbraně, protože před šesti lety přišel o ruku.

Autoři studie agentury Reuters se dotázali státních žalobců, právníků, expertů a demonstrantů na Majdanu ve snaze vrhnout světlo na události, v jejichž důsledku zahynulo více než 100 osob a téměř 1000 bylo zraněno.

38-tiletý velitel ukrajinského “Berkutu” Dmitrij Sadovnik byl zatčen v dubnu. Je obviněn z toho, že údajně nařídil svým podřízeným střílet 20. února na demonstranty na Majdanu. Spolu s ním byli zadrženi Sergej Zinčenko a Pavel Abroskin. Jsou obviněni ze zabití 39 lidí.

Vyšetřování vražd však brání nedostatek důkazů, píší novináři agentury. Podle materiálů šetření střelné zbraně a náboje, které byly použity při střelbě na Majdanu, prostě zmizely – stejně jako barikády z pneumatik, stromy poškozené kulkami a další předměty, které by mohly sloužit jako věcný důkaz. Vzhledem k tomu, že materiály případu nejsou veřejné, je obtížné prověřit, jak dobře prokurátoři vykonávají svou práci.

Autoři také poznamenávají, že “nikdo nebyl zatčen v souvislosti se střelbou na milicionáře,” ačkoliv podle údajů ministerstva vnitra bylo 18.-20. února téměř 200 ochránců pořádku zraněno a 13 bylo zabito. Státní zástupci však i nadále trvají na tom, že protesty byly klidné povahy.

Již dříve se vyskytly informace o tom, že odstřelovači, kteří zastřelili několik desítek lidí na Majdanu, stříleli z budovy ovládané opozicí.

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová