Václav Klaus: protiruská propaganda Západu je hloupá

1. 10. 2014   zdrojzdezde

Nepřátelství západních elit vůči Rusku je založeno na zastaralých názorech na tuto zemi, prohlásil bývalý český prezident v rozhovoru pro britský časopis The Spectator. “Protiruská propaganda ze strany USA a EU je neuvěřitelně hloupá a nemohu ji přijmout,” – říká Klaus. Politik je přesvědčen, že nepřátelství Západu vůči Rusku je spojeno s chybnými názory na něj.
Klaus tvrdí, že na dlouhou dobu si zapamatoval slova jednoho z politiků, který řekl, že nenávist vůči komunismu mu neumožňuje číst Dostojevského. “Tato slova jsem si zapamatoval na dlouhou dobu; obávám se, že současná protiruská propaganda je založena na stejné logice a způsobu myšlení,” řekl s tím, že srovnávat současné Rusko se Sovětským svazem je prostě hloupé.

Bývalý prezident České republiky v rozhovoru pro The Spectator také poukázal na “útok na svobodu” v Evropě, spojený s tlakem na osoby, které podporují “nemoderní” tendence. Klaus řekl, že poprvé za 20 let se setkává se situací, kdy byl pozván, aby promluvil na konferenci, ale nakonec ho odmítnou, když se dozví o jeho postoji k EU, registrovanému partnerství a ukrajinské krizi.

Přeložila V. Grulichová