Spojené státy se v Číně pokusí vyvolat revoluci, řekl vicepremiér

Vít Horký
15. 10. 2014 Informace bez hranic
Vicepremiér čínské vlády Wang Yang v sobotu na adresu Spojených států prohlásil, že se pokusí v protesty zmítaném Hong Kongu zorganizovat barevnou revoluci. Dodal také, že sankce západních zemí proti Rusku byly chybou a Moskva si bez nich poradí. „Jejich cíl je jasný – chtějí zorganizovat takzvanou barevnou revoluci“, řekl Yang. Dodal, že vzhledem k současné situaci se Čína a Rusko bude soustředit na rozvoj spolupráce, aby tak západu poslala jasnou zprávu.
Čínský ministr zahraničí již dříve Spojené státy varoval, aby se do protestů v Hong kongu nijak nevměšovaly. „Čínská vláda dala svůj postoj najevo jasně. Problémy Hong Kongu jsou čínské vnitřní problémy“, řekl čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi.

Protesty vypukly poté, co se Čína rozhodlo před-vybírat kandidáty v nadcházejících volbách v roce 2017. Podle zákona na to má Čína právo. Demonstranti trvají na tom, že obyvatelé regionů musejí mít právo zvolit si své zástupce sami.

Wang Yang mimo jiné uvedl, že sankce, které západní země na Ruskou federaci uvalily, byly chybou. Dodal, že si je jistý, že Rusové současné problémy překonají.

Jako odvetná opatření v reakci na sankce západních zemí zakázala Moskva vývoz do země mléčných výrobků, masa, ryb, ovoce a zeleniny ze zemí EU, Norska, Spojených států, Kanady a Austrálie.

Sny západních zemí po uvalení sankcí o izolaci Ruska se nevyplnily. Kreml se obrátil na země Latinské Ameriky, Střední Asie i blízkého východu. Nové obchodní partnery našel prakticky po celém světě; od Brazílie, přes Bělorusko nebo Pákistán až po Čínu. Zdroj: ITAR-TASS, Informace bez hranic