Snowden: Špehování v Británii je horší než v USA

14. 10. 2014  Wertyzreport, Rawstory, RT
Podle whistleblowera z Americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) britské úřady provozují monitorovací systém, kde končí úplně vše a zachycování je ještě vlezlejší než v USA.
Na festivalu Observer Ideas whistleblower řekl, že sledování britské GCHQ nemá hranice. „V Británii… je systém regulace, kam jde cokoliv. Sbírají vše, co může být zajímavé. Je jen na vládách, aby odůvodnily, proč to potřebují. Na vás není, abyste řekl, proč nepotřebují … Tady je nebezpečí, když pomyslíme na důkazy, kterou jsou proti nám sbírány a nemáme příležitost to vyzvat u soudu. Podkopává to celý systém spravedlnosti.“ řekl.

V rozhovoru pro magazín The New Yorker Snowden také vyzval internetové uživatele, aby opustili nezašifrované komunikace a přizpůsobili se nastavením na prevenci proti špehování vlád. „Nejsme už občané, nemáme už lídry. Jsme předměty a máme vládce.“ řekl.

Snowden také uživatelům internetu radil, aby se zbavili cloudové služby Dropbox. Takové služby se podle něj zakládají na šifrování dat během transferu a během skladování na serverech. Další služby, jako např. SpiderOak, šifrují informace i když jsou ve vašem počítači. Nebezpečím jsou také sociální sítě jako Facebook a Google. Lidé by podle něj měli raději používat služby RedPhone nebo SilentCircle.