Ukrajinská svodka z 12. 10. 2014

Vlk, Ernets a TK
13. 10. 2014   Kosa zostra

Na Kose zostra vychází deně svodka, čili peřehled nejdůležitějších událostí, které se odehrály na východě Ukrajiny, okolo Ukrajiny, v oblastech, tématicky blízkých občanské válce na východě Ukrajiny a vztahu Ruska a zbytku světa.
Přetiskujeme proto, že presstituti z veřejnoprávních médií vás o tom informovat nebudou.

12. 10. 2014 (18:55 msk) „Zítra udělám závažné prohlášení,“ napsal Pavel Gubarev
„Pokud jde o zamítnutí registrace mé osoby jako kandidáta na post premiéra DLR …
Je to falešná zpráva. Ještě jsem nepodal doklady. Chystám se to udělat zítra“.

12. 10. 2014 (17:57 msk) Zpráva RT: CIK (ústřední volební komise – poz. překlů) DLR odmítl zaregistrovat ve volbách stranu Pavla Gubareva.

„Šéf ústřední volební komise DLR Roman Ljagin uvedl, že komise odmítla registrovat pro volby do Národní rady stranu „Novorossia“ známého aktivisty Pavla Gubareva. Podle CIK DLR, z podobných důvodů byla odmítnuta i řada organizací, zejména hnutí „Oplot“ a blok „Jedinaja Rossia.” „Jedinuju Rossiu“ CIK odmítla zaregistrovat pro volbu strany „nového Ruska“, protože údajně neprovedla konferenci. Ona údajně provedla konferenci, ale neoznámila CIK její provedení,“ – řekl Ljagin. “Napravit chybu již nelze, protože jsme 10. ukončili příjem oznámení.“

19:10 Ukrajinská strana tvrdí, že v okresní obci Novotroickoje (severně od Volnovachy) se bojuje. Silnice Doněck – Mariupol je ostřelována.
(zdroj)

18:51 Svetlodarské oblasti kolem 18.00 (MSK) byly slyšet těžké dělostřelecké výstřely. V této oblasti jsou postavení raketometů a dělostřelectva ukrajinské armády.
(zdroj)

V Doněcku, byla zastavena střelba
Z Korrespondent.net dnes 15:00
Ve městě není slyšet zvuk zbraní a výbuchy granátů.
V Doněcku je od 13:00 hod. klidno, zprávy o mimořádných událostech v oblasti nepřišly, „Veřejné služby a veřejná doprava je v běžném provozu, obchodní síť Doněcka plně zabezpečuje potřeby obyvatel potravinami a životně důležitými potřebami,“ – řekli ve zprávě.
(zdroj)
Můj komentář: Porovnejte si, co říká druhá strana. Agentura Korrespondent.net je ukrajinská oficiální agentura.

12. 10. 2014 (17:50 MSK) Prohlášení náměstka obrany DLR Edward Basurina

„Během dne bylo, zabito 12 civilistů, včetně 6 žen a 1 dítěte, dalších 13 zraněno, většinou v kyjevském rajonu v Doněcku. Jeden zraněný je v Makejevce – muž najel na minu.
Mezi dobrovolníky bylo zraněno 12 mužů, čtyři zemřeli. Dva z nich byli zabiti v Avdějevce“.

Video – komentář posledních událostí – rusky (zde).

17:14 Výměna úderů mezi ukrajinským dělostřelectvem a dělostřelectvem domobrany pokračuje. Ukrajinská strana použila raketomety „Grad“, salva dopadla za Druhým náměstím. V odvetu domobrana vypálila z raketometů „Grad“ na pozice ukrajinské armády v rajonu obce Písky.
(zdroj)

16:53 Přišly zprávy, že v důsledku ostřelování ukrajinskou armádou v rajonu obce Faševka vznikl požár a jsou oběti mezi civilním obyvatelstvem.
(zdroj)

16:42 ostřelováním za uplynulý den ukrajinské síly v obytných oblastech Doněcku zabily 12 civilistů, řekl mluvčí ministerstva obrany DLR.
„Za posledních den bylo zabito 12 lidí, z toho šest žen a jednoho dítěte“ uvedl.
(zdroj)

15:57 (pro MSK) Z ukrajinských pozic v blízkosti osady Písky byly provedeny dělostřelecké údery na Doněck (na Okťjabrskij / ul. Stratonavtov). Odvetou na pozice dělostřelectva ukrajinské armády vypálilo dělostřelectvo domobrany Nového Ruska.
Hlášeny také silné salvy v oblasti Avdejevky.
(zdroj)

15:16 12.října v Doněcku zahájili vytápění společensky významných objektů. Uvedla to tisková služba hlavního ředitelství veřejných prací a veřejné služby Doněck. „Vzhledem k zhoršujícím se povětrnostním podmínkám byly spuštěny kotelny, dodávající teplo do společensky významných objektů,“ – uvádí se ve zprávě. Takže, dnes topíme v regionální Úrazové nemocnici, domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením, a v regionálních centrech pro zdraví matek a dětí.

Dříve předseda Rady ministrů DLR Alexander Karaman řekl, že topná sezóna v DLR bude zahájena 15. října nebo v dřívějším termínu, „pokud teplota po tři dny po sobě bude nižší než plus osm stupňů“.
(zdroj)

12.10.2014. Zpráva domobrany

„Masivní palbou bylo zasaženo město bylo Kirovskoje (DLR). Ukrajinská armáda ostřelovala město navzdory tichém režimu.
Včera večer (v 21:46), a dnes ráno (v 8:30) byly následující zásahy:
Pošta (Ukrtelecom) – 4 mrtví.
ul.Ordžonikidze – hoří 2 podlažní dům. Počet obětí není znám.
ul.Pervomajskaja D31 – (Soukromý sektor). Počet obětí není znám.
Až do této doby celý týden ostřelovali šachtu „Komsomolec Donbasu“ – jsou tam oběti z domobrany. Nyní také ostřelují šachtu. Domobrana palbu neopětuje, dodržuje tichý režim“.

14:08 – V rajonu Nikišino dělostřelecký souboj byl doplněn bojem s ručními palnými zbraněmi. Podle domobrany ukrajinská strana také používá samohybný minomet Nona.
Domobrana rovněž hlásila, že dělostřelecké ostřelování zasáhlo na oblast obcí Černuchino a Faševka.
(zdroj)

12.10.2014 – Přidal dobrovolník s volacím znakem „Fidel“.

„Jsem v Nikišinu a chtěl bych upřesnit fakta “Borisyče“ Kromě roty „Bajkera“ v obci nejsou kozáci, ale lidé z oddílu osoby s volacím znakem „Kozák“ – to je zástupce velitele roty „Medvěda“. Je zde i část lidí z roty „Srba“ ze které jsem i já. V poslední době ukrajinská palba zesílila. Po nedávném zničení jednoho ukrajinského zátarasu, postavili další. Od 10ti hodin byl boj pro nás ne příliš dobrý – „Bajker“ a „Kozák“ měli ztráty, u Ukrajinců nevím. Nikdo však neztrácí duchapřítomnost, a bude-li příkaz a odpovídající podpora – budeme vyhánět Ukrajince z obce ještě aktivněji. Dosud se pohybujeme jemně a dobýváme vesnici dům od domu.”

12.10.2014. 10:32 (msk) – Zpráva domobrany.

„Ukrajinské síly nepřestávají ostřelovat Doněck. Před pár hodinami jsme poslali na odpověď tři neúplné salvy z „Gradů“ Ukrajincům v Písku. Nyní je klid. V Avdějevce v noci bylo poměrně klidno, ale několikrát byly slyšet výstřely. Cca 3 hod v noci v oblasti Debalcevo (kontrolované ukrajinskou armádou) byly slyšet zvuky vzdálené kanonády.”

11.10. 2014 – Zpráva „Borisyče“

„Večerní rozvědka nakonec došla do Nikišina. Dnes se to obešlo bez ztráty.. Obecně situace v Nikišinu se podobá Stalingradu. Vesnice je podmíněně rozdělena na dvě části. Ze strany milice je to taková směs, většinou chlapi z roty „Bajkera“ a také kozáci. Kromě kozáků, je tam ještě několik skupin z jiných jednotek.
Pokud budeme mluvit o bojové situaci, bojuje se pravidelně nejen o ulice, ale i o jednotlivé domy, křižovatky. Obě strany jsou v neustálém napětí, proto jsou přestřelky, vznikají spontánně několikrát denně. Ale abychom byli objektivní, domobrana stále Ukrajince mírně napíná. No, jen jsem odraportoval zprávu o dokončení přestřelek, a od Ukrajinců přiletěly stodvacítky. … zřejmě, přejí dobrou noc, “.

12.10.2014 – O tom, jak policajti unikli zpod Černuchina (u Debalceva) (přepis telefonátu)

 Tady prapor ‘Kyjevská Rus’
– A kdo utekl?
– Teď mluvím o policajtech přivelených k nám od ministerstva vnitra, které sestavily oblastní úřady ministerstva vnitra. To jsou takové oddíly složené z policie. Tady je takový složená oddíl z černigovského kraje, třetí rotace. Byli s námi stále. Byli jsme zde, ve Faševce jsme byli, pak v Utkinu, stále byli s námi. Třetí rotace, třetí měsíc s námi byli – černigovský oddíl. A jiné oddíly, které nám dávali pod naše velení – byly to dva oddíly z poltavské oblasti, jeden oddíl sumské oblasti a oddíl, nebo prapor „Kyjev 2“, známý oddíl ministersta vnitra – všichni utekli. Utekli, dokonce tu zapomněli radiostanici.

– A jak dlouho tu (v Černuchinu) byli?
– Někdo tu byl pár hodin, někdo týden, někdo dva dny.
– A proč utekli?
– Říkají: „Jsme podřízení pana Avakova a máme vás na dohled …“

P. S.: Vybrali si svobodu 🙂

Ta vaše příměří …

Porošenko navštívil oblast „ATO“, a pak řekl, že na jeho příkaz se staví tři obranné linie, a armáda se připravuje na zimu.

Co z toho je pravda, a co záměrná dezinformace, ví asi jen Porošenko. Nicméně, s největší pravděpodobností, jeho výjezd je spojen s dalšími úvahami.
Úkol Porošenka v současné situaci je velmi jasné – musí plně kontrolovat armádu a chátru, která je stále vyzbrojena, v podobě různých druhů praporů, a ve skutečnosti – obyčejných band. Někde – kriminálních, někde – ideových, ale podstatu to nemění. Pouze v tomto případě si může být jist, že samostatné akce nějakých řadových velitelů nebudou mít vliv na jeho plány.

Ukrajině se podařilo projít za šest měsíců po vítězství státního převratu do značné míry cestou, jakou by mohla být zcela zničena. Řízení v mnohém bylo obnoveno a individuální a systémové problémy, i když s obtížemi, se řeší.

K totální demontáži státu ještě nedošlo – jedna skupina oligarchů byla nahrazena jinou, proto se to vše dělat nemuselo. Systému to nepotřeboval – oligarchové ho potřebují, aby mohli pokračovat v okrádání těch, které v zimě vyvedli na náměstí a na jaře a v létě poslali ničit nesouhlasící. Nyní začínají prohlédat – ale už je pozdě. Nacistický stát, i když v light-verzi, už pevně stojí na svých nohách a drobné problémy, typu nespokojených revolucionářů ho každý den zajímají stále méně.
Nejspíše se rozpadá ještě jeden mýtus příznivců CHPP – v naději, že ruská zrada Ukrajiny je spojena s tajným plánem čekat na ekonomický kolaps, a teprve potom přijde celé čisté a zachrání … Bohužel, tento mýtus a i „hrozné ruské mlčení“ se ukázal obyčejným mýtem. Podvodem. Co ještě vymyslí příznivci CHPP – těžko říct, ale že to přijde – není pochyb.

Nicméně výjezd na okupovaná území DLR byl pro Porošenka mnohem důležitější než setkání vedoucích představitelů SNS. Na schůzi by dostal jen nepříjemné názvy od Islama Karimova, i když je skoro lépe, že nepřišel – v nepřítomnosti Porošenka to dostal další „odpadlík“ – prezident Moldavska, která se stejně jako Ukrajina euroasociovala, a teď vznáší požadavky k SNS na problémy s celními bariérami.
Reportéři zaznamenali velmi nervózní dialog Putina a Timofti – moldavského prezidenta k této otázce.

Priority Porošenka byly příliš demonstrativně zdůraznit, že pro něj problém kontroly ozbrojených sil je právě teď – nejhlavnější problém. Je možné, že tento náznak je nejen pro Ukrajinu, ale i pro příznivce mimo. Není divu, že Spojené státy jsou velmi nespokojeny s dotažením silového řešení, tento náznak je jasně zaměřen směrem k nim.

K takovému odvážném činu se Porošenko nemohl odhodlat bez vážné podpory za zády. První věc, která přijde na mysl je samozřejmě podpora Merkelové, ale je možné, že i podpora Merkelové sama o sobě nemůže poskytnout Porošenkovi tolik odvahy. Dá se předpokládat, že Porošenka podporuje nejen Německo, ale také Rusko – pak ano, pod touto ochranou se může i odvážit.

Rusko velmi doufá, že vyřeší problému Ukrajiny prostřednictvím obchodu. Cynicky a bez morálky – jako to chodí v politice. 40 000 zabitých v takovém případě bude odepsáno jako přípustné ztráty, pokud se podaří vyřešit problém bez války. Obecně platí, že z čistě cynického pohledu se takový postoj může setkat s porozuměním – to nevyžaduje žádné lstivé plány. Všechno je zřejmé.

Jediný kámen úrazu, který existuje mezi Ruskem a Ukrajinou – je, samozřejmě Krym. Můžete si vzít a prodat, a pak koupit a prodat znovu Novorossiu s jejími otroky. Feudalismus je takový, lidé působí jako doplněk k dědictví půdy, nic víc. Ale řešení problému Krymu nepřibližuje.

K dispozici jsou informace, že Německo aktivně ovlivňuje Porošenka s návrhem na uznání odchodu z Krymu – s příslušnou kompenzací, samozřejmě. Proslýchala se v zákulisí cifra, kterou Ukrajina může dobře vystavit Rusku za vyřešení této otázky. 100 miliard. Přirozeně dolarů. Je těžké říci, jak je blízko k realitě – ale že by Rusko mohlo přistoupit na takový čenž, je pravděpodobné. Žádná hotovost, samozřejmě – existuje spousta jiných způsobů, jak zaplatit vzniklý dluh, ale v jistém smyslu to, samozřejmě, může dovolit smírně ukončit konflikt dvou feudálů.

V tomto případě, je plně pochopitelné, proč se Porošenko vykašlal na cestu do Minsku – jsou důležitější věci. Rozhodnout, zda se bude konat tímto způsobem, vyžaduje od obou vládců mírně napjatý se svými oponenty. A pokud Putin všechno má pod kontrolou, a má schopnost vázat své představy o jakémsi ruském světě, pak Porošenko má samozřejmě se svým „svidomye“ (“uvědomělým”) zooparkem problémů více .

Tak je prostě trochu těžké uvěřit, že Spojené státy by v případě úspěchu vývoje Ruska, Ukrajiny a Evropy jen sklaply a zapomněly. Akela si nemůžete nechat ujít šanci – jinak se na jeho místo najde hodně zájemců. A zdá se, že nedávno volal milující syn Umara Šišani (prý je Tarchan Batirašvili) svému otci a řekl: „Budeme schopni dospět k řešení“ se může stát odpověďí Akely. Vše je teprve na začátku.

P.S.: To nevylučuje, že se to Putinovi a Porošenkovi nepovede – stačí, aby se někdo v bojové zóně vykašlal na všechny ty vaše dohody, a začal bojovat doopravdy. Proto tlačí Porošenko na své a Moskva zavírá kyslík. Nic osobního – to je kluci byznys.
(zdroj)

Vlkův vstup:

Nemám ve zvyku vstupovat Ernestovi přímo do jeho svodky. Nicméně, aniž bych chtěl dělat chytrého, zdá se, že Putin nechává povstalce pomalu a jistě vyhladovět. Nejdříve byly v Ernestových svodkách informace, že z Ruska se zastavil proud dobrovolníků a mají potíže s lidmi. Následně přišly informace, že opolčenské jednotky nemají dost munice. Kterou evidentně ve velkém musely dostávat z Ruska. Dneska je na všech ruských serverech tahle zpráva:

Vladimir Putin nařídil ministerstvu obrany, aby jednotky, které se zúčastnily vojenských cvičení na polygonech Rostovské oblasti (jih RF) byly navráceny do míst stálé dislokace.

Jde o 17,6 tisíce vojenských příslušníků.

Prezident to nařídil na včerejší schůzce s ministrem obrany Sergejem Šojguem po mimořádném zasedání stálých členů Bezpečnostní rady RF.
(zdroj)

Přidejte k tomu, že někdo si troufne nezaregistrovat pro volby na území povstalců stranu takového Gubareva a  dokonce i hnutí vzešlé z nejsilnější vojenské jednotky, kterou vedle Bezlerova Přízraku povstalci mají – Oplot!!!

Nemluvě o tom, že předevčírem určité zdroje tvrdili, že Zacharčenko rezignoval. Pak to bylo opraveno, že jen napsal rezignaci do šuplíku… 

Když jsme zmínil Bezlera – o tom zase proskočila zpráva, že už neuznává vedení z Doněcka a jede si v Gorlivce podle svého.

Skoro bych řekl, že el Murid má ve svých úvahách pravdu. Že opolčenci udělali, co měli a  taď budou předhozeni psům… Rád se spletu, když se ukáže, že to tak není.

Erneste promiň, vracím ti slovo.

Podle zdrojů v armádě Novorossii síly kyjevské junty stáhly velké síly do Jasinovatského regionu.

Zejména v obci Písky, přiléhající k letišti v Doněcku, přisunuly další rezervy obrněných vozidel, včetně 4 tanků T-64BM „Bulat“, 20 tanků T-64 a asi 50 BTR/BMP. Také dochází je stálému hromadění mužstva ukrajinské armády na tomto úseku. Podle některých údajů je zde soustředěno 3000 vojáků.

Podle premiéra DLR Alexandra Zacharčenka, vesnice Písky je zahrnuta v seznamu míst, která musí být opuštěna ukrajinskými silami v rámci dohod uzavřených mezi Kyjevem a Doněckem.
(zdroj)

Porošenko musí prokázat politickou vůli, aby vydal rozkaz k použití speciálních sil, aby začaly diversní činnosti na území Ruska, o tom ve vysílání talk show Shuster Live řekl bývalý ministr obrany Anatolij Gricenko.
„Pojďme říct pravdu: potřebujeme politickou vůli vedení. „Grady“ stojí za hranicí. Nebo mimo dosah našeho dělostřelectva. Jak je dostat? Profesionálové vědí. Na to existují speciální jednotky, které půjdou a zničí je tam … Jsou v rezervě lidé, kteří prošli Afghánistán a Irák, Angolu, kteří vědí, jak pracovat v nepřátelském prostředí … Mohou zničit za frontovou linií „Grady„, a vrtulníky, které jsou na ruských letištích, vyhazovat do vzduchu jejich železnice, aby tam soupravy vybuchovaly. A aby náklad mrtvých dostal Putin. A aby se ruští občané zapojili,”- řekl Gricenko.
(zdroj)

Tolik pro dnešek Ernest.

Přidám mapy:

Ukrajinská:

od 9.12.2014 Kyjev nevydal novou situační mapu.

Opolčenská:

legenda od TK

1. Raketometné a dělostřelecké ostřelování Doněcka (čtvrti Kirovská, Kievská, Petrovská, Trudnovská a Severnyj) a letiště si vyžádaly civilní oběti, tři mrtvé a osm zraněných.
2. Pokračující boje o doněcké letiště se posouvají směrem k Avdějevce.
3. Severní část Makajevky byla dělostřelecky ostřelována ukrajinskou armádou.
4. Obec Alexandrovka byla ostřelována ukrajinskou armádou.
5. Dělostřelectvo ukrajinské armády u obce Písky bylo ostřelováno dělostřelectvem a raketomety.
6. Dělostřelecké ostřelování pozic ukrajinské armády u Elizavetovky.
7. Dělostřelecké ostřelování pozic ukrajinské armády u Novomichajlovky.
8. Pokračují boje a vzájemné dělostřelecké a minometné ostřelování u Debaltševa, dále u Kirovskoe, Nikišina, Faševky, Petropavlovky a Krugliku.
9. Lokální přestřelky a operace partyzánských jednotek u obcí Štěstí a Stanica Luganskaja.
10.Pozice novoruské armády byly dělostřelecky ostřelovány u obce Veselá Hora.

Snažil jsem se dobrat k podrobnějším informacím k bodu 17. ze včerejší mapy
17. skupině ukrajinských vojáků se podařilo uniknout z obklíčení u Dyakova a střetli se s novoruskými jednotkami u obce Krasný Luh.
Dotazoval jsem Dragona (zatím ještě neodpověděl), nicméně se zatím kloním k tomu, že jde nejspíše o zkreslenou informaci a domnívám se v následující.
Ve skutečnosti to byla rota praporu Ajdar, která prchla z obklíčení u Záporoří (severně od Dyakova) a chtěla se přidat k ukrajinským jednotkám u Debalceva.
Rota byla zlikvidována ženskou armádní jednotkou u Krásného Luhu, viz informace uvedená v poslední svodce na Kose.

„Zátaras LLR, který bránila ženská jednotka domobrany napadla četa Ukrajinců. 9. října 2. rota praporu Ajdar (který se zmenšil v bojích na rotu), která byla v obklíčení, se rozhodla připojit se k jednotkám u Debalceva. Neznali terén a sešli z cesty. Narazili na zátaras stojící u vchodu do Krasnogo Luča. Tento kontrolní bod od června střeží ženská armádní jednotka domobrany LLR. Dámy se nerozklepaly a zahájily na nepřítele palbu.Střelbu na kontrolním stanovišti slyšel kozáci a přišli na pomoc. Ráno domobrana začala pročesávat okolí. Bylo nalezeno několik mrtvých těl a dva živí Ukrajinci. Jeden z nich řekl, že obklíčenou skupinu vedl kyjevan Evgenij Dikij. Ten samý Dikij, který spáchal řadu zločinů na území LLR. Zejména on byl tím třetím, který se účastnil pokusu o znásilnění nezletilé dívky ve vesnici Uspenka, v Lutuginském rajonu v LLR, kterému zabránil její 82-letý praděd výstřelem z brokovnice na dva nacisty, včetně setníka Majdanu Olega Michňuka. Domobrana je přesvědčena, že Dikij a jemu podobné čeká nevyhnutelný krutý trest“.

Interaktivní komentovaná:

Já vedle map už mnoho nepřidám. Bratislavská Pravda přinesla zajímavý pohled na zásobování Moskvy potravinami po vyhlášení embarga na dovoz potravinářského zboží z EU.
(zdroj)

Vedle toho bratislavská Pravda přinesla ještě jednu informaci – slovenský prezident Kiska prý hledá vhodný termín, aby zajel do Kyjeva potřást ruku Porošenkovi. Vždycky mne pobaví, když čtu, že jeden papaláš hledá vhodný termín, aby navštívil toho druhého. To fakt musí být dřina volný flek v diáři objevit. Jen na okraj, když před pár týdny Bratislava slavila 70. výročí SNP, nikdo z Ukrajiny se neobtěžoval. Ale vsadím boty, že Kiska ten termín najde.

Nikdy jsem netvrdil, že Rusko sankce nebolí. Nicméně vždycky, že je schopno je překonat. A  že prohlášení, že sankce jsou účinné a jen proto zavládlo na východě Ukrajiny to divné příměří, není nic jiného než blábol pro hejly.

Takže si dáme dvě informace z  časopisu Týden:
1 – Čistý odliv kapitálu z Ruska se ve třetím čtvrtletí snížil na polovinu ve srovnání s předešlým kvartálem. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila ruská centrální banka. Objem kapitálu odtékajícího z Ruska se sleduje coby ukazatel toho, do jaké míry na ekonomiku doléhají mezinárodní protiruské sankce a napjaté vztahy se Západem kvůli krizi na Ukrajině.

Ve třetím čtvrtletí dosáhl odliv kapitálu 5,7 miliardy dolarů oproti odlivu v objemu 10,2 miliardy USD ve druhém kvartálu. V prvním čtvrtletí činil odliv kapitálu 61,7 miliardy dolarů.

Za první devět měsíců roku dosáhl čistý odliv kapitálu 77,5 miliardy dolarů. Loni ve stejném období to bylo 45,7 miliardy dolarů.

2 – Ruská centrální banka zároveň uvedla, že za devět měsíců od ledna činil přebytek obchodní bilance Ruska 151,2 miliardy USD. Přebytek běžného účtu platební bilance za stejné období činil 52,3 miliardy USD.

(zdroj)

Těsně před uzávěrkou

Podle ukrajinských zdrojů

Porošenko se zbavil ministra obrany Heleteje. Podal demisi. To je ten, co chtěl atomovou bombu a  který také tvrdil, že Rusové dobyly doněcké letiště za použití taktických jaderných zbraní…
(zdroj)

Porošenko evidentně upevňuje svou pozici. El Murid, kterého dal Ernest, má pravdu a  dobrý odhad.

Už proto, že podle Hlasu Ruska měl včera velkou tiskovku, kde uvedl toto:

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko zveřejnil na svém webu provolání k národu. Je věnováno výsledkům minských dohod podepsaných na začátku září.

Podle Porošenka se Ukrajina stala za uplynulý měsíc silnější. Prezident poznamenal, že překonání konfliktu v Donbasu lze dosáhnout pouze mírovou cestou. Po těžkých zkouškách nás čeká mír, reformy, prosperita, evropská perspektiva. Všechno dopadne dobře, prohlásil ukrajinský prezident.
(zdroj

Ano, všechno dopadne dobře. Jako vždycky – pro pár vyvolených….

Nicméně Hlas Ruska přinesl i tuto informaci:

Časopis Der Spiegel napsal, že Německo odmítlo mezivládní konzultace s Ruskem v roce 2014. Podle časopisu, kvůli ukrajinské krizi má být zrušena schůzka Angely Merkelové a Vladimira Putina v rámci ekonomického fóra v Soči.

Prezident Putin dříve prohlásil, že počítá s pokračováním spolupráce mezi Moskvou a Berlínem pro blaho evropské stability a bezpečnosti.
(zdroj)

Osobně bych řekl, že Berlín hraje teď tvrdší hru než Washington. Což v  Moskvě nejspíš sledují s  dost velkým překvapením. A  rozhodně nad tím nemohou mávnout rukou.

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)